FOTO: HENRIETTE SAGFJORD

Saltvannssprut på Eff Eff

Kan østers og vin maksimere potensialet til den menneskelige brunstsesongen? Ketsjup inviterte med seg venner – og ikke Sennep – til østersbaren Eff Eff.

«Østers smaker SÆÆÆD. Jeg gidder ikke være med», meldte Sennep da bordreservasjonene ble sendt. Derfor ble det to av Ketsjups venner som hang med til østersbaren på Fredensborg. La oss døpe dem Majones og Relish.

Målet for kvelden og grunnen til valgt spisested var et ønske om maksimal uttelling på vårstemninga som dirrer i lufta. Det er sol, vår og det sprenger nedentil etter noen jævla møkkaår i trange leiligheter og bokollektiv. Denne våren og sommeren skal det skje, og det opptil flere ganger, melder Ketsjup i forkant av barbesøket. Dette skal bli The Summer of Love: Ketsjup-effekten! ;)

Det finnes mange råvarer som regnes som afrodisiaka. Det antas at dette middelet skal sette kjønnsdriftene i sving, og i enkelte av selvhjelpsartiklene som ble lest gjennom under grundig research til denne spalten blir blant annet løk, ginseng og østers nevnt.

– Humbug! Jeg bruker alltid løk når jeg kokkelerer, men det har ikke gjort meg til en kåtskalk på noe som helst vis. De eneste fellestrekkene jeg kan se med løk og sex er tårene, sier Ketsjup.

I en Vice-artikkel fra 2019 brukte en journalist en uke på finne det perfekte antallet østers som bør spises for optimal kåthet og hyppig ligging. Om man skal stole blindt på hennes møysommelige empiri (som vi selvsagt velger å gjøre) skal 16 østers være nok til å bli både våt og halvkram på en god dag.

Eff Eff henter navnet sitt fra Fredensborg Fritidsklubb som tidligere brukte de samme lokalene (FF blir Eff Eff, skjønner du?). Det er et par ledige bord i lokalet når vi ankommer, mens et kjærestepar truer i seg noen vinglass på benken utenfor under aprils kjølige kveldssol.

Baren gjør et hederlig forsøk i å demokratisere østersspising, som ikke bør være så vanskelig, for det finnes praktisk talt ikke noe snobberi i å hyle nedpå et levende vesen som skvulper i en saltvannspytt.

– Ikke er det dyrt heller. 40 til 60 kroner for én østers er mindre enn hva andre tar for en neve peanøtter. Og ingen blir kåte av peanøtter, melder Ketsjup.

De velger en taster-pakke for å kunne sette tenna i de fem ulike franske østersene på menyen. På snacksmenyen finnes blant annet østers Rockefeller, pottis med rømme- og rogndipp, og hot girl 2021-maten hermetisk fisk.

– Jeg lurer på hva influencere skal bli oBsEsSEd med i år? undrer Majones uten å få noe svar.

Til tross for sædkonnotasjoner klarte ikke Sennep å holde seg helt unna i forkant av besøket. Før Ketsjup og venner ankommer Fredensborg tikker det inn en melding:

«Det er et moderat naturvinfokus i kartet deres. Mange franske vinmakere er frelst av Rudolf Steiners teorier om biodynamikk, som for eksempel å fylle oksehorn med kumøkk og grave det ned ved hver rad under fullmånen. Ofte går det litt over styr og naturvinene smaker mus, rev og oksiderte epler», skriver Sennep.

Han følger opp med «De har sikkert mye mer vin i kjelleren, men Ganevat La Graviere og Bouchard-champagnen er litt vanskelige å få tak i. Disse produsentene balanserer også ekte vitenskap og teknikk med biodynamikk – her finnes få spor av krystaller og røkelse. Dette er seriøse Steiner-elever. Jeg setter en knapp på de to flaskene».

– Selvsagt de dyreste, observerer Relish.

Domaine Ganevat er visstnok eid av en russisk oligark og importøren vil ikke hente mer vin derfra, forteller bartenderen oss. Etter noen runder i NATT&DAGs etikkråd lander gjengen på at noen bør få drikke den uansett, og at det bør være oss.

Når tårnet med østers først kommer på bordet må bartenderen forklare opp og ned i mente hvilke typer som ligger hvor.

– Ingen av disse ser ut som fitte, sier Relish og er unektelig litt skuffet.

Fine de Claire-østersene er mindre kjøttfulle og gir en god saltvannsdusj før smakene blir søtlige og brer seg bakover i ganen.

– En eller annen fransk poet sa en gang at østers er «som å kysse havet på leppene». Dette er mer som å råkline med noen som har altfor mye spytt i munnen. Men det kan jo også være godt, om du er i riktig humør, sier Majones.

– Jeg er ikke kåt ennå, erklærer Ketsjup.

Guinness og østers skal visstnok være en knallkombinasjon, om ikke bare Ketsjup har latt seg lure av god markedsføring fra irske reiseselskaper, da. Han spør servitøren om et snitt med stout og hvilke østers det passer best sammen med. «Utah Beach», melder den trivelige fyren i baren.

I chatten med Sennep kommer det inn en oppfølgingsmelding: «Hvis skjellene skal spises rå, uten noe på, er det kanskje relevant å kjøre på med drikke som har mindre syre. Eller helt uten, slik som øl. Om du tar på rå løk eller eddik er det vin-killere».

Ketsjup, Relish og Majones smatter i seg de feite og kremete østersene fra Normandie-kysten au natural, tar en sup med seig stout og nikker fornøyd. Det viste seg å stemme. Drita godt sammen.

Gjennom kvelden kommer det flere innom for å ta et snitt, et glass og noen østers. Ketsjup legger særlig merke til en venninnegjeng i oversized og puffy skjorter som setter seg noen bord bortenfor.

– Med mer alkohol i blodet eller 12 østers til i magen hadde jeg kanskje turt å si hei. De skal sikkert spise hot girl-mat, drømmer Ketsjup.

Utenfor de store vinduene går det bare trendy og vakre mennesker forbi, og det skarpe sollyset gir en fornemmelse av sommer. Det er deilig!

På andre siden av veien har et designbyrå lokaler, hvor «We create tailor-made solutions that speak to hearts and minds» er trykket på vinduene med store bokstaver i Montserrat-font. Om østersene har fått det til å nappe i skrittet, så er det i alle fall borte nå.

Senneps hvitvinsanbefaling viste seg å være en fin paring til DH Speciale- og Belle du Jour-østers, noe bartenderen også påpekte i sin innsalgstale. Han virker temmelig fornøyd med å knabbe 1600 spenn for flaska.

Med østerstårnet får du også med noen sauser, blant annet grønn Tabasco, en ganske spicy hot sauce i Louisiana-stil, og Eff Effs egen. Sistnevnte var den våre tre brunstige og nå ganske tilpussa reportere mente balanserte østersene best.

Bartenderen blir opptatt med å chucke østers til den heite jentegjengen en lengre periode og blir lite oppmerksom på at vinflasken, glassene og vannkaraffelen på Ketsjups bord er tomme. Han er likevel så søt i snekkerbuksa si at det er vanskelig å forbli langsint.

 – Hva er dommen på østers som yrhetsfremmende middel? Hva har skjedd med ambisjonene om The Summer of Ketsjup? spør Relish.

– Godt var det i alle fall, sier Ketsjup før han – god og full på både sinnabrus og saltvann – sykler hjem for å ta en runk.

X