Brakkesyke 2020 er online-festivalen som holder konsert-Norge åpent

– Vi gleder oss til å avlyse den.

b
a

Koronaviruset har for alvor forandret hverdagen vår, i mye større grad enn de aller fleste av oss hadde kunnet forestille seg. Folk river til seg dopapir og brød fra butikkene, handler på polet som om det er nyttårsaften, kommer ikke gjennom på 113 og tror de skal dø fordi de hoster litt.

Folk drar heller ikke på konserter. Alt, absolutt ALT, er avlyst. Dette gjør livene til en sårbar minoritet svært annerledes – minoriteren som er avhengige av live-musikk. Hvem vet hva som vil skje om de ikke får seg sin vante dose med konserter.

Derfor har The Switch-medlem og Jazznytt-journalist Filip Roshauw, sammen med en gjeng andre ildsjeler, gått sammen for å legge et tentativt plaster på såret. Vi tok en prat med ham på en av de eneste måtene man kommuniserer på om dagen – på chat.

Hva er Brakkesyke 2020?
– Det er en frivillig drevet non profit Facebook-side som booker og videreformidler liveopptak av musikere som sitter på ulike steder og spiller nå i perioden mens livescenene er stengt. Vi gleder oss til å avlyse den.


Arthur Kay live på Brakkesyke på torsdag.

– Det er ikke et forsøk på å «løse problemet» med den dramatiske situasjonen svært mange musikere har havnet i – det kreves enorme grep, du må typisk være en «stat», ikke en «kis med facebookkonto og hjemmekontor» for å kunne hjelpe. Men vi tenker jo at folk kanskje kan dra inn noe som ligner på et konserthonorar + en god dag i merchboden og at det uansett kan være en kul greie både for musikerne og lyttere. Jeg tror mange musikere trenger å spille nå. Også tenker jeg at når man går inn i en periode hvor det kommer jævlig mange harde erkjennelser og diskusjoner om musikkfeltets fremtid, så hadde det vært ergerlig å ikke ha tilgang på det vi faktisk snakker om – fremføring av musikk i forskjellige former. Så kanskje det er til hjelp der også.

Dere har fått 5000 likes, and counting, på litt under et døgn!
– Det er helt sprøtt med tanke på at vi faktisk bare har hatt én konsert ennå. Nå var Arthur Kay jævla bra og stemningsfullt i går, så jeg skjønner hvorfor folk kicka av den – men jeg blir egentlig litt nervøs når ting går så fort. Jaja, satser på at det faktisk går bra fremover, uten for mye teknisk krøll og sånne ting!

Konserten med Arthur var stemningsfull. Han leverte fra sin side godt musikalsk innhold fra en koselig stue over enkel videokvalitet. Men det var publikum som løftet det hele til noe spesielt. Når hele chatboksen har ryddet kalenderen og legger godviljen til blir opplevelsen noe mer potent enn den ordinære, hjemmesnekra streaming-jammen du swiper forbi etter et par minutter. Om ikke annet kan dette være et bevis på at folk bryr seg om live-musikk, selv når det ikke er tappøl og fysisk sosialisering inne i bildet.

– Jeg tror jo mange er interessert i live-musikk, egentlig. Ingen liker alt, men verdien av å ha musikere er ikke veldig gåtefull og knotete, og jeg tror kanskje responsen handler om det – og at det åpenbart har vært et ønske om å kunne bidra kjapt denne uka her. Også tror jeg det generelle alvoret og trøkket den siste uken gjorde at folk ble letta over at noe sånt kom. Jeg er sikker på at det hadde vært et spørsmål om timer før noen andre lagde noe tilsvarende – og jeg håper i grunnen at folk gjør det også, for vi kan IKKE betjene all pågangen på sikt, det har blitt helt åpenbart i dag.

Les også: Korona-care package: Fullspekket Best Akkurat Nå-liste!

Det er en kronerulling inne i bildet også?
– Kronerullingen foregår, slik det er nå, via artisters vipps-nummer og bandcamp-lenker som vi pusher. Vi er ikke noen mellommann der. Siden Arthur har trygg jobb i skole og sånn i tillegg til å være frilansmusiker, syns han det gikk fint uten vippsen, så vi fikk ikke testa hvordan det funker i går. Men i dag er det musikere som plutselig står ribba for alle intekter i uoverskuelig fremtid som spiller, og da blir det spennende å se!

På programmet i dag stod «Blues på badet med Røysum og Lea», og klokken 20 spiller «Bendik Brænne, live fra karantenen». Neste fredag skal «Observatoriet #5» streames fra Riksscenen. Flere artister annonseres fortløpende.

Alt forandrer seg lynraskt om dagen, det er nye prospekter og diagnoser for hver time. Hvordan er det for dere Brakkesyke-bookere akkurat nå? Kommer folk til dere, eller omvendt? Noen kule navn som akkurat har blitt bekreftet for streaming?
– Det er et helsikkes trøkk, egentlig. Mye henvendelser, mye godord og en trillebårlast med tips om noe som heter for «Twitch», som vi vet er overlegent facebookstreaming, men foreløpig baserer vi oss også på at artister egentlig bare skal kunne sette mobilen et sted og streame i vei uten for mye mikkmakk. Det blir sikkert både Twitch og skikkelig lyd og sånn på en del konserter etter hvert, men mottoet er inntil videre «lo-fi og smittefritt”» så får vi heller krydre med ting med større produksjonsverdier eller bedre løsninger når noen føler seg kallet. Det er en pandemi, man kan ikke være så jævla kravstor.

Les også: Vi ringte landets beste regissør for å slå av en prat

Blir dere fremtidspositive på en slags zuckerbergesque-måte når dere opplever så mye engasjement på internett?
– Det er en god følelse når folk helt åpenbart blir oppriktig glade, sånn som de ble i går under konserten til Arthur og da ideen spredte seg. Så det tells jo på en eller annen måte, men det er jævlig mye samhold og engasjement på vanlige konserter også så… jeg vet ikke, «fremtidspositiv» er ikke et ord jeg tenker så mye på i uke 11 av 2020, gitt.

Full forståelse for det. Hva er det kjipeste du har måttet gå glipp av på grunn av viruset? Thurston Moore på Hærverk er vondt å gå glipp av, for vår del. Kan dere hjelpe folk med å glemme det som skulle vært?
– Jeg vet ikke helt om jeg tør å si hva det kjipeste er – vi har mange flere avlysninger i vente tror jeg. Tipper det er mange konsertopplevelser jeg kommer til å bli gretten av å tenke på. Jeg tenkte på DNA-AND på Blå, men ser nå at den er om så lenge at den ikke er avlyst. Dit må alle komme seg! Men jeg tror jeg svarer Moskus, som skulle vært i går – og ergrelsen over den avlysningen bidro sikkert til å egge fram noe initiativ. Og masse forskjellig på Vossa Jazz, hvor jeg aldri har vært før. Men både Voss og Vossa Jazz er der til neste år!

Les også: BILDESERIE: Korona 2020