Ti låter som er 10/10 i 2020

Gesaffelstein og ROSÁLIA, Grimes og Lykke Li, Justin Bieber, Vybz Kartel, Gucci T, Lil Tjay, 46Simmy, Röyksopp, Benny Jamz og Fifty er … BEST AKKURAT NÅ!

b
a

Så var vi altså her, på andre siden av det nye tiåret. USA og Iran holder på å gå til krig mot hverandre, og det er 19 grader i Sunndalsøra. Det kan umulig være bra i januar. Heldigvis lager artister ny og bra musikk. Takk!

For å holde deg oppdatert på det beste og nyeste: følg vår nøye utplukkede Best Akkurat Nå-liste på Spotify. Trykk på det lille kalendertegnet (desktop!) eller den lille trappa heeeelt øverst om du er på mobil, så kan du sortere det sånn at du får opp det vi har lagt inn sist først.

LES OGSÅ: Anmeldelse: Terror, høyreekstremisme og voldspiraler. Sønner av Danmark er en dyster politisk thriller som vil litt for mye

Vybz Kartel, Machel Montano – Super Soca

Jamaica møter Trinidad, kongen av dancehall møter kongen av soca, Vybz Kartel møter Machel Montano. Og de gjør det ikke vanskeligere enn det trenger å være: «All night, all night / party, party, party!».

Machel Montano har holdt det gående som artist siden han var 7 år (!), og nå har han rukket å bli 45. Vybz Kartel er også en middelaldrende mann blitt mens han har sittet i fengsel. I januar fyller han 44, uten at det har stoppet rykter om nært forestående Drake-samarbeid. Slik også denne sangen er et eksempel på har det kommet en stødig strøm musikk fra Vybz til tross for at han sitter i fengsel og er dømt for drap. Merkelig nok! Siste oppdatering fra den kanten er at han nå skal bli med i det offisielle musikkprogrammet for innsatte. Sikkert lurt.

Gesaffelstein, ROSALÍA – A Palé – Gesaffelstein Remix

Om «A Palé» skrev vi i november at Rosalía fortsetter sin stilistiske reise, denne gangen inn i det magiske landet der basshøytalere dundrer, gulltenner glinser og rumper rister.

Gesaffelstein skrur det til et par hakk.

Gucci T – Voice 

En ting som alltid har slått an i Norge er selvmedlidende og melankolsk rapping om dårlige barndommer. I alle fall blant rapperne selv. Ja vi ser på deg, «undergrunnsrapper» fra 2000-tallet. Det er kanskje ikke overraskende at hovedsakelig hvite norske rappere lot seg inspirere av Eminem og svensken Petter, men det kunne bli vel mange halvrim om barnevernet og alenemammaer, sterke historier og dødsdømte X-factor/Norske talenter-deltagelser. Så da den strømningen innen hiphopen som var mindre preget av den realistiske tradisjonen, og som fokuserte mer på fest, ble dominerende utover 2010-tallet, var det som når du endelig turte å drikke foran foreldrene dine. Endelig! Og ingen vei tilbake.

Trodde vi. Men de siste par årene har Triste Piano Beats ™ gjort sitt comeback i mainstreamen. Med autotune og adlibs har tristhet og tangenter igjen blitt kosher. Og guess what? Det passer oss perfekt.

«Jeg har alltid vært i trapen siden jeg var lite barn / Jeg var 14 år gammel da Jesse slapp Drabant».

Veldig relateable hvis man var 14 år da Jesse Jones slapp «Drabant».

LES OGSÅ: De 10 mest leste NATT&DAG-sakene fra 2019

Röyksopp – Were You Ever Wanted

Röyksopps «Lost Tapes»-spilleliste har gitt oss mange godbiter fra den støvete delen av diskografien deres det siste året, og bunnen av kista er tydeligvis ikke nådd helt ennå. Denne uka slapp de igjen dette praktfulle samarbeidet med Lykke Li fra Junior-perioden. Låta er altså omtrent ti år gammel, og ble bare sluppet som et bonus-spor fra den japanske utgivelsen av albumet. Tenk at man klarer å sitte på noe så følelsesladet uten å slippe det på ordentlig i så mange år …!

Justin Bieber – Yummy

Vi er ikke finere på det enn at vi synes det er i alle fall bittelitt  spennende når Justin Bieber slipper musikk for første gang siden 2015. «Yummy» er første singel ut fra den kommende albumet, og etter den å dømme blir det trappy R&B i Jeremih-land. Og det er strengt tatt ikke å forakte.