Norsk-albansk maskerapper + Munch-tyv Pål Enger = Sant

SE VIDEO: Ammerud-rapper Velo tar med seg Temur på en rundreise i Oslos kunstgallerier. Resultatet ser du i videoen til den nye singelen «Så Høyt».

b
a

– Jeg føler det er som Vali Corleone møter Munch. Det er gate, kunstnerisk og ærlig! Jeg skriver kun om ting jeg har opplevd, forteller den norsk-albanske rapperen Velo. 

Etter singlene «Tiki Taka» og «Albaner», som begge har fått gode tall på strømmetjenestene, er Velo nå aktuell med musikkvideo til den Temur-gjestede singelen «Så Høyt». På tre minutter og 36 sekunder rekker duoen innom både Munch-museet, Galleri FineArt, Vigelandsmuseet og Nationaltheateret.

«Vi må slutte å tro på at Norge er så fint»

Velo forteller har drevet med musikk i flere år, men på grunn av «ting som soning og andre personlige greier» har ikke musikk vært førsteprioritet. Før nå.

 – Nå føler jeg at fokuset er der det skal være.

Fortell om «Så Høyt».
– Det er en anthem for gatene, samtidig som jeg vil dele norsk kulturarv på min måte!

Gangster-rap, masker … Den greia der er en trend nå. Hvorfor?
– Det er på tide med noe nytt, jeg tror folk i Norge er sultne på noe ekte gateshit. 

LES OGSÅ: Videopremiere: EMIR, balkangitarer og strobelys

Er andre norske rappere for snille?
– Det finnes noen der ute som holder det gate og gjør sin ting. Og det finnes andre.

Reflekterer den musikalske trenden at gatene har blitt hardere, eller er det bare det: en musikalsk trend?
– Gata har alltid vært kald. Når ingen slipper oss inn i varmen, så står brusjan klar med tennvæske. Vi må slutte å tro på at Norge er så fint, det som skjer i Europa skjer her også!

Sånn snakker en artist som må sies å være siste skudd på stammen som er norsk gaterap. 

Det siste året har den harde Oslo-rappen slått seg opp. S1SCO fra Stovner har levert hit etter hit på Youtube, mens Siyabång litt nærmere sentrum sammen med gjengen 129 begynt å skape seg et navn, også utenfor Urtehagen og Tøyen-området der de kommer fra.

Velo på sin side er fra Ammerud, men med bånd som strekker seg også utenfor landets grenser, noe som gjenspeiler seg i de to foregående singlene, drill-låta «Tiki Taka» og «Albaner».

Førstnevnte har fått både en Norge-remix og en euro-remix med gjestevers fra både polske og tyske rappere.

– Norge er lite, men gate kjenner gate. Velo er kjent i utlandet og Velo kommer i kontakt med hvem Velo vil.  

LES OGSÅ: Norsk rap kan fortsatt bli bedre, mener Oslo-rapper Siyabång.

Det har blitt spådd at gangsterrap-trenden fra de svenske strømme-topplistene er en bølge som før eller siden også vil slå over Norge. Men norsk rap har også vært hard – Kamelen har vært en av de største norske rapperne i flere år – og med tanke på trøbbelet han har fått fra ordensmakten er det kanskje ikke så rart at finlandshettene igjen rulles ned over norske rappehoder

I «Så Høyt» trekkes linjer enda lenger tilbake i tid, også. Pål Enger, som gjør en cameo i videoen, er ikke fremmed for å iføre seg maskering på museer. I 1988 stjal han maleriet Vampyr fra Munch-museet i Oslo, og seks år senere gjennomførte han et beryktet tyveri av Skrik fra Nationalgalleriet – midt under åpningssermonien til Lillehammer-OL.

Har du planlagt album/EP?
– For nå er fokuset på singler. Men det er fullt mulig at det blir en EP eller et album til neste år.

Hva driver du med, da, bortsett fra rap?
– Ehm, ehm… «jobber». 

LES OGSÅ: Videopremiere: EMIR, balkangitarer og strobelys