Når er musikken best? Akkurat nå

Nye låter fra Musti, black midi, Great News, Ole & Silje Huleboer, Inger Nordvik og … Infected Mushroom!!!

b
a

Etter et par uker nede i en mellomstor ubåt (forklarer senere) er musikkredaksjonen tilbake på nett. Bylarm nærmer seg med stormskritt, og artistene har for alvor begynt å ta seg selv i nakkeskinnet og slippe singlene de har ruget på over jul.

Det har altså kommet store mengder musikk denne uka (mye som ikke skal på Bylarm også!). Vi er her for å filtrere ut det du ikke trenger å høre.

Følg lista på Spotify:

Musti – meg selv

MAN SIER ofte at et album er «etterlengtet». I Mustis tilfelle føles ordet for mildt. Siden Tøyen-rapperen såvidt begynt å røre på seg i 2018 har jungeltelegrafister og ordet på gata talt med én stemme: det er en rapper, hun er fra Tøyen og hun er jææævlig kul. Uten at nesten noen hadde hørt musikken hennes på strømmetjenestene, fylte hun opp festivalscener og ble booket til kule fester. 

Så når hun nå slipper album, så er det ganske fuckings etterlengtet. 

«meg selv» er et veldig åpningsspor-aktig åpningsspor. I likhet med albumet i sin helhet, føles det litt som et manifest, litt som et budskap teipet fast til en murstein som 18-åringen pælmer inn vindusruta til norsk offentlighet. Men det føles like mye som et statement for mennesket, som for artisten Musti. Og da har du plutselig en veldig lettantennelig kombo i norsk kulturell offentlighet. Neste gang trenger hun ingen mursteiner. 

– Yngve Sikko

Les også: Intervju med Musti: – Jeg var dritsint som liten kid

Black Midi – Sweater

BANDET SOM stod bak en av fjorårets aller beste rockeutgivelser startet året på en semi-oppsiktsvekkende måte, med å slippe en tullelåt i en slags glitchy hiphop-sjanger, ved navn «Ded Sheeran (Ed Sheeran Send) Part 1». Vi orker ikke å sette oss inn i hva joken her er, men tør å håpe på at de gjør navn av nevnte rødtopp. For han er KOMMERS ass, haha.

Uansett, «Sweater» er derimot rock, og av det seriøse slaget. Den minimalistiske og utflytende jammen med The Doors-orgel minner nesten mer om en gammel Pink Floyd-låt enn noe de har laget før.

Mer Black Midi-nytt: Sjekk ut dette klippet av Geordie Greep som spiller samme med de likesinnede, unge virtuosene i Black Country, New Road. Anbefales like sterkt som den nye singelen. BCNR kommer dessuten til Bylarm i slutten av måneden, vi gleder oss!

– Ludvig Furu

Les også: Vi møtte Black Midi: – Det er ikke normalt å være i denne situasjonen

Porto Geese – Void

MER STØYROCK som ikke har stivnet i New Yorks alternative 80-tall! Debut-EPen til dette ferske shoegazebandet låter høyt, og gikk rett hjem hos Bylarm-juryen, der de er blant deres utvalgte i demokategorien. Vi deler entusiasmen. Doom-riffene her høres ut som tåkeluren fra The Lighthouse, den berusede vokalen låter som en veldig innrøyket Kim Gordon, trommene som tidlig Swans – alt mikset røft sammen i samme gate som Spiritualized. Ta deg tid til å høre de to andre sangene på EPen også, dette er bra saker.

– Ludvig Furu

Pop Smoke, Lil Tjay – Mannequin

GOD HELG, og say it twice! For i dag er det en dobbelt god fredag. Ikke bare annonserte Kadetten at Lil Tjay skal spille på Kadettangen i juli, sambygding Pop Smoke (begge er fra NYC) slapp album! Meet The Woo 2 er den Pop Smoke vi har blitt godt kjent med siste året. Pop Smoke rapper som han er 70 meter høy og tramper på busser og knuser bygninger. Men det er ikke noe sci-fi-monster det er snakk om her. Det er beinhard realisme:  

I lost my brother, shit won’t be the same
Ever since then, I been goin’ insane 

HØRER DU godt etter hører du også Ariana Grande sin stemme et sted inni miksen der, noe som føles helt naturlig, i og med at den unge New York-generasjonen som ikke aktivt markedsførers som drillrappere, den gjengen Lil Tjay er en del av, like mye står i gjeld til den kommersialiserte versjonen av R&B alá Ariana Grande og Justin Bieber, som hiphop-kanonen. 

– Yngve Sikko

Inger Nordvik – Woman

Det er kanskje slett musikkjournalistikk å omtale artister med stafettpinne-sammenlikninger («den nye [legendarisk artist]») og blandigspitcher («[ditt] møter [datt]»). Når det er sagt: dette høres ut som Susanne Sundfør med et jazzensemble, altså. Og det er ikke akkurat det verste man kan putte i ørene.

– Ludvig Furu

Les også: – NRKs nye arkivavtale er uakseptabel