Er det mulig å krysse et land i en helt rett linje?

Vi pratet med engelskmannen som har fått Lars Monsens solo-ekspedisjon-TV til å funke på Youtube.

b
a

– Da jeg var 14 pleide jeg og stebroren min, Greg, å leke «oppdrag» på Staffordshire-åkrene. Vi hoppet over gjerder, vasset gjennom elver og flyktet fra bønder. Hvis det ikke hadde vært for min kjærlighet for sånne rampestreker hadde jeg aldri tenkt på at dette hadde vært mulig.

«I attempted to cross an entire country in a straight line». Videoen har i skrivende stund nesten tre millioner visninger, og har fire oppfølgende episoder som dokumenter Tom Davis’ reise gjennom Wales.

Premisset for ekspedisjonen er at landet skal krysses på tvers i en helt rett linje. Linja er tegnet opp som imperialistene delte opp Afrika i gamle dager: med linjal. Han vil ikke kunne gå rundt verken gjerder, elver, sinte hunder eller tett skog – alt må krysses.


(Laget av NATT&DAGs underbetalte kartografiske team)

Hvorfor tror du videoene har fått så stor oppmerksomhet?
– Jeg tror ideen tapper inn på folks nysgjerrighet. De vil se hva som faktisk ville skjedd, hva man møter hvis man bare går i en rett linje gjennom folks eiendommer. Det er sikkert spesielt spennende for seere i USA, der sånt er veldig forbudt. At så mange mennesker har sett alle de andre episodene er helt utrolig.

Serien er som en mini-versjon av to særnorske ting, Lars Monsen og sakte-TV. Selv om ikke premisset for ekspedisjonen legger grunnlaget for det samme spenningsnivået som i Canada På Tvers er det visse utfordringer som er unikt for å krysse Wales’ åkre.

Du virker veldig nervøs gjennom hele serien, spesielt når du går gjennom private eiendommer. Er waliserne strenge på det der, eller er du bare en nevrotisk fyr?
– Det er mange som har reagert på den konstante nervøsiteten, men jeg har en forklaring, og det har i høyeste grad noe med bøndene å gjøre. Bøndene er ikke onde i seg selv – de er bare mennesker. Noen av dem er sure og fiendtlige, andre er mer vennlige og fornuftige, selv mot engelskmenn. Men frykten min handlet ikke om konfrontasjonen, bortsett fra da jeg hørte sint bjeffing, men om å måtte avbryte ekspedisjonen.

– Hvilket som helst møte med en bonde, uansett hvor hyggelig og forståelsesfull de hadde vært, kunne betydd at jeg hadde måttet følge dem til inngangen på gården deres, som kunne vært 2 kilometer i retningen jeg allerede hadde kommet fra. Det endte med at jeg var heldig med bøndene, jeg tror jeg gikk under radaren. Kanskje det var kamuflasjeklærne som gjorde det.

Les også: Daufødt: – Vidar Kleppe kan dra tilbake der han kommer fra

Har du gjort noen ekspedisjoner før?
– Bortsett fra mini-eventyrene vi pleide å dra på som tenåringer har jeg haiket en god del, rundt i Europa. Jeg tror favoritturen min var å sykle fra London til Budapest da jeg var 24. Til alle unge folk som er litt lost, som vil ha litt eventyr, utfordringer og mening sprøytet tilbake i livene sine: skaff deg en billig sykkel og sykle gjennom Europa. Ta inn alle byene, se noen severdigheter, møt noen nydelige mennesker og fortsett å tråkke. Du vil komme tilbake som den dobbelte personen du var da du begynte.

Det ligger ingen tilfeldigheter bak valget av rute. Ved siden av en rekke andre krav bør ikke ruta være for lang. Og Wales er ikke bredere enn 53 kilometer på sitt smaleste.

– Jeg har planer om å gjøre det igjen, både i Wales og andre land. Eller øyer. Jeg vil ikke røpe noe helt ennå, fordi jeg antakelig ikke har kommet meg over de psykiske traumene etter Wales-oppdraget ennå. Jeg skal la det være opp til alle kart-entusiastene som leser denne artikkelen for å se om de kan se noen kandidater på kartet. Det er vanskeligere enn man tror. Det kan ikke være for bredt, man kan ikke gå gjennom landsbyer, og man kan ikke gå gjennom store fjell. Man trenger den perfekte balanse. Norge er definitivt mulig. Jeg trenger muligens en gripekrok, da.

I hvilken grad føler du at du har oppnådd målet ditt? Å gå en helt perfekt, rett linje er vel praktisk talt umulig. Forandret du kravene for rettheten av linja etterhvert som du måtte gjøre kompromisser, som med elva du ikke klarte å krysse den første dagen?
– Veldig godt spørsmål (tusen takk, journ.anm). Jeg antar jeg først hadde håpet jeg skulle holde meg militant på linja, og ikke vike mer enn 20 eller 30 meter fra den, og det bare i nødstilfeller. Jeg tror fortsatt dette er mulig å gjøre.

– Alt tatt i betraktning er jeg faktisk veldig fornøyd med innsatsen min. Linja ser helt rett ut hvis du zoomer ut. Det fyller meg med stolthet.

David er også dritgod i spillet GeoGuessr, som kanalen hans i utgangspunktet inneholder mest av. I GeoGuessr blir du plassert på et helt tilfeldig sted på Google Streetview, hvor som helst i verden, og skal ut i fra omgivelsene peke på et kart hvor i verden du tror du befinner deg. Får å få maks poengsum må du gjette med en nøyaktighet på 150 meter fem ganger, noe Davis har gjort flere ganger.

– Du må spille det mye og elske geografi. Tipsene er utallige. Man må kunne kjenne igjen bilskilt, hvilken side av veien bilene kjører på, hvilke land som snakker hvilke språk, veiskilt, vegetasjon … Solens posisjon kan også røpe hvilken halvkule du er på. Ah, også bør man unngå å havne i Russland.

Les også: Smil & Gift møter Ingeborg Senneset