FOTO: PRESSEBILDE.

FESTIVALGUIDE – Kadetten

28.-29. JUNI
SANDVIKA

Klassens badass, som ikke egentlig er slem, bare litt annerledes. Kadetten omtaler seg i likhet med Palmesus som en strandfestival. Kadetten er ikke gammel, det har faktisk bare blitt arrangert to ganger tidligere, så dette blir deres tredje festival på fem år. Kadettangen, der konsertene foregår, er et nydesignet strandområde utenfor sentrum av forstadsbyen Sandvika. Femten minutter fra Oslo med tog, helt nede ved fjordkanten. Kadetten skiller seg ut fordi det er en sjangerbestemt festival. Kadetten handler nemlig kun om hiphop. Strandlivet kommer i andre rekke.

Kadetten ligger bare et frisbee-kast unna der hvor Øyafestivalen debuterte som festival, og i likhet med Øya har Kadetten vokst fort fra fødselen av. Helt fra første festivalår i 2018 har de trukket til seg store artister, som Anderson Paak og Tyler, the Creator og følgende en stor mengde publikum. To år uten å få gjennomført har ikke skremt dem – de satser knallhardt også i år. Denne gangen foregår festivalen 28. og 29. juni.

Som den eneste store rendyrkede hiphop-festivalen vi har i Norge, tiltrekker Kadetten seg en stor mengde fans. Hiphop er ekstremt stort blant ungdom og unge voksne, og for noen av dem blir dette kanskje livets første festivalopplevelse på grunn av Covid.

Festivaldebutant eller ei – det er ikke rart at folk strømmer til Kadetten. Det foreløpige programmet er såpass sterkt at folk høyst sannsynlig kommer til å lide seg gjennom en overpriset Vy-tur til Sandvika i år også. En av de første navnene på plakaten er Baby Keem, og det er ingen hvemsomhelst. Med fire Grammynominasjoner og samarbeid med Kanye, Kendrick Lamar, og Travis Scott i baklomma, har hypen rundt Baby Keem blitt velfortjent enorm. 

Megan Thee Stallion skal til Kadetten, og det er intet mindre enn en sensasjon. Grammy for årets nykommer, listetopp på Billboard, og helt fersk helsefaglig bachelorgrad fra Texas University er bare noe av det hun har fått til i løpet av sin foreløpig korte karriere, og nå settes hun i premium bås sammen med Cardi B og Nicki Minaj. Vi må også nevne Playboi Carti, som i 2020 slapp nytt album som raskt landet på toppen av Billboardlistene. Mannen har holdt det gående i over et tiår, men har (så vidt vi vet) aldri vært i Norge før.

Noen av Norges mest spennende rappere har også fått plass i årets program. Jonas Benyoub imponererer med raske bars og klare budskap, og er helt klart en å følge med på. Bianca er Urørtfinalisten som lager bangers på norsk. Hun har sluppet låt sammen med Dutty Dior, som også kommer for å fremføre sin nye skive, et album som stadfester ham som den nye vinen i norsk hiphop.

Yasin tar også turen til Kadetten. Les om ham HER.

X