FOTO: MADS SUHR PETTERSEN

FESTIVALGUIDE – Malakoff

21.-23. JULI
NORDFJORDEID

Det å bruke toalettet på festivaler er forbundet med en del styr, vond lukt og et ganske uapetittelig sitteklima. Enklere for en del gutter, men også vi må, og bør, sitte en gang i blant. Det finnes heldigvis en festival som tilby rennende vann i klosettene og hyppig renhold på toalettene. 

Nordfjordeid ligger innerst i en bukt av fjorden Nordfjord, og selve Eid er omkranset av postkortlignende fjell. En slags proletarutgave av Geiranger, uten at det er noe mindre pent. Rockefestivalen Malakoff har gjort Eid til et sted som ikke bare forbindes med vestlandsidyll og digre cruiseskip. Malakoff har hovedfokus på rock, men de booker også artister fra andre sjangre, som gjør det til en festival for alle.

21.-23. juli går det “ned” i Malakoff-parken, som ligger i det sørlige sentrum av Nordfjordeid (kort gange til nordlige sentrum). Festivalcampen og konsertområdet deler parken broderlig, og campen rommer opp mot 1000 telt. Du kan også booke deg en ferdig oppsatt lavvo, så slipper du å pakke ned teltet når festivalen er ferdig.

Malakoff har de siste årene trukket til seg store, kjente band og artister, som de pleier å supplere med skandinaviske favoritter og lokale helter. De trekker til seg besøkende fra nord og sør i landet, samt stadig flere tilreisende fra det store utland. Menneskene i Eid og bygdene rundt er sentrale for at festivalen skal gå rundt, der mengden av frivillig arbeid gjør Malakoff til et slags årlig dugnadsprosjekt i byens park. 

Veronica Maggio, Gabrielle og Sondre Justad er noen av dem som gir festivalen en bred appell. Kurt Nilsen kommer også, og har byttet ut ordet Christmas med Nordfjordeid i alle sine juleslagere. Neida. Men han kommer! 

Men den røde tråden er rock, og av nasjonale skatter finner vi Honningbarna, Kvelertak og brenn. på programplakaten. Kvelertak har for lengst vist at de kan gi hvem som helst rockekink i nakken. Honningbarna er i ferd med å bli ordentlig voksne og punker kanskje mer enn noensinne, mens brenn. (irriterende punktum) ser ut som de skal bli de neste store innenfor norsk rock. 

Turnstile kommer. FOTO: Jimmy Fontaine.

Malakoff har bygget opp et godt rykte internasjonalt, og i år beviser de det ved å lokke til seg bandet Turnstile. Et magisk, kaotisk liveband som herjer og kaster ball mellom punk, pop, og hardcore. Flere anmeldere mener at deres siste album “Glow On” er årets rockealbum. 

Britiske Slowthai er også lokket opp til Eid, og gir Malakoff enda en sjangerstreng å spille på med sin rockeinspirerte hiphop. Kjartan Lauritzen tar også turen fra Balestrand, og det ryktes (ubekreftet) at de lokale heltene Svelene skal please publikum med sin årlige opptreden og svelekasting fra scenen.

X