R&B-hyllest på autopilot

Anmeldelse: Tory Lanez Chixtape 5 er … helt ok!

b
a

DA TORY LANEZ dukket opp en gang i 2013, var han en artist som skapt for Soundcloud-æraen. Han var vanskelig å putte i bås, og fikk tidlig anerkjennelse av Canada-medløper Drake, noe som i 2013 betydde at du i det minste fikk en stor hit. Han lagde låter med datidens heteste produsent DJ Mustard, for så å lage en mixtape med den elektroniske produsenten Shlohmo. Han ble signert til Benny Blancos Mad Love Records, og det var vanskelig å gjette på hva han kom til på finne på ved neste korsvei. Noe som likevel har vært konsekvent i Tory Lanez’ karriere er kjærligheten til klassisk R&B. 

LES OG STEM: Osloprisen 2019: Her er de nominerte til Årets Beste Musikk

FORMELEN TIL Chixtape-serien er kort fortalt å vende på klassiske R&B-låter. Det er åpenbare samples fra originalene, men han lener seg sjeldent for mye på opphavet. Da Tory la ut mixtapene på Soundcloud, var det som regel kun med samples. Med dagens stjernestatus hopper nå også de samplede artistene på rebootene til sine egne låter. Ofte med gode resultater. Selveste The-Dream dukker opp på «Luv Ya Girl // Love Sounds», hvor Tory og Dream leker seg med «I Luv Your Girl» og «Falsetto». Mario Winans, Ashanti, Trey Songz, Snoop Dogg, Lloyd og T-Pain er bare noen andre som svinger innom for å støtte Torys ambisiøse prosjekt.

PÅ MANGE måter er Chixtape-serien Torys mest vellykkede bidrag til musikken. Det er lite rappete synging som på de øvrige studioalbumene hans, som stort sett forblir ujevne og tidvis uinspirerte. Monoton og bølgete patos, det er det som kler Lanez best.

Det er ikke dermed sagt at han yter alle cover-versjonene rettferdighet. «If You Gotta…» med Fabolous («Can’t Let You Go»), er en upbeat og middelmådig versjon av en av Fabolous sine aller beste ballader. På «The Take» med Chris Brown høres det ut som Tory synger mot klokka. Han han blir for andpusten og mister mye av følelsen til originalen. 

Det er i det hele tatt litt for mange låter på autopilot på Chixtape 5. Og det er spesielt synd når ambisjonen er å forvalte og hylle R&B-arven vår.

LES OGSÅ: Anmeldelse: Er Jacquees kongen av R&B?