NATT&DAGs podkast-anbefalinger

Podkaster er en måte å være påkoblet, tilkoblet og tilknyttet når hendene våre har sitt svare strev med den virkelige verden. Overlater du det moderne mennesket til seg selv på denne stadig varmere og stadig jævligere kloden, er angst og uvirksomhet eneste sikre konsekvens. Folk som sier at man må koble mer av tar feil, man må koble seg mer , og enda tettere til andre.

Det gjør man blant annet med podkaster, for podkaster er internett for ørene.

Her er noen av våre favoritter.

LES OGSÅ: Få NATT&DAG på døra!

The LRB Podcast

IQ-podkast nummer 1. Snakkes aldri! For jeg har tusen i IQ nå! Jeg skal flytte til mars der jeg har bygd en koloni av plast og nano-teknologi og der skal jeg diskutere ting som har med litteratur og vitenskap å gjøre sammen med en venn av meg som også hører på LRB-podkasten!

Chapo Trap House

Fenomenet Chapo Trap House. Hatet av mainstream media, elsket av smått overvektige folk som liker A24-filmer, banning og offentlig helsevesen, tre ting som alle blir regnet som ganske radikale i USA, men som her på bjerge’ er temmelig A4. Chapo blir dermed en perfekt podkast i norsk kontekst, idet den får norske folk uten spesielt sterke politiske meninger til å føle seg radikale og edgy.

Behind the Bastards

Denne er sånn: Visste du at Stalin skrev dikt? Helt grei podkast der man kommer «under huden» på fæle folk.

Cum Town

Et fenomen, men er det på grunn av navnet eller fordi det faktisk fortsatt er morsomt å kødde med minoriteter og liberal politisk korrekthet? Hør selv, døm selv, dø alene.

LES OGSÅ: Vi spurte en ex.phil.-foreleser om ting du lurer på, men aldri hadde turt å spørre om

Bookworm

Programlederen, Michael Silverblatt, høres ut som om at han snart skal dø – men han har ikke dødd ennå, og vi håper det fortsatt er en stund til. Bookworm er fremdeles en av de beste og mest dyptpløyende litteratur-podkastene som finnes. Han kan også skryte av å fått David Foster Wallace til å si at han skulle ønske han var faren hans. Om det er noe å skryte av, da.

Slow Burn

Velprodusert historiepodkast med egne sesonger dedikert til henholdsvis Watergate, Lewinsky-skandalen, konflikten mellom 2pac og Bigge og den amerikanske nazisten David Duke. Slow Burn antar at man kan akkurat nok fra før, og balanserer godt mellom spenning og ny informasjon. Sesong 4, om den amerikanske nazisten David Duke og hvordan han nesten tok over det republikanske partiet i Louisiana, er kanskje den beste.

Welcome to Night Vale

Absurde og ubehagelige små oppdateringer fra alt det rare og skumle som skjer i den fiktive byen Night Vale hvor «alle konspirasjonsteorier er sanne». Welcome to Night Vale er en av de beste og morsomste fiksjons-podkastene som finnes, og om over 150 episoder høres mye ut, kommer du fort til å ønske at det fantes flere. Du kan i utgangspunktet hoppe mellom episoder som du vil, men du vil definitivt få mest ut av å følge den ambisiøse Glow Cloud og resten av innbyggerne i kronologisk rekkefølge.

Talking Politics

Selv om EU påvirker hverdagen vår i mye større grad enn USA og Kina, er det svært få nordmenn som leser, eller vet noe, om europeisk politikk. Du kommer kanskje aldri til å bli en ekspert på Boris Johnson, Macron, EU eller hvorfor italienerne velger så dårlige politikere, men om du hører på britiske Talking Politics forstår du i alle fall litt mer.

Red Scare 

Når Tinder-datene dine spør om du har hørt Red Scare i stedet for om du har hørt This American Life, vet du at du har klatret et par trinn på ‘stigen (hipsterstigen). For Red Scare er vocal fryens høyborg, hipster Chapo og dit hotte takes går for å dø. Anna Khachiyan og Dasha Nekrasova fremstår mildt uinteresserte i alt, men er tydeligvis såpass engasjerte at de gidder å lage en podkast om det. Skikkelig herlig dualitet, det der! Sa noen chill måte å få sin ukentlige dose kulturkritikk på? Nei! For chill er det ikke, selv om de kanskje, eller kanskje ikke, er rusa på piller og/eller ketamin under innspilling. Nedsløvet eller ei, det raljeres og diskuteres over en lav Camilla Paglia og Mark Fisher-aktig sko, der både amerikansk mainstreampolitikk og moderne feminisme får kjørt seg. Litt som på vors med gutta, bare at verdens beste jenter! <3 Null ironi her – de ER verdens beste jenter.

Kongen over alle podder

Ikke våre ord, men den er ganske bra. Bønna fra 612 lærte ikke å snakke ordentlig før han var ni år, og har visstnok aldri hørt på en podkast før. Nå har han en egen podkast. Litt av en Hollywood-historie! Det som ikke ville vært med i Hollywood-filmen er at han har gjester som Chirag, Moggger, Larsiveli, Odd Magnus Williamson og KingSkurkOne (i Hollywood-filmen ville de sikkert valgt noen mer internasjonalt kjente gjester).

Radio Røyst

N&D-venn Tarjei Ellingsen Rosvoll er ikke bare en manisk leserinnlegg-skribent og klarsynt rettsteoretiker ved UiB, han er også podkast-ansvarlig for Tidsskriftet Røyst, et bergensbasert tidsskrift med nynorsk som en av sine verdier. Blant de andre verdiene er den politiske venstresiden og – i forlengelsen av det – hvor og når i helvete det hele gikk galt, et spørsmål en kan ta seg i å stille seg selv både titt og ofte, tilhører man venstresiden eller ei. Vi lover ikke at du blir noe klokere av å høre på Radio Røyst, men du blir sannsynligvis litt smartere. Det eneste som mangler er en litt sint, ganske ubehøvlet programleder i tillegg til milde Tarjei, slik at vi slipper å gå over dammen etter dirtbag left-podkast-vannet vi beklageligvis behøver.

NYT Popcast

Å være interessert i musikk handler om å finne så mange måter som mulig å unngå å høre på musikk på. Når Netflix-dokumentarer og gruppechatter har uttømt sitt potensial er det på tide å vende øret mot podkasterne. Den New York-baserte avisen The New York Times snakker bedre om musikk enn de skriver om den. I NYT Popcast samtaler Jon Caramanica med kunstskapsrike gjester om aktuelle musikkrelaterte temaer, og det er nesten aldri kjedelig uansett hva de snakker om. Et must om du vil følge med på den utvidete popmusikk-diskursen. Litt som et nyhetsbrev, bare at gøy.

What’s Left

Australske Aimee Terese er en legende på venstreside-Twitter. Litt fordi hun er velsignet med en god dose ideologisk klarsynthet, men desto mer fordi hun ofte og med stor styrke fremstår direkte ustabil. Ja, hun var den første som calla ut at Elisabeth Warren kom til å ødelegge for Bernie Sanders, men hun har selv splittet den anglofone venstresiden nesten like mye som mye mer kjente og innflytelsesrike Warren klarte. Det ved å gå til personangrep, skjelle ut folk og generelt være en løs kanon på Twitter-dekket. Men hun er ikke bare en superskurk. Podkasten What’s Left er hørverdig om spørsmålene som nettopp splitter og engasjerer, og alltid med en brodd mot de som tror de alltid har så rett, så rett. Kanskje må også du møte deg selv i døra? Den som ikke har vært riv ruskende uenig i noe som har blitt sagt i denne podkasten kan kaste den første sten. Og forresten – Aimee sier «fucking» veldig mye. Litt som oss!

Bonuspodcasten

Det kan bli for mange sportsjournalister i monitor, det kan jo det. Derfor er den beste podkasten om Eliteseriens fantasy-spill tre lærere som skravler i vei om ståa i vår øverste herrefotballiga. Trond-David, Petter og Torstein har ikke veldig peiling på fotball, men de har snakketøyet i orden og fremstår som solide personer. Dette er podkasten for deg som iblant har et desperat behov for å bare føle deg som et normalt godt menneske, samtidig som du gjør det bedre i fantasy-spillet. Uten at det siste er like sikkert som det første om du følger rådene i Bonuspodcasten.

Lotion & Smedstad

Oral Bee og Mr. Pimp-Lotions Lotion & Smedstad (alias «godcasten») varierer mellom å være Norges beste hiphop-podkast når de snakker om hiphop, Norges beste bruspodkast når de snakker om brus og Norges beste fastepodkast når Mr. Pimp-Lotion snakker om de sjuke fasterutinene sine. Lotion & Smedstad startet som en podkast om vertenes musikkarriere, men utviklet seg til å bli en podkast om norsk og utenlandsk hiphop-historie – via en helt crazy (tidenes beste norske?) dobbeltepisode med Christer Falck, der han blant annet snakker om at han spytta på Gro Harlem Brundtland. Til slutt ble den noe eget i kraft av seg selv, med faste innsendere, lytterbidrag, internjokes og hele den pakka som gjør en podkast hørbar. Uten Lotion & Smedstad er det forøvrig ikke sikkert Mr. Pimp-Lotion hadde funnet seg selv som en artist som ikke bare lenger er makkeren til Oral Bee, men også sparringspartneren som av og til slår knock-out.

LES OGSÅ: I studio med Siyabång: – Man må starte hardt