Slik har rusvanene våre endret seg i disse koronatider

Hvite måneder med tilhørende skogturer, psykedelisk sopp (med tilhørende skogturer), enda mer bokspils hjemme i sofaen – at et visst virus har påvirket rusvanene våre er hevet over enhver tvil. Men hvordan? Vi spurte anonyme nordmenn om hvordan rusåret 2020 har artet seg.

b
a

«Everyone secretly dreams of a scenario that restores urgency and earnestness to human relations». Det tweetet  Anna Khachiyan den 6. januar. Kanskje hadde Red Scare-podcasteren de siste to tiårenes oppheng i zombie- og katastrofefilmer i tankene, eller kanskje er tweeten et slags metafysisk forsvar for krigen som renselse. Eller kanskje visste hun noe vi ikke visste. To måneder senere nådde den verste pandemien siden AIDS og spanskesyken Norge. Scenarioet ble en realitet. 

KORONAÅRET. DISSE KORONATIDER. 2020. Vi har vært mer hjemme, dratt tidligere hjem fra byen, og det har vært færre illegale fester. Samtidig har Vinmonopolets salgstall skutt i været i takt med smittetallene, eller til og med enda litt raskere. Jo da, det kan nok forklares delvis med at Tax Free-salget har stupt og at grensehandelen har blitt stengt. Men går det også an å tenke seg at den dødelige viruspandemien også har påvirket rusvanene våre? Og hvis ikke det – har den kanskje, som Anna Khachiyans tweet hinter til, satt tilværelsen vår på spissen og fått oss til å se oss selv i et klarere lys, og med det – også rusvanene våre? 

 «Vi står opp 6 hver morgen, leser én bok i uka og spiser rødt kjøtt bare på lørdager»

I Thomas Vinterbergs nyeste film, Et glass til, bestemmer fire lærere seg for å teste Finn Skårderuds beryktede teori om at man er født med minus 0,5 i promille, og at det er derfor vi føler oss bedre etter ett til to glass vin.

Men man føler seg saktens bedre av andre stoffer enn alkohol også.

Og dessuten: er egentlig et glass vin eller to nok når det herjer en global viruspandemi (!) utenfor vinduet? 

Symptomer på korona er kjedsomhet, utrygghet og ensomhet. Tidligere klare grenser har blitt visket ut. Da byen stengte, forsvant grensen mellom ukedag og helg; da hjemmekontoret kom, mellom arbeid og fritid. På toppen av det hele er grensen mellom sykdom og friskhet også plutselig ubetydelig: 80 prosent av koronasmittede har milde eller ingen symptomer. Det gjelder spesielt unge. 

I påvente av skredet av rapporter og masteroppgaver som en dag kommer til å komme, spurte vi ut et lite kanskje-ikke-helt-tilfeldig utvalg om deres rusvaner og hvordan de har blitt påvirket av koronasituasjonen.

Det ser ut til at 2020 ikke bare vil huskes for korona, men også hasj, hasjtørke, psykedelika-boom – og tidenes sjanse til å ta noen hvite måneder.

«Vi tar sopp og gjør yoga fordi alt utenfor husets fire vegger er dritt»

Bransjetrynet (23) – Hvit periode

– Jeg våknet opp en søndag etter en alvorlig fuktig helg og skjønte at det var på tide å ta grep. Rett og slett et resultat av nedstemthet og fylleangst dagen derpå.

Hva skjedde?
– Vi slapp album! Så var litt sånn klimaks for alt vi hadde jobbet mot. Det ble en utladning.

Har det vært lettere eller vanskeligere å ta hvit måned nå enn tidligere?
– Lettere. Jeg har tatt det sammen med han jeg bor med, og vi har egentlig laget en fyldig liste der vi blant annet står opp 6 hver morgen, leser én bok i uka og spiser rødt kjøtt bare på lørdager. Så da ble egentlig den delen med drikking veldig grei.

Hva har du fylt tomrommet etter rus med?
– Prøver å fylle dagene jeg vanligvis hadde drukket med andre ting. Jeg opplever at mange av vennene mine også er i en fase der alkohol ikke står så sentralt, i og med at vi drakk noe voldsomt i sommer. September er en fin detox for hele gjengen. 

Har du fått et nytt syn på rusvanene dine i Disse Koronatider?
– Egentlig ikke. Jeg har ruset meg på ganske samme måte som før. Om ikke litt mer på fylla faktisk. 

På en god eller dårlig måte?
– Korona har vært en fantastisk periode for meg privat, så jeg er egentlig strålende fornøyd med de siste månedene.

Har du noen tips til andre som vil prøve hvit måned?
– Gjør alt du kan i din makt for å få med dine nærmeste venner hvis du har noen. Spesielt de du bor med om du bor i kollektiv. Den største trusselen mot en hvit måned er en god kamerat som kommer inn med et stort glis om munnen og en pils i hånda i 1730-draget en lørdag. 

Hva er inntrykket ditt av folks rusvaner generelt for tiden?
– Jeg henger egentlig mest med folk som ruser seg på alkohol, og de har egentlig bare fortsatt med det i omtrent samme takt. Så sett under ett er min konklusjon at det har endret seg lite blant mine venner. 

LES OGSÅ: Tripadvisor: Vi ble med på sopptur til et hemmelig flein-Mekka

Rådgiveren (29) – Psykedelika og null alkohol

– Jeg så en tydelig sammenheng med mine umodne eller dysfunksjonelle mønstre og alkohol. 

Hadde det noe som helst med korona å gjøre? Utelivet ble jo også nedstengt i denne perioden.
– Det som skjedde var at jeg slutta i jobben min som management consultant i vinter og dro til Asia. Der møtte jeg meg selv skikkelig i døra. Jeg dro på fylla og jaget 21 år gamle jenter. Klassisk opplegg, liksom. Jeg fikk meg selv skikkelig i halsen, og så hvordan mine handlingsmønstre og umodenheter egentlig er veldig … heslige. 

– Så satt jeg der nede og hadde fått meg selv i fleisen, og så kom koronaen. Jeg dro hjem og i karantene begynte jeg å tenke. Jeg hadde ikke så mange andre valg enn å gå innover, fordi det ikke var så mye som skjedde ute.

Hva tenkte du?
– Jeg innså at jeg misbruker alkohol, at jeg ikke klarer å slutte når jeg begynner.

– Oppi alt dette så kom jeg inn i et miljø med en del penger, veldig mye champagne og sånt. 17. mai hadde jeg drukket alkohol hver dag i en uke, så da mentoren min foreslo å ta en pause var det egentlig helt opplagt. Han utfordra meg til å gå uten i 8-12 mnd for å få en tydelig kontrast.

Har du ruset deg på noe annet enn alkohol i Disse Koronatider?
– Cannabis, psilocybin, MDMA, LSD, ketamin, 2CB.

Hva skiller måten du bruker disse stoffene på fra hvordan du bruker alkohol?
– Alkohol brukes for å redusere bevisstheten og begrense din evne til å føle hva som er rett og hvem man har lyst til å være. De andre stoffene øker i stor grad forståelsen av hva det vil si å være et helt menneske. Det er også mye mer variasjon! Du kan bruke de forskjellige substansene til ulike formål. Jeg kan også nevne kakao! 

Du er en av dem som snorter kakao?
– Haha! Det er rapé du tenker på! Naturmedisin fra jungelen. Men ja, rå, ceremonial grade, kakao har en sentralstimulerende effekt. Men også denne drikkes varm fra kopp, som på påskefjellet.

Du bor i et kollektiv som har endret rusvaner «ganske mye», sier du?
– Vi er en jævlig interessant gjeng med ledere, en lege, en sosialantropolog og litt forskjellig som velger å bo sammen, selv om vi kunne ha valgt å bo alene. Vi vil omgi oss med folk som er opptatt av personlig utvikling, og ha noen å speile oss i. 

Fortell.
– Én har ikke drukket på 5 år og har akkurat begynt å drikke et par glass fancy vin her og der, tre stk drikker ikke i hele tatt (for tiden), og to drikker litt mer typisk norsk, bare mindre og sjeldnere. Vi røyker gjerne en gang i blant sammen, kanskje én gang i uka, tar ketamin (og chanter mantras) sammen kanskje en gang i måneden, og så mikrodoserer vi sopp og LSD når vi skal produsere kreativt på jobb. Og så har vi en god samtale rundt det. Det er mye fokus på helse, kosthold – vi spiser mye sammen, prøver forskjellige dietter. Det er en skikkelig lab, kan du si. 

Koronastengt samfunn = tettere samhold?
– Det var hovedmotivasjonen bak at vi fant hverandre. Vi satt ensomme i lockdown, og merket hvor viktig den nære relasjoner er i den fasen. Vi brukte en god del tid på å kuratere kollektivet. 

– Det handler om å trene sammen, spise sammen og være rundt mennesker man tør å være ærlig og sårbar med. Man så i korona at de nærmeste har har mye å si. Man har kanskje færre mennesker rundt seg, men de man har knytter man dypere bånd til. 

Du sa du har en rusmiddelbrann-fakkel?
– At jeg forholder meg til fire-fem substanser regelmessig, ville jeg for noen år siden tenkt var helt sjukt. Men man får utrolig mye mer ut av rus når den brukes på en konstruktiv måte. Jeg har lært masse om meg selv og livet. Men hvor fucka alkohol er – jeg sliter med å ikke dømme folk når jeg går rundt på kveldstid og hvor lite bevisst folk er … At de inntar et rusmiddel som gjør dem dummere. Jeg har fått mye mer empati med de som er avholds og som jeg har ledd av i alle år. Forhåpentligvis klarer jeg å slippe disse fordommene snart.

«Man blir faktisk litt lei av å være skækk i stua si hele tida også»

Like greit å stenge kranene ved midnatt?
– Det skjer ikke så mye bærekraftig etter klokka 12, hehe. I hvert fall ikke hvis du har drukket siden du var ferdig på jobb.

– Noen ganger savner jeg alkohol. For livet kan være litt mye, og det er greit å dumme seg ned, ta en pause. Men det er litt heftigere å røyke seg en joint, for da konfronterer man usikkerhetene sine, og sånne greier. Det gjør man i mindre grad med alkohol. Snarere tvert i mot. Når man røyker må man man spørre seg selv to ganger: trenger jeg dette? Hadde det vært alkohol hadde jeg bare tatt meg den ølen. Osv… Hvis det ikke skal bli en belastning trenger man å være bevisst på intensjonen sin bak å ta rusmiddelet. Da blir livet mye rikere. Vi er så heldige som får lov til å leve, og særlig her. 

Livet er mer enn Tuborg og Ringnes.
– Ja, Munkholm IPA er også nice. Der har forbruket gått opp. Mens midjen har gått inn. Pluss jeg har fått meg kjæreste som jeg aldri hadde hatt sjans på hvis jeg hang fast i de umodne mønstrene jeg var i tidligere.

Hva er ditt generelle inntrykk av folks rusvaner i Disse Koronatider?
– At folk er mer bevisste. Man henger ikke igjen i de samme mønstrene. Før var det kanskje sånn at man stakk på Kulturhuset etter jobb og tok en øl, og så ble det mønster. Før var vi konsumenter, nå går det nesten ikke an lenger. Når du ikke kan dra på byen, konsert, kino, teater, festivaler, så må du produsere disse tilstandene og situasjonene selv. Da blir du mer bevisst. Regissør i eget liv!

LES OGSÅ: Maria Kjos Fonn om rusavhengighet: – Det handler om å gjøre verden mindre

DJ-en (23) – Hasj daglig

– Jeg prøvde meg på en hvit måned for en stund siden. Klarte omtrent en uke.

Hvorfor klarte du bare én uke?
– Godt spørsmål. Tror det hadde noe med at det var altfor mange sosiale settinger hvor alkohol ble konsumert, og jeg klarte ikke motstå fristelsen. Etter to uker var jeg på en bar og en venn spurte om «har ikke du hvit måned?». På det tidspunktet hadde jeg rett og slett glemt helt at jeg skulle ha en hvit måned. 

Hvordan endret rusvanene dine seg fra 12. mars?
– Den største endringen var nok at jeg begynte å røyke hasj daglig. Det har jeg ikke gjort på mange år. Jeg kom hjem fra klassetur, og rett i karantene. Var ikke så mye å gjøre så mornings, og nættings ble fort en rutine. 

– I denne perioden hadde jeg allerede tunge rusproblemer med utspring i selvmedisinering av depresjon og angst. Selv om dette starte lenge før pandemien ble det langt ifra lettere under koronaen. 

Hva er inntrykket ditt av folk sitt forbruk av de ulike rusmidlene? Er det noe du har sett oppsving på spesielt?
– Spesielt en oppsving i cannabis, men også alkohol og psykedelika. Det var mange som begynte å røyke igjen i vår. En del ble kanskje mer ensomme, noe som førte til mer drikking. Andre igjen brukte tiden i karantene og isolasjon på å eksperimentere med psykedelika hjemme. 

I hvilke settinger ruset du deg før, og i hvilke gjør du det nå?
– Det har variert veldig og gått mye i perioder. Jeg har brukt alle mulige rusmidler siden jeg var 16-17. Alt fra ren rekreasjonell bruk til tunge rusproblemer. Før brukte jeg nok rusmidler mer i sosiale settinger, men da landet gikk i lockdown ble det rusmidler hver dag uansett om det var alene eller med venner. Nå ruser jeg meg langt mindre, og nesten utelukkende med venner. Jeg har sluttet helt å røyke hasj. Nå er det kun alkohol og kanskje en linje cola hvis jeg blir tilbudt.

– Selv om jeg ikke drikker alene lenger, synes jeg fortsatt det blir litt for mange turer på bar som ender i altfor lange nachspiel. 

Designstudenten (22) – Trøfler og yoga i skogen

– Har røyka mindre weed siden 12. mars. Det var dårlig i starten pga. tørke, men samtidig hadde jeg og alle andre heftig mye fritid og ingenting å gjøre så da ble det til at vi tok mer sopp/trøffel/syre og så videre, da. 

– Vi tar sopp og gjør yoga fordi alt utenfor husets fire vegger er dritt

Hvorfor akkurat sopp?
– Hmm. Har tatt det jevnlig de siste par årene, men det ble oftere etter det ble lockdown. Vi kjedet oss, og det var lite og dyr tilgang på weed.

Når tok du sist?
– 0,4g cubensis på fredag. Ikke så mye med andre ord … Men jeg liker å ta det hvis jeg har lyst til å male eller tegne eller lage ting. 

Har hvilke settinger du tar det i endret seg siden Festen Forsvant?
– Tar det hjemme og i skogen. Den største forskjellen mellom før Festen forsvant og nå, er vel at det har blitt en mye mer introspektiv greie. Jeg føler at både jeg og flere andre har benyttet anledningen som er lockdown til å bli bedre kjent med oss selv og våre egne tankemønstre og sånn. Hvis man tar psykedelika alene eller med bare noen få andre man kjenner godt blir man på en måte tvunget til å møte seg selv.

Har du opplevd noe «rart» på sopptur?
– Tok trøfler i skogen i påsken og vi hadde benket oss til med bål og suppe og hengekøye og akkurat i det det begynner å ta fatt på hjernen kommer det en helt sykt stor familie på andre siden av elven, kanskje sånn 50 meter fra oss, og de spiller heavy indisk musikk typ Bollywood-style. Det føltes helt wild, men sett utenfra var det ganske nøktern opplevelse, haha. 

Hvordan har de andre rusvanene dine forandret seg?
– Røyker mindre cannabis nå enn før corona. Drikker mindre også. Det har sikkert noe å gjøre med at jeg startet på skole og er der hver dag og at jeg har fått kjæreste, men man blir faktisk litt lei av å være skækk i stua si hele tida, også.

Har du vurdert en hvit måned eller lignende?
– Nei. Samtidig føler jeg at jeg praktiserer grei mengde måtehold uansett. Eller at jeg aldri har følt et behov for måtehold på den måten. Men kanskje når jeg blir eldre og merker større konsekvenser av alkohol på kroppen? Jeg er av den oppfatning at det er sunt å kose seg, så jeg får ikke dårlig samvittighet ovenfor meg selv når jeg drikker meg full en gang i uka eller to.

– Jeg tenker forresten også at sånn når det gjelder vennskap etc. så vokser man jo som venner ved å oppleve og gjøre ting sammen, og når man mister de vanlige mulighetene man har til å gjøre ting sammen blir å trippe en måte å gjøre noe sammen på. 

Ja, ikke sant.
– Det er selvfølgelig mulig å være nære hverandre uten å trippe, haha! Men jeg er vant til å feste og møte nye folk og gjøre rare ting. Jeg savner det heftig. 

LES OGSÅ: Bad-tripper jeg ikke nå, gjør jeg det aldri

Kulturarbeider og alenemor (33) – Fyller tomrommet etter rus med løpeturer

Såå … ut med rusvane-språket!
– Jeg er litt sånn periode-ruser. Min rus dreier seg i hovedsak om øl når jeg er tørst, halvdyr vin når jeg vil smake noe godt eller enda dyrere drinker når jeg er på byen, vil smake noe godt og bli full samtidig. Siden 12. mars har jeg drukket mye mindre enn vanlig, bortsett fra de varmeste og somreste månedene har jeg nesten ikke drukket i det hele tatt.

Du har tatt hvit måned. Hvorfor?
– Jeg har trappet ganske kraftig ned på egne rusvaner de siste to-tre årene og gått fra å være litt over gjennomsnittet mye på byen eller i sosiale lag med høyt inntak av både gode viner og tam øl. Men da disse tider ™ kom kjente jeg ekstra på behovet for å klarne hjernen og fokusere mer på tilstedeværelse, heller enn å fjerne meg fra hode og kroppen og korona ved å trøste- eller kosedrikke mer.

Har det vært lettere eller vanskeligere å ta hvit måned nå enn tidligere?
– Jeg synes det har vært mye lettere, fordi det har vært mindre events, møtesteder og invitasjoner til hjemmefester der man fort blir revet med eller føler et lite behov for å blende inn og bli like drita som alle andre.

Hva har du fylt tomrommet etter rus med?
– Jeg har trent hyppigere og mer målretta, spesielt med lange løpeturer i skogen. Det er jo sånt som er lettere å drive med når man drikker mindre. Jeg har levd mer asketisk all over, vært mer bevisst på å spare penger, kjøpt noen aksjer, fastet i perioder – det gir en slags rusfølelse det også. Og alt som alle andre har vært innom i løpet av disse månedene: bakt brød, plantet planter og dyrket grønnsaker. Jeg har til og med slutta med snus, fordi det snusbehovet viser seg å være større når jeg drikker. 


Konseptet «skogen» har tilsynelatende fått et oppsving både for dem som ruser seg mer og mindre. Foto: Donar Reiskoffer (CC BY-SA 3.0)

Har du fått et nytt syn på rusvanene dine i det siste?
– Jeg har jo testa de tingene med hvite perioder tidligere, men har kanskje blitt enda mer bevisst på det nå. Det er jo uten tvil en del sosiale sammenkomster som trigger et behov for å ruse seg, man slipper unna tendenser til sosial angst når alle uansett er hjemme og man bare ser hverandre gjennom en skjerm.

Hva har vært det beste med å ta hvite måneder?
– Jeg forstår at mange har et behov for å «kose seg» ekstra eller trøstedrikke for å fylle tomrommet, hvis man er vant til å være mye ute blant folk, for meg har det vært det gøyeste med denne perioden, å kjenne at jeg godt kan la være å drikke hjemme alene, å få bekrefta at jeg klarer å utnytte fritiden min på en mer produktiv måte enn å kose meg hele tida. Jeg koser meg også altså, men det blir liksom enda mer tid til overs til å ligge på sofaen med serier når man kan stå opp tidlig hver søndag og være i toppform, hehe.

«Sosiale sammenkomster trigger et behov for å ruse seg, man slipper unna tendenser til sosial angst når alle uansett er hjemme» 

Mange drikker nok mer fordi de kjeder seg eller er ensomme. Kjeder ikke du deg, eller er du bare ikke ensom?
– Jo, men det er en del av dette prosjektet for meg det da, å utsette meg sjøl for utfordringer for å teste egen viljestyrke, gjennomføringskraft og potensial, hehe. Jeg prøver å finne ut hvor langt jeg kan strekke strikken i alle retninger, og hvordan jeg må tilrettelegge livet for at det skal holde i lengden.

Har du noen tips til andre som vil prøve hvit måned?
– Du må bare bestemme deg. Og så bestemme deg for hvorfor du vil gjøre det. Og løpe i skogen!

Hva er inntrykket ditt av folks rusvaner generelt for tiden?
– Folk er jo folk, men folk er forskjellige. I min omgangskrets – dvs folk som begynner å bli voksne men helst ikke vil bli det – så er det mer sofistikert rus enn før, mer fokus på å nyte kanskje enn å bare bli rusa. Jeg har et inntrykk av at mange ruser seg mindre i disse tider, fordi det er færre sosiale settinger. Men så vil jeg tro at den gruppen med folk som har en tendens til å grave seg ned i egen smørje gjør det i større grad. Folk som har lett for å bli deppa, ensomme eller kjede seg – at de ruser seg mer.

I hvor stor grad stemmer disse anekdotiske opplevelsene overens med vitenskapelige funn? FHI jobber for tiden med en rapport om endrede alkoholvaner. Men da NATT&DAG tar kontakt får vi bare en kort mail tilbake som svar.

– FHI har ingenting å melde fra prosjektet per nå. Vi kan heller ikke si når eller i hvilken form det blir noe å melde. Dette kan fort ta noe tid.