Kunstnerne selv: Dette er den beste kunsten akkurat nå

Men er det kunst? Ja! Men er det den kunsten som er best akkurat nå? Også ja! Vi spør de fremste ekspertene – kunstnerne selv – hva som er verdt å få med seg på kunst og scenekunstfronten.

Fredrik Wiig Sørensen
Kunstner 


Foto: Privat

Hvilken utstilling bør alle få med seg akkurat nå?
– Van Etten stiller ut noen saftige malerier av Terje Nicolaisen. Jeg har ikke sett bildene live ettersom jeg stort sett oppholder meg på vestlandet, men noen av arbeidene er godt dokumentert på internettet.

Hvilken norsk kunstner burde flere vite om?
– Jeg har en lidenskapelig interesse for farger, og jeg beundrer Bent Erik Myrvoll sin kunnskap om frescomaleriet og hvordan han i sine nyere arbeider forsker på fargepigmentenes intensitet i møte med kalkflaten. 

Hvorfor sliter folk flest med å forstå hva kunstnere holder på med?
– Delvis fordi enkelte kunstnere ikke er flinke til å formidle ideene sine klart og tydelig, gjerne i form av uansvarlig bruk av store eller uklare begreper som egentlig forkludrer mer enn de opplyser. Samtidig kan «folk flest» kanskje ha en tendens til å erklære seg uforstående til verk som virker utfordrende.

Thea Sofie Loch Næss
Skuespiller 


Foto: Stefanie Vinsel Johnson

Hva bør alle se på scenen akkurat nå?
Linje 5 av Don Martin og Zeshan Shakar, med blant andre Jenny Mueni Ndunda! Jeg gleder meg også veldig til å se Vildanden på Nationaltheateret. Jeg synes også Pust, som Marie Blokhus har hatt regi på for Riksteatret, var veldig fint. Det var det første jeg så etter at korona satte en stopper for det meste av scenekunst, så det var ekstra spesielt. 

Hva er det beste du har sett på norske scener de siste årene?
Måken! Mare av Lisa Lie på Det Norske! Og Julemiddag er jo en klassiker. 

Hvilken norsk regissør, skuespiller eller dramatiker burde flere vite om?
– Ada Otilde Eide er snart å se i serien Basic bitch. Et menneske og en skuespiller med varme og enormt komisk talent.

Karen Nikgol
Kunstner, vinner av Osloprisen 2017


Foto: Privat

Hvilken utstilling bør alle få med seg akkurat nå?
– Det står en engelsk fyr i 50 åra med sleik utenfor Weekday på Karl Johans gate, og synger triste kjærlighetssanger med ekkovokal, gitar blastende ut av en gammel og sliten høyttaler. Beste jeg har sett på lenge. Ektefølt, relasjonelt og følelsesmessig sterkt. Ingen hipster-kunstutstilling kan overgå det der.

Hvilken norsk kunstner burde flere vite om?
– Arthur Alstad (1899-1989) en norsk figurativ maler, bortgjemt skatt. Trondhjem Kunstmuseum hadde en kort utstilling med hans verker noen år tilbake. Bleken eier dessverre mange av bildene og ruger på de som en høne, slik at de ikke blir vist mer. Alstad malte emosjonelt, figurativt og tidvis naivt, om sine dypeste ønsker og opplevelser. 

Hvorfor sliter folk flest med å forstå hva kunstnere holder på med?
– Tror det er fordi folk flest går dypere og dypere inn i sine polariserte ekkokammer, for eksempel på sosiale medier. Det å skulle strekke seg for å forstå det ukjente har aldri vært mer problematisk for mennesker enn nå. Kunst som en estetisk opplevelse blir da dessverre ansett som unødvendig og tullete.

LES OGSÅ: Elise By Olsen, nå også verdens yngste arkivar 

X