Mustis «Qoyskayga» er personlig og breialt

GLEM OMRÅDELØFT, hvis det er noe som virkelig løfter Tøyen, er det 18 år gamle Ugbad Musti. Rapperen har rukket å turnere med den svenske R&B-stjerna Cherrie, gjestet Arifs siste skive og spilt konserter under fjorårets Øyafestival. Til tross for null singler. I februar kom endelig et album.

Les også: «Et godt stup i et grunt vann» er et overflødighetshorn av idéer, kitschy kvantesprang og forbløffende vidd

Qoyskayga er somali og betyr familie. Det er et tema hun er innom på flere av sporene på skiva med samme navn. Albumet er konsist, 11 spor fordelt på bare 24 minutter.

ÅPNINGSSPORET «meg selv» oser selvsikkerhet. Det er personlig og breialt uten at det føles påtvunget eller anstrengt. Mye av det samme kan sies om albumet som helhet. Selvhevdelse blir kombinert med utleverende tekster om sårbare temaer som omhandler familie, identitet og tilhørighet. Heldigvis føles det mer jordnært enn selvmedlidende – i motsetning til mye annen ny rap.

MUSTI HAR en allsidighet mange kan drømme om, og binder det sammen med en sterk fortellerevne og flyt, enten hun synger eller rapper. Qoyskayga er en kompetent debut fra en begavet artist.

Les også: Musti: – Jeg var dritsint som liten kid

X