Alt kan hackes, også demokratiet

HBO-dokumentaren «Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections» viser på en overbevisende og skremmende måte hvor dårlig rustet amerikanske valg er mot påvirkning utenfra.

b
a

MIDT I COVID 19-krisen er det lett å glemme at det ikke er lenge til en ny katastrofe som kan kaste verden ut i kaos, nemlig presidentvalget i USA. Amerikanerne har store problemer med å avholde valg. Noen av problemene er strukturelle, som korrupsjon, det idiotiske valgmannskollegiet og generell likegyldighet. Like alvorlig er det at valgene er utsatt for påvirkning både innenfra og utenfra.

I USA STEMMER man ved å bruke gamle elektroniske stemmemaskiner, som ifølge myndighetene er helt trygge. Det er finske Harri Hursti helt uenig i. Hursti har forsket på sikkerheten i amerikanske valg i mange år, og i HBO-dokumentaren Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections drar han gjennom USA og viser oss hvor lett det er å påvirke amerikanske valg, hvor ofte det allerede skjer og hvor lite som blir gjort for å forhindre det.

Les også: Teknologioptimismens mørke side

HURSTI TAR OSS systematisk  gjennom alle de mange problemene ved sikkerheten i amerikanske valg. At man i USA stemmer på maskiner istedenfor med papir, som i Norge, åpner for mange problemer. For som det blir sagt underveis i dokumentaren: Er det en datamaskin, kan det hackes. Alt kan hackes. Stemmer man på maskiner innebærer det som regel at en valgfunksjonær tar en usb-penn eller et minnekort ut av maskinen for registrere stemmene, og selve maskinene er selvsagt koblet til internett. Hursti viser hvordan disse to elementene gjør maskinene ekstremt sårbare for påvirkning.

ALLEREDE I 2006 viste Hursti hvor usikkert dette systemet er. I dokumentaren Hacking Democracy klarte han å endre stemmene i en stemmemaskin, kun ved å sette inn et minnekort, og uten å bli oppdaget. De samme maskinene skal ifølge Kill Chain brukes i 20 stater i årets presidentvalg.

Kanskje enda verre: i en scene fra en en hackerkonferanse i Nevada klarer deltakerne og få adgang til alle stemmemaskinene i rommet. De samme som skal brukes under årets presidentvalg.  

DET ER SÅ lett å få tilgang på maskinene at det ikke bare er GRU (Russlands militære etterretningstjeneste) og statlige aktører som har vært innom (ifølge NSA fikk russerne adgang til maskiner i samtlige stater under valget i 2016, og er der fremdeles). Enkeltpersoner kan med litt tid og evner også gjøre det – og har allerede gjort det. 

NÅR MAN FØRST har tilgang på maskinene, hva kan man gjøre? Ikke bare kan man endre stemmene som vil påvirke valget. Endrer man registrerte adresser med noe så lite som ett tall, vil ikke identifikasjonspapirene til velgerne matche, og de kan i verste fall bli nektet å avgi stemme. Man kan også hindre folk i å stemme ved å ødelegge maskinene. I 2016, og i flere valg siden, ble det rapportert om store problemer med flere maskiner, som gjorde at mange måtte stå timevis i kø før de kunne stemme. Mange ga opp fordi de måtte tilbake på jobb.

Man skulle tro dette ville føre til store demonstrasjoner og rask handling fra amerikanske politikere, men den gang ei. Republikanske ledere gjør ifølge dokumentaren ingenting, enten fordi de ofte selv tjener på hackingen, eller som guvernøren i Georgia – har tette kontakter med firmaene som lager maskinene og drar fordeler av det.

Det er i det hele tatt sjokkerende å se hvor lite som blir gjort. 

Les også: «iHuman» vil ha oss til å ta debatten om kunstig intelligens. Men hvilken debatt?

KILL CHAIN ER et svært overbevisende, skremmende og godt argumentert rop om hjelp. De med beslutningsmakt å systematisk dekke over problemet eller å ikke ta det seriøst nok. Dette til tross for etterretningstjenestenes stadig økende bekymring. I beste fall vil dette bidra til å undergrave troen på systemet og demokratiet i et land eller klima hvor man trenger det stikk motsatte.  I verste fall vil valg i vestlige demokratier kunne bli avgjort av enkeltpersoner eller statlige aktører. Vi har ikke tenkt på noe annet enn årets presidentvalg siden Trump vant i 2016, og det er ingenting i Kill Chain som beroliger oss. Tvert i mot.

Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections ser du på HBO fra 26. mars.