Hva må skje for at monarkiet skal falle?

Kongehuset har overlevd så mange skandaler at det er vanskelig å se for seg at de noen gang blir upopulære. Men hva skal til for å velte hele DRITTEN?

b
a

I TIÅRET VI legger bak oss meldte NTB at Kongen var død. Det viste seg selvsagt å være en feil, men tiåret vi går inn i er det Kongen sannsynligvis dør i på ekte. Dette fikk oss til å fundere over monarkiet som styringsform. Er det norske folk tjent med at én familie skal arve makten? Eller at vi har en rik mann uten politiske bindinger som kan trøste oss når hele Norge har blitt bombet sønder og sammen? Finnes det i det hele tatt ETT godt argument for å bevare monarkiet, annet enn at det kanskje er litt koselig?!

Jo mer vi tenker over det, jo merkeligere er det egentlig at vi sitter fornøyd hjemme og promper mens vi godtar monarkiet og alt det som hører til. Likevel virker det som om vi er langt unna en ny styringsform i Norge. Skal monarkiet velte må Kongen eller et av medlemmene av kongehuset gjøre noe som virkelig ryster det norske folk i grunnvollene. Noe som virkelig rokker ved den norske identitetsfølelsen. Dessverre viser det seg at det norske folk ikke er så opptatt av de moralske og prinsipielle tingene som vi liker å tro.

Les også: Ari Behns bursdagshilsen til Moods of Norway

Etter mange år med monarki er det bare noen få nordmenn som ønsker at landets øverste leder skal være valgt av folket. Nesten alle andre vil fremdeles at man skal arve makten og pengene man får når man er kongen av Norge. En Norstat-undersøkelse fra 2017 viste for eksempel at hele 81% av landets befolkning vil beholde kongehuset. Og kanskje mest overraskende: De under 39 år er mest positive til monarkiet som styreform.

At monarkiet står så støtt betyr ikke at det alltid kommer til å være sånn. Monarkier har falt før og kan gjøre det igjen. Alle undersåtter har en grense … Likevel er det akkurat nå vanskelig å se for seg nøyaktig hva som skulle skjedd for at mange nok skulle skifte mening og støtte innføringen av republikk. Kongehuset har kommet seg uskadd gjennom mange kontroverser. La oss først se på skandalene monarkiet har overlevd.

Märtha blir sammen med Ari Behn

Da grunnloven i 1990 ble endret slik at den førstefødte uansett kjønn skulle arve tronen, fikk ikke loven tilbakevendende effekt. Det vil si at Haakon fremdeles arver tronen foran Märtha, selv om han er yngst. Om Stortinget allerede da visste hvor god avgjørelsen var for monarkiets rykte og velferd vites ikke, men at Märtha ikke blir dronning var nok bra for alle, og spesielt for henne. Haakon og Harald fikk begge kjeft for å la kjærligheten bestemme hvem de endte opp med, men Märtha tok det hele et steg lenger ved å gifte seg med det som sjenerøst kan beskrives som den ekstremt folkelige og oppmerksomhets-glade forfatteren Ari Behn. Det er altså ikke så mange ting som skulle gått annerledes før Ari Behn hadde blitt landets konge, og vi kunne ikke gjort noe med det. Og folket? De smilte, ristet oppgitt på hodet og fortsatte å støtte monarkiet.

Märtha tjener penger på engler

Om Märtha faktisk tror på engler eller om det bare er noe hun sier for å tjene penger er umulig å si. At hun faktisk tjente penger på å holde foredrag og undervise om noe det finnes null bevis for, er utvilsomt. Ingen av delene er bra. Det finnes lover som kommer farlig nære å gjøre det å tjene penger på usannheter ulovlig. Det har til og med et ord. Det finnes til og med et ord for å si noe som ikke er sant!

Märtha blir sammen med en sjaman som blant annet hevder at han kan kurere kreft, at han forutså 9/11 og at han kan helbrede det han påstår er merker etter peniser i kvinners vaginaer

Hun er teknisk sett ikke prinsesse lenger, men likevel. Tenk deg at dette skjedde! Vi gleder oss til å følge med videre Märtha! Det går bra, det her.

Les også: 10 grunner til at Norge ikke kan ta imot hele Afrika

Apanasjen til Harald og Sonja øker til 12 millioner i året 

I år kunne Dagbladet melde at Harald og Sonjas apanasje øker til 12,5 millioner kroner i året, mens Mette Marit og Haakon får 10,4 millioner i lommepenger fra Staten hvert år. Bra, det? Ja, sier folk! Supert, roper de, og legger til at de synes det hadde blitt mye dyrere å ha president.

Kongehuset koster mye mer enn først antatt 

Penger og kongefamilien er en betent sak. For tre år siden skrev Dagbladet at kongehuset koster mye mer enn først antatt, og at utgiftene øker for hvert år, til en foreløpig rekord på 600 millioner kroner i fjor. Dette er ikke lett informasjon å finne, fordi utgiftene i statsbudsjettet ikke er oppsummert i én post, men spredt utover flere. Tenk så dyrt det hadde blitt om vi hadde hatt en president isteden!

Vi vet ikke hvordan Kongehuset bruker pengene sine

En av grunnene til at det er så vanskelig å finne ut hva kongefamilien driver med, er at Kongehuset utrolig nok ikke faller under offentlighetsloven. Det vil si at ingen har rett til innsyn i virksomheten som er monarkiet, eller med andre ord: Vi får rett og slett ikke vite hva alle de 600 millionene går til. Det er ikke så lett å forsvare, men kong Harald prøvde i et intervju med Aftenposten. Der sa han at en av grunnene til at offentlighetsloven ikke bør gjelde Slottet er fordi mange barn skriver brev til Kongen hvor de forteller veldig personlige ting(!). Ja, dette sa faktisk kong Harald, helt på ekte.

Mette-Marit blir sponset med luksusvarer 

Når man får så sinnssykt mye penger som kongefamilien gjør, skulle man tro at man har råd til å kjøpe ting selv. Men i dagens samfunn er det ofte sånn at jo rikere man er, jo mer gratis får man. Det gjelder også Mette Marit. Da vi i 2015 (!) endelig fikk en oversikt over gavene de kongelige mottar, viste det seg at Mette Marit har fått smykker, vesker og andre luksusvarer helt gratis, i tillegg til rabatter på dyre kjoler. Jaja! Det fortjener hun vel? Eller? Kongehuset sa i forbindelse med avsløringene at det skulle bli slutt på sponsingen, noe som betyr at Kongefamilien slutter å gjøre uetiske ting om det blir oppdaget. Det er jo noe!

Kronprinsparet tar barna ut av offentlig skole 

Haakon og Mette Marit tok i 2014 barna sine ut av den offentlige skolen og sendte Ingrid Alexandra til Oslo Internasjonale Skole (100.000 kr per år) og Sverre Magnus til Oslo Montesorriskole. Dette er første gang barna i kongefamilien ikke fullfører barneskolen på den offentlige skolen. Det er kanskje bra vi har en elite som vi betaler for å gi barna det kongefamilien mener er en utdannelse man ikke kan få i den offentlige skolen! Det er jo uansett ikke som om de 600 millionene vi bruker på kongehuset hvert kunne hjulpet dem som ikke har råd til privatskole!

Kongehuset har et stort skip de fikk gratis som drives av vernepliktige

Rett etter krigen bestemte vi oss for at det var viktig å ta 1,5 millioner kroner fra budsjettet til gjenoppbyggingen av landet så vi kunne kjøpe en 80 meter lang båt til kongen. Ja, hvorfor ikke? Båten er bemannet av befaler og vernepliktige fra forsvaret. Noen bruker altså året fra de er 18 til 19 på å jobbe på båten til Kongen. Kult!

Dette bildet av Kongen

Foto: kremlin.ru/WIkimedia (CC BY 4.0)

Heller ikke dette bildet av Kong Harald under statsbesøket til den daværende russiske presidenten Dmitrij Medvedev var nok til å innføre republikk.

Ikke noe av dette gjorde at monarkiet falt sammen. Det er med andre ord ikke moralske, økonomiske eller prinsipielle argumenter som legges til grunn når folket vurderer hva slags styreform vi har skal ha her til lands. Det er lett å mistenke at det kanskje ikke er NOE som kan velte hele dritten. Men vi tror bare det bare må en annen tilnærming til. 

Les også: Märtha Louise deler #some-råd på forum for webkommunikatører

Her er det som må skje om kongehuset skal falle.

Folk godtar så inderlig vel veldig mye urett som ikke rammer en selv, og det er kanskje de små irritasjonsmomentene man opplever personlig som vil kunne omvende flest. Derfor er kanskje ikke kongehusets største fare store økonomiske og moralske overtramp, men heller å skulle irritere det norske folk så mye at de blir drittlei og vil fjerne hele familien. 

Kongen tar banen til Holmenkollen, men går på før andre går av

Gjør man folkelige ting risikerer man også å irritere de man møter. Kongen er en person vi ikke forholder oss til på et personlig plan og som nyter godt av å ha et stort PR-apparat i ryggen. Skulle Kongen begynne å gjøre de irriterende tingene andre ikke-kongelige gjør mot hverandre hver dag, som for eksempel å insistere på å gå på før alle andre har gått av på sin folkelige t-banetur, kan det hele fort ende i en Jodel-tråd som tilslutt velter hele monarkiet.

Kongen begynner med podcast

Kongen holder mye taler, og ikke rent sjeldent får vi beskjed fra de store mediene om at tekstforfatterne hans har skrevet en vits som har gått spesielt bra. Ja, da ler vi og koser oss, men hva hvis Kongen får for mye selvtillit og begynner å ha tre timer lange live-podcaster med gutta istedenfor nyttårstaler? Ja, da skal du se at det norske folk kommer til å bli lei ganske raskt.

To andre veier finner man om man ser til en annen aldrende statsleder som tilsynelatende ikke blir mer upopulær uansett hva han gjør, Donald Trump.

Skyte på det norske folk

Donald Trump sa en gang at han kunne skyte noen på åpen gate i New York uten å miste støtte. Det er kanskje vanskelig å tro at noe vil få folk til å tenke seg om når det kommer til kongefamilien, og sammenligningen med Trump er derfor ikke så dum. Men om Kongen rolig tar frem snikskytterrifla og begynner å plaffe ned folk fra slottsbalkongen på 17. mai, ja da er det vel kanskje på tide å ha en konstruktiv diskusjon om monarkiets fremtid? Eller? 

Holde tilbake militær hjelp til Ukraina i bytte mot etterforskning av fiende eller rival

Noe som faktisk har ødelagt litt for Trump, er anklagene om at han stoppet svært viktig militærhjelp til Ukraina til landet åpnet en etterforskning av Joe Biden, den han ser på som sin største utfordrer i presidentvalget neste år. Kunne noe lignende fått konsekvenser for Kongen også?

Kongen har helt klart råd til å gi Ukraina betydelig militær støtte om han absolutt vil, men hvem ser Kongen på som sin største fiende eller trussel? Er det Haakon, som kommer til å ta plassen hans en dag? Er det de 36 politikere som stemte for å avvikle monarkiet i år? Nei, om vi er helt ærlige er Kongens største fiende en han allerede har mye informasjon om: han selv. Og Kongen sitter som kjent på makta til han dør, derfor er det kanskje ikke helt usannsynlig at han, når hodet begynner å svikte på slutten av livet, roter seg inn i en slags utpressingsskandale mot seg selv.

Kanskje er det monarkiets assosiasjon med noe kontroversielt som kan felle dem? Det norske folket elsker monarkiet fordi de er konservative og tradisjonelle. Kan det kanskje ligge noe betent om kongehuset skulle blande seg inn i, å jeg vet ikke, religionen islam, for eksempel?

Ingrid Alexandra gifter seg med en muslim

Ja, her er det. Monarkiets fall. Det ble mye styr da Harald ville gifte seg med *leser fra lapp* en IKKE-KONGELIG?? Og nesten like mye ståhei da Haakon giftet seg med *leser fra lapp* METTE-MARIT?? At det norske folk trakk smilende på skuldrene over Ari og Durek har kanskje noe med at Märtha sannsynligvis ikke vil bli dronning. Det norske folk tilgir mye, til og med at kongefamilien velger partneren de liker best. Men det er klart, det er mulig å gå over en grense. Og den grensen, ja den vil nok mange i Norge synes er ganske nærme om vi får en muslimsk konge.

Les også: Her er de norske superheltene