FOTO: CHRISTOFFER KROOK.

FESTIVALGUIDE – Palmesus

1.-2. JULI
KRISTIANSAND

Finnes det palmer i Kristiansand? Kan man høre dem suse? Palmesus bemerker seg ved å ikke være en av festivalene som tar navn etter sin geografiske beliggenhet. Eller gjør den det? Kalles Kristiansand for Palme City blant de lokale? OK, vi lar det ligge.

Vi kommer ikke unna at Palmesus har rykte på seg for å være favorittfestivalen til Stekernes landsforbund. Bildene som florerer i sosiale medier viser mye flotte menneskekropper med svært lite klær, store muskler, og slanke midjer. De steker og de smiler. Men dette er en festivalguide, og vi må også gå i dybden på Palmesus, for det er mer enn bare en minglepøl for de topp 1% diggeste i landet.

Beliggenheten er svært godkjent. Bystranda ligger i sentrum av Kristiansand, uoffisiell hovedstad av det glade Sørland. Og det pleier å komme folk – nærmere førti tusen svinger innom i løpet av helgen. De legger også godt til rette for at alle skal få tak over hodet. Fire av byens største hoteller gjøres om til Hotell Palmesus, og holdes av til festivalgjestene. Der loves det sen frokost og DJ døgnet rundt, for de som lar seg friste av det. De har også en Glamp Camp, der du kan leie telt i valgfri størrelse. Det er ikke mye annet enn sololje du trenger å ta med deg når du drar sørover 1.-2. juli, med andre ord. 

FOTO: Steffen Vidar Jensen.

De går hardt ut og omtaler årets program som tidenes festival-lineup. Det blir vi naturligvis nødt til å kvalitetssikre, og det blir fort tydelig at Palmesus har gjort en del store bookinger. Artistprogrammet er flust med DJs og elektronisk klubbmusikk, men man finner også litt mykere pop og hiphop som viser at festivalen har mer å spille på enn bare steking. Fra kategorien verdens største hiphopere har de hentet Ty Dolla Sign, Macklemore, og A$AP Rocky. Tre gedigne artister, der to av dem stiller med dollarsymbolikk i navnene sine, kan ikke love annet enn gull for Palmesus’ publikummere. De tre i seg selv kunne antagelig solgt ut hvilken som helst internasjonal festival. Når man da legger til David (ba)Guetta, fra en helt annen kategori, er det klart man kan bruke superlativer. Navn som Astrid S, Sigrid og Lars Vaular gir festivalen en bredere appell, og også Isah og Dutty Dior skal få suse fra seg når de står sammen på scenen i Kristiansand. 

Palmesus er Skandinavias største strandfest, ifølge dem selv, og det er mye fokus på nettopp fest. Ikke så unaturlig når Palmesus lanserer Norges største utendørsklubb, som de kaller Palmesus After Beach. Etterfesten krever (tilfeldigvis) egen ekstrabillett og finner sted en kort gange fra festivalarenaen. Det virker som mye av ordinærprogrammet også vil foregå der.  

Tidenes lineup? Kanskje ikke helt, men ikke så langt unna. Men nå trenger vel heller ikke vi å mene det for at Palmesus skal bli fett.

X