Hva har bytrynene gjort det siste året?

I over et helt år har de i større eller mindre grad blitt forvist fra sitt faste vannhull – stedet vi kjenner som «byen».

Hobbydrankere, DJer, bartendere, ravere og nach-entusiaster har blitt frarøvet en av sine viktigste arenaer for å slappe av, høre på musikk, ruse seg, networke, uttrykke seg selv, utslette seg selv – og smile. Gjerne på samme tid.

Hvor har de blitt av? Hvem har de blitt til?

Vi har sjekket.

Sofie Holberg

Gateavisa. Tar opp fag, straks ferdig.
Stamsteder: Hærverk, Fredens kafé.
Drikker: Vodka Farris.

– Jeg har gjort mye og tenkt lite. Vært gjennom ca. alle korona-klisjeene. Vurderer nå alvorlig å kjøpe klær til kattene mine. Har muligens blitt et marginalt bedre menneske, men tror ikke det er fordi jeg har festet mindre. Liker å tro jeg sikter på å bli et litt bedre menneske hvert år, pandemi eller ei.

– Spår en vaksinert sensommer med raves rundt vann. En habil kompis mener at 2000-tallets emomusikk gjør et comeback i klubbmusikken, krysser fingrene for det.

Hva skjer når kranene åpner igjen?
– Rett på fredens kafé, ikke hjem på to dager.

Joakim Randa Berthelsen

Musikk- og litteraturkritiker i Bergens Tidende og NATT&DAG.
Stamsteder: Huset Pub for dødsdrift, Victoria Pub for livsgnist.
Drikker: Industripils.

– Jeg har vært fattig og tenkt på huseier. Noen ganger, når månen står riktig, betaler folk meg for arbeid og jeg får i meg næring.

Har du blitt et bedre eller dårlig menneske uten festing? Andre rusvaner?
– Jeg er et forferdelig menneske. Jeg har mange rusvaner og jeg er like glad i alle sammen.

Hvordan tror du utelivet kommer til å se ut på den andre siden? Nye klubbkonsepter eller trender?
– Bare en østlending spør om «klubbkonsepter». Jeg anerkjenner ikke spørsmålet.

Første du gjør når kranene åpner?
– Henger meg.

David Dajani


Foto: Maria Pasenau

DJ, tekstforfatter, musiker.
Stamsteder: Sverre´S Kafe, Szechuan Chengdu, Ocean.
Drikker: Pepsi.

– Siden oktober i fjor har jeg bodd på Ytre Sula, en øy ved munningen av Sognefjorden i Sogn og Fjordane. Helt sykt nice og nesten irriterende pittoresk landskap. Veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til flytte hit like før det ble en ny runde med nedstenging i Oslo. Jeg taklet ikke det opplegget der noe særlig bra and I´m not ashamed to say it. Men jeg har i det minste begynt å skrive tekst og musikk igjen for første gang på 4 år og jobber med et nytt album som forhåpentligvis kommer i løpet av 2021. I tillegg leser jeg en del (det går mest i lokalhistorie og litt geologi, det er sykt mye stein her, faktisk så mye stein at man kunne forsynt hele verden med stein i 2 år….hvor fakka er ikke det?) og går lange turer i utmarken. Det er også et flott og rikt dyreliv her, med blant annet kongeørn, hjort og oter. Fisk også, makrell og lyr i havet og ørret i de mange ferskvannene.

– Utenom et par svippturer til Oslo for å spille inn greier i studio, så har jeg vært mer eller mindre isolert i snart 7 måneder, men jeg føler meg faktisk mindre ensom her enn da jeg bodde i byen. Rart med det. Holder også på å planlegge de første utgivelsene til det nye labelet som Krass og meg driver og starter opp om dagen. Så det er heldigvis nok å gjøre.

– Savner Rodeløkka og vennene mine, men flytter tilbake til Oslo før sommeren. Det blir litt trist å reise, fordi jeg trives overraskende godt alene her ute i havgapet, men stedet er heldigvis bare én flytur, to ferjer og 45 minutter til fots unna, så jeg kan jo alltids dra tilbake hvis Carl Berner ikke leverer.

Har du fått et bedre eller dårligere liv uten festing?
– Festing er ok, men formiddags-TV er helt klart den nye favorittaktiviteten min. Det er fascinerende hvor mange ganger Poirot kan dukke opp på skjermen før lunsj. Jeg har på en måte funnet døren til dagligstuen i mitt indre liv. Så deilig!

Hvordan tror du utelivet kommer til å se ut når ting er tilbake til normalen?
– De eneste trendene som er verdt å følge med på her er nedbørsmengde og vindhastighet. Dere får spørre noen som studerer kultur og ledelse. Men jeg kjøper fortsatt tolvere og håper at jeg får spilt alle sammen drithøyt på klubb om ikke så altfor lenge. Acid, baby!

– Forresten S/O til kompis som må hente alle skivene jeg bestiller på Posten i Oslo mens jeg er bortreist! NB: HOUSE MUSIC IS HERE TO STAY. YOU ARE INVITED TO EXPAND YOUR TOTAL SELF. Ellers skylder jeg Mustafa (kranfører på Ocean, journ.anm) 200 spenn, så jeg må vel klare å hoste opp noe flus før jeg får snu noe kaldt hos han igjen. Men har spart litt, så jeg tror det skal gå fint.

Dragongirl

Musiker, DJ og ‘partygirl with a heart of gold ;)’
Stamsted: Dansegulv hvor enn det spilles trance.
Drikker: Pils.

– Jeg har rantet en del til venner og kjente. Også har jeg sunget sykt mye hjemme-karaoke. At byen har stengt har gjort at jeg først og fremst drikker mer med gode venner.

– Utelivsbransjen har jo blitt rammet hardt, så jeg synes det er vanskelig å si hvordan den kommer til å se ut på den andre siden. Men det blir nok en god porsjon overkompensering. Jeg tror også at folk kommer til å være mer åpne, så jeg håper at det kanskje kan føre til noen nye og bra ting!

SE OGSÅ: Dragongirl med eufori, feminin kraft og humor

KOSO-jentene

DJer som KOSO CLUB.
Stamsted: Blå.
Drikker: Øl. På Tapp.

Hva har dere gjort det siste året?
– Piiksi og Hanne har fått type! Det måtte visst en pandemi til (^; Soldal har gitt ut musikk, minecrafta og gått milevis i Oslos gater. Piiksi har perla! Også har alle brukt tiden på studier. Vi har også tenkt endel på at pandemi er kjipt, og i den siste Oslo-lockdownen tatt moodswings til nye, uante høyder.

– Uten gleden en fest medfører og dagen derpå-feels, åpnes rom for å dvele ved andre ting som suger ved det normale liv. Mer tid til å tenke er ikke alltid bare nice. Men også bedre på den måten at vi kanskje setter litt større pris på ting her og nå og ikke bare jager fremover. Får se om det varer. Ellers er rusvanene er mye av de samme, men med en betydelig økning av smågodt og Hansa Chili Blonde.

Hva skjer med utelivet når ting er tilbake til normalen?
– Kanskje det bør satses på barer med lav nok musikk til at man kan prate med resten av følget. Vi har iaf savna å prate overfladisk med mennesker vi bare møter på byen. Eller så skjer det motsatte – vi vet ikke hvordan vi sosialiserer lenger og vil helst danse i mørket, rusa på åpningen. Jatakk begge deler egt ^____^

Første dere gjør når kranene åpner?
Gråte, danse og klemme. Definitivt få i gang kvelder med KOSO CLUB i stua på vår kjæreste Blå. Du er herved invitert til å «danse deg glad og svett samtidig som du tramper på patriarkatet i takt med bassen» (NATT&DAG, 2017). Og! Øl. På. Tapp. *gråter*

LES OGSÅ: 12 låter som er Best Akkurat Nå – og én som er dårlig

X