Tidens ånd: Brand twitter er canceled, coverband-festivaler og terrorist-look

Dette er bare noe av det som definerer tiden vi lever i.

b
a

Brand twitter er canceled
Vår generasjons største nyliberalistiske mareritt (kanskje rett etter DNBs nyhetsartikkel (ja, fri presse er dødt, get over it) om at Voe ikke er vegetarianer selv om hun prøver å spise mindre kjøtt) startet på Tumblr i 2013, da dineren Denny’s skapte seg et relatable tenåringspersona med å svare brukere direkte med memes. Burgerrestauranter som Wendy’s og Burger King ansatte deretter meget online generasjon Z-kommunikasjonsrådgivere som begynte å bruke kontoene som om det var deres egne weird twitter-kontoer. Folk ELSKET den vennskapelige reply-drittslengingen mellom gigantkonsernene, til det punktet at de beint fram donerte penger til Wendy’s under deres Reddit AMA i 2017.

Har noen selskaper klart å trenge seg såpass dypt ned i forbrukerens underbevissthet før? Er det dette David Foster Wallace drepte seg selv for å unngå å oppleve? Nå ser det heldigvis ut som at folk holder på å våkne fra psykosen, etter trådene mellom selskapene har blitt mer og mer forutsigbare, til punktet der de virker iscenesatt og trigger en «how do you do, fellow kids»-cringe. Eller opererer Burger King bare på et selvbevissthetsnivå over oss? Er NATT&DAG akterut-ironisert av en jævla burgerkjede? Blade Runner spådde svære hologram-reklamer, men så er det slik verdens mest vellykkede markedsføringsprosjekt ser ut: Burger King som kaller Rick & Morty «the worst anime of all time» i en tråd der Elon Musk kaller Steak-ummm «NIBBA».

Les også: Tidens ånd: kjønnsskifte, inflasjon i Y2K-estetikk og sexsymbol-tørke

Å se ut som en terrorist
Mange sikher har på grunn av sin turban opplevd å bli oppfattet som islamske terrorister. Dette førte indirekte til turban-dager, hvor man selv kan prøve å gå med turban selv om man ikke er sikh. Dette er en god start, men om blonde nordmenn også skal kunne føle på hvordan det er å mistenkeliggjøres bør man kanskje kjøpe disse terroristklærne. Det er jo egentlig bare rett å rimelig da høyreekstreme står for en svært høy andel gjennomførte terrorangrep. Stock is limited. Grab yours now!

Portrait mode
We get it: du har en mobil med to eller flere kameraer som har vunnet både forbrukertester og hjertet ditt på rekordtid (vel, nesten: på andreplass etter stefaren din på ungdomsskolen tok deg med på TGI Friday’s for første gang), men å bruke det sekundære kameraet til å blurre ut bakgrunnen på portrettbildene dine ser utrolig corny ut. Det ser ut som bildet er tatt i en japansk kawaii-fotoboks, spesielt hvis du i tillegg har brukt smooth-effekten på en Android-telefon. Det er liksom ikke så mye mer å si om det, det ser bare helt jævlig ut. For din egen del, slutt.

Konform pastell
Enten om det er reklame for mobilabonnement, en holdningskampanje, Sigrid-photoshoot eller en musikkvideo for et provoserende middelmådig indieband som synger på norsk: den pene, positive modellen med klær fra Weekday befinner seg ALLTID foran en pastellfarget bakgrunn, i en pinnestol fra loppis med monstera-plante ved siden av seg. Vi er som kjent den første generasjonen unge som er mer konservative enn foreldregenerasjonen (som kanskje først og fremst kommer til uttrykk på Youtube der høyrepropagandister kamuflert som «classic liberals» håver inn views), men herregud, så tilstedeværende tidsånden er i nettinnholdets avrundede estetiske kanter.

Små og hippe markedsføringsbyråer har frihet til å gjøre hva de vil, men de har valgt å adoptere den platte, innenfor-Ring-3-aktige influencer-estetikken, istedenfor å, for eksempel, sette en naken, gapende dame på huk der en mann stikker et pizzastykke inn i munnen hennes for å reklamere for Dolly Dimple’s. (Se N&D fra 1998-ish, alt ligger snart på Nasjonalbibliotekets nettsider).

Coverband-festivaler
I 2019 er festivalgjengere først og fremst gubber, deretter streetfood-interesserte, og deretter musikkinteresserte. De betaler for festivalpasset sitt primært for å føle at de henger med i tiden. Skal ikke dø helt ennå. Hvorfor ikke bare slutte å lyve til deg selv, kaste forfengeligheten på dynga, se døden i hvitøyet og dra på en festival der du får hørt musikken du egentlig bryr deg om? Britene går nemlig mer og mer på festivaler med headlinere som Antarctic Monkeys, Kins of Leon, Guns2Roses, Fu Fighters og Really Hot Chilli Pepper’s. Etter det vi har hørt har coverband for tiden et ganske stigmatiserende harrystempel, men hvem vet hva som vil skje om noen tiår når det faktisk ikke er mulig å se noen fra 60-tallet spille live lenger.

Kommer hologram-konserter til å bli stuerent? Hvis Yes fortsetter å spille live etter alle originalmedlemmene har dødd (som de faktisk har hatt tanker om å gjøre), vil det fortsatt være Yes? Og er ikke klassiske orkestre egentlig bare coverband med alt for høy utdanning? Hva ER autentisitet?? Vi fulgte ikke godt nok med i ex.phil-timene til at vi kan svare på dette, men hvis du absolutt liker å se band som Airbourne, Wolfmother eller Greta Van Fleet synes vi du heller bare kan dra på coverband-festival.

Les også:  Borgerkrig i internett-venstre

Flyskam på Insta-story
Flyskam på norsk er ikke å slutte å fly, det er å slutte å poste oppdateringer fra flyreisen på sosiale medier. Etter en kjapp anekdotisk undersøkelse via vår kinesisk-overvåkede Huawei-telefon ser vi at minst like mange som i fjor unner seg en aldri så liten voyage ned til kontinentet for å drikke Leffe-øl og prute på ironisk syden-merch samtidig som både joggesko, Birkenstock-sandaler, Instakontoer og nære relasjoner av det skrantende slaget får kjørt seg. Det som derimot har forandret seg siden i fjor er storyene. Der det i fjor ville ha vært både Upper Crust-jokes, fredfull fly-vinge over skylandsskap og sinte bagasjebånd-betraktninger (nordmenn er bare sååå fæle fordi de står innenfor den gule streken som markerer høvelig avstand ass!) er det i år … ingenting! ¯\_(ツ)_/¯ 

Blå Instagram
Den siste måneden har Instagram blitt farget blå i solidaritet med protestene i Sudan. Fargen ble valgt til ære for demonstranten Mohamed Mattar (@Mattar77) som i begynnelsen av juni ble skutt av regjeringsstyrkene og som selv hadde blått profilbilde. «Give Sudan the same energy that y’all gave that empty building in Paris», sier et mye delt bilde. Vi i NATT&DAG lolla av reaksjonene på brannen i Notre Dame, vi. At militæret i Sudan tviholder på makten og massakrerer demonstranter ler vi ikke av. Så … what to do? De blå profilbildene endrer i alle fall ingenting, i flere tilfeller har de bare gjort ting verre: mange har benyttet hypen til å samle inn penger til falske hjelpetiltak, mens andre tilsynelatende woke kontoer snakker essensialistisk om folkegrupper i Sudan, der noen folk er legitime bosettere og andre ikke (@mister_imhotep) – med linjer som trekkes tilbake til oldtidens Egypt. Det blir det sikkert fred av!

Om ikke annet viser dette at situasjonen er kaotisk og at det er lite vi som enkeltmennesker i vesten kan gjøre. Bortsett fra å øke bevisstheten, da – og samtidig vise til andre (som heller ikke kan gjøre noe!) at man bryr seg om Sudan selv om ikke VG skriver så mye om det. Men nei: du er verken dum eller ond hvis du har byttet til blått profilbilde, sannsynligvis er du et bedre menneske enn oss. Likevel er profilbildene først og fremst små blå påminnere om hvor lite man faktisk kan gjøre – og hvor tømt for innhold og utelukkende symbolsk både motstands- og solidaritetsbegrepet er i dagens samfunn. I Sudan derimot er motstanden alt annet enn symbolsk.

Les også: Vent, en Immanuel Kant-basert holdningskampanje som faktisk er morsom?

Forveksle ting fra Uti vår hage med virkeligheten
Da vi i redaksjonen hørte at en viss enorm personlighet har en kjæreste som går flere meter bak vedkommende, lurte vi på om ikke det var sånn det er for muslimer også. Eller er det bare i begravelser at kvinner må gå bak menn? Hvordan var det igjen? Så innså vi at denne «informasjonen» var hentet fra en sketsj Uti Vår hage, og selv om programmet er bra (vi tør ikke å se det på nytt i tilfelle det ikke var så bra som vi husker) er det ikke et godt sted å basere vår kunnskap om Islam på. Eller? Nå som vi er klar over tenkefeilen vår tør vi ikke lenger å påstå noe som har med nordlendinger, parykker, muslimer eller andre Ut i vår hage-relaterte ting i samtale med andre. 

El-scooter-humor
Jeg så en dame i burka på el-scooter her om dagen! Og et par som stod og klina på el-scooter! Og en kjent politiker på el-scooter! Min svært onde stemor på el-scooter! En tjukk, italiensk kokk med bart som kastet pizzadeig opp og ned mens han kjørte el-scooter!???? HAHAHA. IKKE MORSOMT LENGER.

Tidens ånd stod først på trykk i NATT&DAGs øya-magasin – som alltid!