– De av oss med rusavhengighet godtar ikke lenger å leve som annenrangs borgere

– Vi har ikke flere liv å miste, og de av oss med rusavhengighet godtar ikke lenger å leve som annenrangs borgere, skriver Sturla Haugsgjerd.

b
a

Kjære Bent Høie, gratulerer med valget!

Jeg stemte ikke på deg, av den enkle grunn at jeg ikke ønsker at FrP skal være med å styre landet. Men jeg har tro på at Norge er et robust demokrati som kan takle fire år med en potensiell justisminister som vil innføre kjemisk kastrering av og fotlenke på mulige seksualforbrytere, for å nevne noen av hjertesakene til ditt samarbeidsparti.

Det jeg derimot IKKE kommer til å takle er om du ikke innfrir på de løftene du har gitt meg og oss som rusavhengige siden vi begynte vår felles reise mot en rusreform via debatter i avis, radio, TV og til slutt skulder mot skulder i selveste FN. Både på Twitter, i personlige meldinger og når jeg har snakket med deg og sett deg rett inn i øynene har du lovet meg på vegne av tusenvis av rusbrukere at du skal bruke din mye omtalte og utvidede pengesekk på å bedre våre liv og gi verdighet til dem som trenger det mest ved å innføre #RUSREFORM i Norge.

Les også: Hvilke vape-lover kommer, og skal vaping behandles helt likt som tobakksbruk?

Planen slik jeg skjønte det var at dette skulle skje nå etter valget og at du – om du fortsetter som helseminister i en blå regjering har ansvaret for at dette løftet blir holdt og effektene av disse løftene materialiseres NÅ. Ikke neste år, ikke etter kommunevalget eller neste Stortingsvalg. Vi krever forandring NÅ i 2017.

For å minne deg kjapt på hva det (viktigste) vi umiddelbart krever er:

– FULL AVKRIMINALISERING slik at de svakeste og mest utsatte slipper å bli jaget og hundset av politiet for offerløse forbrytelser

– HEROINASSISTERT BEHANDLING slik at dem som ikke klarer å nyttiggjøre seg av substitusjons-preparater kan få verdige liv

– FLERBRUKSROM FOR RUSMIDLER slik at dem som velger å røyke heroin eller injisere amfetamin også kan føle seg ivaretatt

Utover det håper jeg at du vil fortsette å engasjere deg i debatten, vær med oss på reisen mot en bedre ruspolitikk og rusbehandling, en reise som vil innebære tøffe valg, harde prioriteringer og et åpent sinn.

Det er ikke mange år til dem som ikke har overveid muligheten for en ny måte å regulere illegale stoffer på – ikke minst i solidaritet med de millioner av ofre i produksjons- og transittland som Mexico, Guatemala, Nigeria, Burma og Afghanistan for å nevne en håndfull – kan finne seg i å ende opp på feil side av historien på folkemord-nivå (les: ala dem som, som btw på tross av mye mindre tilgjengelig informasjon enn dagens policy makere sitter på, støttet Pol Pot, Stalin og for den saks skyld Hitler) – ja, såpass blodig og ødeleggende er denne såkalte «krigen mot narkotika» for så enormt mange og uforholdsmessig mange av disse lever i land som har mer enn nok å stri med fra før.

Les også: Podcast om rus: Hva slags ruspolitikk vil velgerne egentlig ha?

Her hjemme har vi en rusomsorg som «gjør mye bra for mange», men hvor enorme summer går nærmest uavkortet til en håndfull aktører år etter år med en reformvillighet som i beste fall er laber. Her må nye ideer implementeres, og du sitter på nøkkelen i form av penger og makt til å distribuere disse.

Det handler nemlig ikke alltid om hvor store summene er, men hvor godt pengene brukes og ikke minst om at vi – og da mener jeg alle, fra mannen på Plata med knekk i knærne til Kong Salomo med stilig dress i helsedirektoratet – kan få tydelige evidens-baserte analyser servert på et språk vi forstår som viser oss entydig at pengene dere bruker på oss, faktisk kommer oss til gode i størst mulig grad.

Slik er ikke situasjonen nå.

Fortsatt dør snaut 300 av våre rusmiddelavhengige hvert år av totalt unødvendige overdoser som våre politikere kunne vært med å stoppe om de forandret tilnærming til rusfeltet. I fjor døde dobbelt så mange av overdose som i trafikkulykker. Å insistere på en forbudslinje, opponere mot flerbruksrom og heroinassistert behandling og andre tiltak som kan vise seg livreddende, er slik jeg ser det sammenlignbart med at politikerene i dette landet gikk inn i privatbiler og fjernet setebeltet fra bilister mot bedre vitende.

Vi har ikke flere liv å miste, og de av oss med rusavhengighet godtar ikke lenger å leve som annenrangs borgere.

Du Bent Høie, har nå en historisk mulighet til å virkelig reformere dette landet på rusfeltet, og jeg ønsker deg masse lykke til og på forhånd takk. Om du derimot ikke innfrir på de løftene du både har gitt meg personlig og oss som gruppe kommer jeg til å bite meg fast i benet ditt og ikke slippe før du gjør som vi har avtalt.

Håper jeg slipper det. Og igjen: gratulerer!

Les også: Kronikk: – Visst faen vil jeg ha et samfunn der mentale plager behandles med rus