De 10 mest leste NATT&DAG-sakene fra 2019

Vi har samlet det dere likte aller best fra ND.no i år.

b
a

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men året er straks over!

Som takk for at dere har fulgt med, kommentert, likt og delt, har vi en liten førjulsgave til dere. Vi har nemlig samlet sammen de ti mest leste sakene våre fra 2019, så du kan lese dem en gang til og gi oss flere deilige klikk. Nam nam!

God fornøyelse og god livsnøytral tradisjonsfeiring fra alle oss i NATT&DAG!

10. De verste vitsene på SoMe om Vy

De eldre blant leserne våre husker at VY het NSB før navneendringen i vår. Det gikk ikke rolig for seg.

Folk ble mildt sagt forbanna da de fikk vite at staten hadde betalt 280 millioner kroner for navnet VY. Folk var også mildt sagt veldig umorsomme da de forsøkte å tulle med det nye navnet på sosiale medier.

9. Gründerhelvete: Vi lot D2s «Ledestjerner» forklare hvordan vi kan kjøpe oss bedre klimasamvittighet

I mars nominerte Dagens Næringslivs fredagsbilag, D2, «30 ledestjerner under 30 år som vil gjøre verden bedre». Magasinet viet et helt nummer til artikler om disse 30 gründerspirerene, politikerene og ungdommene som med verv, powerpoint-presentasjoner og forettningsidéer skal sette et godt eksempel for den kommende generasjonen.

Det hejlper selvsagt ikke miljøet, men det hjelper på samvittigheten til de involverte.

8. Menneskehandel-offeret «Elisabeth» hjalp politiet å ta tunge kriminelle – nå sendes hun ut

«Elisabeth» kom for noen år siden til Norge som offer for menneskehandel. Nå lever hun med trusler fra tre ulike kriminelle nettverk. Som informant for norsk politi har hun medvirket til flere dommer mot tunge kriminelle. Likevel bestemte politiet seg for å sende henne ut av landet.

Vi prøvde å komme til bunns i hvorfor.

7. Topp 29 selvsagte ledere fra Aftenposten

Mediebransjen er under press fra både autoritære krefter og mangel på stabile inntekter. Da hjelper det ikke så veldig at Aftenposten publiserer masse selvsagte ledere hvor de mener åpenbare og ufarlige ting som at rasisme er dårlig, fattigdom må bekjempes og at Trump ikke er bra.

Vi samlet sammen de minst fryktløse lederne fra Aftenposten, og det var fryktelig trist.

6. Vi møtte Marcus, Martinus & Managementet

Høye på suksessen som etter bildeserien vår med Per og Bahareh  besteme vi oss for å lage en shoot med noen av landets største stjerner, Marcus og Martinus. Vårt skip var lastet med idéer til hva gutta kunne gjøre, blant annet at en av dem gråt foran den andres grav eller at de satt på venterommet er på Olafiaklinikken.

Det vi ikke regnet med var at managmentet deres skulle ha flere svært sterke ord med i laget. Litt artig var det også at idéen vår om at gutta skulle jobbe på fastfood-kjede først ble skutt ned, før gutta selv brukte idéen i en musikkvideo senere i år.

Jaja!

5. Notre-Dame brenner mens vi skryter av at vi har vært i Paris

Det føles ut som om det er ni måneder siden, men det er faktisk bare åtte måneder siden Notre Dame brant. En katastrofe av slike dimensjoner gir oss en anledning til å dyrke vår patologiske trang til å plassere oss selv i sentrum av begivenheter. De aller fleste nordmenn i media og på sosiale medier ble plutselig veldig opptatt av å snikskryte av at de hadde vært i  Paris.

Det blir det en god sak av!

4. NATT&DAGs valgomat 2019

Det var valg i år, men det husker du vel? Kanskje fikk du til og med hjelp til å finne ut av hva du skulle stemme fra vår svært populære valgomat? Det eneste du trengte å gjøre var å gi din ærlige vurdering av 25 kontroversielle påstander (eller som en mann i kommentarfeltet kalte det: «TØVETE SPØRSMÅL»), og det var det mange som gjorde.

Og siden vi oppsummerer året skal dere få se resultatene også. Kanskje ikke overraskende fikk mange av våre lesere Rødt, kanskje mer overraskende var det at nest flest fikk Høyre. Andre godbiter: 41% av dere innrømmer at dere ikke forstår dere på performancekunst og 29% svarte «enig» i «jazze med gutta».

For en gjeng dere er!

Resultatene fra NATT&DAGs valgomat for valget i 2019.

3 Nekrolog: Vegard Harm (1996 – 2019)

2019 har definitivt vært Vegard Harms år. Han har gitt oss nettserier, treningsglede, podcaster og ikke minst: utallige godt betalte oppdrag for store bedrifter. Vi synes det kunne vært en artig å se for oss hvordan vi skulle oppsummert livet til den folkekjære influenseren om han hadde dødd allerede nå. Det var det mange andre som også synes var gøy.

En som ikke synes det var gøy var Vegard Harm. </3.

2. Sophie Elise er 580 gram lettere og toppløs i denne rufsete gratisavisa

Det er vanskelig å beskrive årets nest mest leste sak bedre enn dette: I 2018 bestemte Sophie Elise seg for å dumpe managementet, gå solo og bestemme over eget liv.

Nå er hun 580 gram lettere og halvnaken i NATT&DAG.

1.  DEBATT: Mina Ghabel Lunde: – Noen har bæsja i andedammen

Den mest leste saken fra i år var Mina Ghabel Lundes oppgjør med  medias dekning av Trond Giskes #metoo-skandaler. Spesielt kritisk var hun til de tette båndene mellom journalistene bak størsteparten av dekningen og AP-politikere som hadde noe å tjene på at Giske fikk negativ oppmerksomhet.

Mediekrtikk, #metoo og Giske i ett innlegg? Det blir ikke mer 2019 enn det. 

Les også: Norsk offentlighet svarer: Hva var det beste og verste som skjedde i 2019?