FOTO: PÅL BELLIS

FESTIVALGUIDE – Øyafestivalen

9.-13. AUGUST
OSLO

Øyafestivalen har ikke vært på en øy siden 2001, og det skal den ikke være i år heller. Etter 20 år som en sentral byfestival har Øya blitt en klippe i det norske festivallandskapet. Øya har hatt for vane å gå hardt ut med et artistprogram som gjør det ekstremt vanskelig å plukke ut én dag, så det beste er å få med seg hele greia. 

Årets utgave finner nok en gang sted i Tøyenparken (på Tøyen) i Oslo. Etter at Middelalderparken ble stengt for musikk og trafikk har parken på byens sentrale østkant gjort seg fortjent til å være det nye hjemmet til Øyafestivalen. Øyanatt er klubbversjonen av festivalen og finner sted på klubber og barer rundt om i sentrum, så når parken stenges kl. 23 har du hele Oslos utelivsscene å bade i. Det som Øya ikke har er festivalcamp, så telt er ikke et alternativ. Øya er nemlig ikke en skalljakkefestival – det er hype, trend, gevanter og tekstilbaserte identitetsmarkører som gjelder. Den frekkeste skjorta og den mest oransje bøttehatten.

Musti leverte show i 2019. FOTO: Mathias Ertnæs.

To år er gått siden sist, og noen av artistene har stått på programmet siden 2020, men det er også kommet inn mange nye. Programmet er knallsterkt med artister som får deg til å sikle ut av øra, samtlige av festivaldagene. Festivalen foregår i år 9.-13. august. Hvis du ikke kan sette av hele uka kan vi godt prøve å hjelpe deg med å plukke ut én dag.

På onsdag er selveste Gorillaz, kultbandet som aldri gir seg selv helt til kjenne, tilbake i Norge etter at de gjorde comeback i 2017. En usedvanlig sjelden mulighet. H.E.R. skal også opptre på onsdagen. På få år har hun blitt til en av de største soul- og RnB-stemmene som finnes der ute, og hun kommer til å skape en uforglemmelig atmosfære. Få også med deg Freddy Gibbs, en av de kuleste amerikanske rapperne som finnes i dag.

Torsdag kommer selveste Nick Cave & The Bad Seeds. For mange holder det i massevis for å dra på festival. Når du i tillegg kan få med deg Michael Kiwanuka og Girl in Red er det ingenting å lure på. Det er også verdt å få med seg Beabadoobee, en av de mest spennende singer/songwriterne i Storbritannia, samt Combo, et ganske ferskt, norsk rockeband som lagde voldsomt liv under by:Larm i 2020.

Florence + The Machine spiller på fredag sammen med Dagny. Du burde også få med deg Amason, det svenske rockebandet som lagde årets beste rockealbum i 2015 og spilte fletta av Rockefeller i vinter. Et annet must er Tøyen Holding, som nylig slapp ny skive, og er kongene av “bars” på norsk. Et ekstra tips er Skarbø Skulekorps, et lite, jazzinspirert korps (yes, et korps) med en sterk og psykedelisk musikkportefølje.

Lørdag er finaledagen, og da står Aurora, First Aid Kit, og Sondre Lerche på scenen. Av annet snacks må vi trekke frem Metteson som i mars spilte for et utsolgt Sentrum Scene, og kanskje leverte årets konsert. Q er et multitalent av en soulmusiker som produserer skivene sine selv, selv om han er signet av Colombia. Han er fra USA, men har etter NATT&DAGs viten ingenting med Q-anon å gjøre.

Little Simz kommer også til Øya. Les mer om henne HER.

X