Restaurantanmeldelse: Ketsjup & Sennep på Bien Snackbar i Bergen

Hva har The Wire, pappaen til Pippi, en mann ved navn Dr. Yolo og NRK-serien Fredrikssons Fabrikk med Bien Snackbar i Bergen å gjøre? En hel del, tydeligvis.

b
a

– HØR HER, sa Ketsjup og åpnet den ENORME tredøren inn til Bien Snackbar, det at biene forsvinner er faktisk et mindre problem enn at jeg må lese den samme artikkelen om at biene forsvinner hvert fordømte år.

Sennep, som hadde vokst opp med en far som både var bi- og skinkerøkter (men 110 prosent hetrofil, som han selv sa til det kjedsommelige) stemte i.

– Et kjempeproblem! La oss ikke gjøre denne artikkelen til noe sånt. Til bordet!

Å sette seg ned på Bergenpris-vinnende Bien Snackbar, den mer snackete varianten av gode gamle Bien, var likevel vanskeligere enn først antatt. Det viste seg å være relativt tjåka fullt.

– Relativt tjåka fullt er relativt lite presist … Jeg vil si det er trafikkert, akkurat som krysset utenfor her. Et av Norges mest trafikkerte kryss, mente Ketsjup.

– Vet du hva jeg har sett? Biefilmen. Den med Jerry Seinfeld som bie? Jeg synes det var forbanna synd at den ikke fikk en oppfølger, men du kan kanskje tenke deg hvor gira jeg ble da jeg hørte at Bien skulle åpne et nytt lokale rett ved det forrige lokalet.

LES OGSÅ: Små, islandske burgere på Tommis Burger Joint

FAREN TIL PIPPI

Ketsjup og Sennep ble geleidet til et ledig bord blant burgerspisende bergensere, og fikk det man bare kan kalle joviale, lettleste menyer plassert i labbene.

– Er det broren til han danske branden i Olsenbanden som styrer sjappa? hvisket Sennep og pekte mot en tettbygd, hvithåret mann med ringer i ørene – som helt åpenbart styrte sjappa.

– Jeg tror kanskje det der er pappaen til Pippi … eventuelt en som har drept pappaen til Pippi og tatt hans plass. Som i Mad Men, vet du.

– Mener du at han der er reklamemogul og kvinnebedårer Don Draper?

Sennep var forvirret, og begynte derfor på en lengre anekdote om hvordan NRK-klassikeren Fredrikssons Fabrikk på flere måter var et frampek til HBO-serien The Wire. 

LES OGSÅ: Ketsjup & Sennep kjører vareheis på Hendrix Ibsen

– … Og der den prisbelønte smuglerepisoden – hvor jentene mistenker at selveste Fredriksson smugler kokain i kjolene – banet vei for mye av problematikken i den første sesongen av The Wire, er den pågående konflikten mellom ledelsen og fagforeninga et tydelig tematisk forbilde for konflikten rundt fagforeningens monopol på havnearbeid i sesong 2 …

Sennep skulle akkurat gå inn i en lengre argumentasjon om hvordan Geir Kvarmes homofile karakter «Tommy» er Omar fra The Wire, da pappaen til Pippi fortalte at de måtte flytte seg til et annet bord for å få mer plass.

Det viste seg å stemme. Etter å ha brukt de enorme sjørøverarmene sine til å omrokkere et par bord kunne Ketsjup & Sennep virkelig briske seg med hver sin ginger ale fra den velfylte baren bak kassen. Kun sekunder etter dukket en servitør opp og ville ha en bestilling. På menyen: Burger. Det runde gull. Samt en del andre greier.

MANGEFULL SKOLEGANG

– Er det mulig å få alt dere har, servert i 10:1-størrelse, spurte Ketsjup som vanlig.

Servitøren forklarte at det ville bli vanskelig, og at kokkene helst lagde mat i 1:1. Ketsjup svelget et «facister!, men håpet at det ikke var det siste han skulle svelge den kvelden.

Utenfor de store vinduene regnet det. Innenfor vinduene regnet Ketsjup & Sennep seg frem til at de ville bruke 2174 år på å spise seg gjennom alt på menyen om de begynte nå.

LES OGSÅ: Dyrt øl og vondt vann på Brewdog

– Matte er åpenbart ikke vår sterke side, lo Ketsjup nervøst.

– Nei, men mat er. Og hva får du om du snur matte på hodet og fjerner mat? Nettopp: Et. Og ete er excactomundo det jeg har tenkt å gjøre i dag, sa Ketsjup, mens han aksentuerte hvert ord i den siste setningen med jevne gaffelslag mot bordet.

AVSNITTET HVOR DET BESTILLES

De valgte å bestille. Ketsjup gikk for en cheeseburger. Sennep bestemte seg for økologiske kyllingvinger som skulle dyppes i noe som het Dr. Yolosaus.

– Tror du det er ment å være Dr. Yolos saus, eller er det en asiatisk doktor ved navn Dr. Yolosaus som har noe å gjøre med området rundt Danmarksplass og Bien? Det hender jo at man kaller opp steder, sauser og plasser etter kjente, relevante mennesker. Tannlege og blåserørsspesialist Torvald Menningen bodde faktisk sine beste år i området som fikk hans navn …

– Her er det mat for både Ola Nordmann og Ola Gourmand, avbrøt Ketsjup med et hvin mellom munnfullene. Cheeseburgeren hadde vist seg å være både god på smak og utseende.

DEN FJERDE VEGGEN BRYTES

Ketsjup & Sennep møttes utenfor litt senere, mette og vel forlikte etter en kort krangel og et godt måltid.

– Vet du, nå som det har blitt to deilige bier i Bergen så mangler det vel egentlig bare én Bien til for å gjøre det komplett, sa Ketsjup.

– Å? Sennep myste nysgjerrig mot sin matglade venn.

– Ja, for dette var jo … *tar på seg brillene og stirrer inn i kameraet* … TRES BIEN! *vignettmusikk begynner*

LES OGSÅ: Ketsjup & Sennep på Peloton – en kombinert bar, kafé og sykkelverksted

Bien Snackbar