«Weathering with You» er vakker, men ødelegges av anime-klisjeer

Den nye filmen til Makoto Shinkai kunne fortalt mye mer om den prøvde litt hardere.

b
a

Stilen til Makoto Shinkai er et sterkt argument for tegnefilm som medium: ekstremt gjennomført og realistisk ned til aller minste detalj. Dette gjør at de mer spektakulære scenene føles bedre integrert med det ekte og hverdagslige (og ikke minst er utrolig mye flottere å se på) enn de ville vært i en film med ekte skuespillere og CGI-effekter. Stilen er også er godt uttrykk for tematikken, for i likhet med Shinkais forrige film, braksuksessen Your Name, er Weathering with You en film som bruker et overnaturlig rammeverk til å fremstille mellommenneskelige relasjoner som det største og viktigste i verden.

Dette er i og for seg en sympatisk innfallsvinkel, men det er ett problem: hvis du vil lage en film om mennesker og forholdene mellom dem hadde det hjulpet å gjøre karakterene dine til noe mer enn todimensjonale anime-klisjeer.

Premisset kort fortalt: unggutten Hodaka har rømt hjemmefra og til Tokyo, som har vært plaget av voldsomt regn et år i strekk. Gjennom diverse forviklinger og sammentreff blir han kjent med Hina, som har en magisk evne til å løse opp regnskyene og tilkalle solskinn en stakket stund. De to innleder et forhold preget av klassisk anime-tenåringsromantikk, som i all hovedsak går ut på at man rødmer veldig mye. En stund holder filmen seg i det behagelige, slentrende giret Miyazaki ofte liker seg i, men så dukker det opp en rekke hindre mot idyllen som alle må konfronteres samtidig.

Les også: «Snowpiercer» har blitt TV-serie uten at det er noen tydelig grunn til det

Det som virkelig skuffer i denne filmen er at dette ville vært en perfekt arena til å formidle et budskap om klimaendringer og menneskets tukling med naturen, men i den grad det utforskes i det hele tatt er det grovt underutviklet. Det er selvfølgelig helt greit å unngå dagsaktualitet i en film, men når man lager en film om ekstremvær akkurat nå og den ikke egentlig forholder seg til samtiden i det hele tatt føles det som en bortkastet sjanse til å si noe. Personen som kan stoppe været er til og med en tenåringsjente med fletter! HALLO! Det er greit nok at filmen heller vil handle om stormfulle følelser, men den gjør egentlig ikke noe spesielt interessant med det heller.

Når det er sagt er Weathering with You en godt tegnet film som er både trivelig og underholdende. En lettbeint, sentimental historie som ser utrolig flott ut er en helt kurant måte å svi av to timer. Det er bare synd at den lett kunne gjort noe mye mer givende med det vakre håndtverket.

Weathering with You har førpremiere på Vega Scene på søndag, og har ordinær premiere 19. juni.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.