«Avgrunnen» er den perfekte boka å høre på mens du gjør kjedelige ting som å skli på isen

Nordisk råd-vinnende Kim Leines krigsroman er endelig ute som lydbok på Storytel!

SPONSET INNHOLD
b
a

//SPONSET INNHOLD FRA STORYTEL//

I Kim Leines Avgrunnen møter vi de to danske tvillingene Ib og Kaj som i 1918 verver seg som frivillige til den anti-kommunistiske siden i den finske borgerkrigen. Valget er motivert av av ideologiske grunner, men også et ønske om spenning og eventyr.

Akkurat der har ikke mye forandret seg på 100 år.

Fremdeles er det slik at unge mennesker, og spesielt menn, verver seg som fremmedkrigere i andre land. Den siste tiden spesielt eksemplifisert av dragningen IS hadde på unge mennesker fra vesten. Leine tror ikke et alminnelig, velfungerende, demokratisk samfunn har nok å tilby unge menn og kvinner.

— De har et umettelig behov for å prøve seg selv, sette livet på spill, oppleve spenning og noe meningsfullt, gjøre en forskjell. Dessuten har krigen en så sterk mytologi at den virker tiltrekkende på folk til alle tider, bortsett fra de første to tiårene etter en krig, hvor folk er lei den.

I likhet med fremmedkrigere i Syria setter krigen dype spor i de to brødrene, som reagerer på vidt forskjellig vis etter å ha kommet hjem. Når tyske soldater så okkuperer Danmark under andre verdenskrig blir de igjen kastet ut i et kaos av umulige valg mens de jaktes på av Gestapo og kjemper for frihet.

Avgrunnen høstet strålende kritikk fra pressen, og NRK omtalte Leine som en av de store i nordisk romankunst. Også norske lesere reagerte positivt. Boka ble blant de mest solgte i Norge da den kom ut i papirutgave.

Boka er på mange måter et slags brudd med Leines forfatterskap frem til da. Tidligere har bøkene hans vært tydelig preget av hans egne livserfaringer og omstendigheter. Da han var 17 flyttet han til Danmark fra Norge og utdannet seg til sykepleier.

Så gjorde han det mange på fylla sier de skal gjøre, men aldri gjør: flytte fra byen til naturen. Men i motsetning til nordmenn som figurerer i Aftenposten-reportasjer flyttet ikke Leine noen få mil utenfor Oslo til et lite gårdsbruk, Leine flyttet til Grønland.

Kim Leine. Foto: Robin Skjoldborg

Etter flere år på øya vendte han nesa tilbake til Danmark. Med seg i bagasjen hadde han inntrykk, ideer og inspirasjon nok til flere bøker.

I hans første bok, Kalak møter vi en sykepleier som lever et destruktivt liv på nettopp Grønland. Noen år senere kom Profetene fra Evighetsfjorden, om en misjonær som prøver å frelse fordrukne innbyggere på, ja du gjettet det, Grønland. Bøkene ble belønnet med gode kritikker, og i 2013 vant han Nordisk Råds litteraturpris for Profetene fra Evighetsfjorden.

At Leine skiftet fra vant tematikk og åsted da han skrev Avgrunnen var ganske tilfeldig. Leine fikk nemlig et bestillingsverk hvor han skulle skrive manus til en dokumentar om danske Peter de Hemmer Gudme, som deltok i den finske borgerkrigen og senere døde under okkupasjonen i Danmark. Filmen hadde premiere i 2017 og fikk navnet Springet. Arbeidet med manuset ga mersmak:

— Stoffet fascinerte meg såpass sterkt at jeg bestemte meg for også å skrive den i romanform. Avgrunnen er altså en roman bygd på en film.

Fascinasjonen smittet over på teksten. Boka er en til tider grusom og spennende historie om idealisme, krig og det å miste seg selv under ekstreme omstendigheter.

Dette er med andre ord en bok du kommer til å ha vansker med å legge fra deg. Og det trenger du heller ikke, for boka kom akkurat ut som norsk lydbok på Storytel! Historien er levende fortalt av Jan Erik Madsen, som blant annet har spilt i Lilyhammer, The Last Kingdom og HBO-serien Vikings.

Det betyr at du kan høre på Avgrunnen og flere av Leines bøker mens du gjør helt andre ting. Som for eksempel å skli på isen som har lagt seg over hele landet.

Leine selv bruker lydbøker som en slags barnevakt på lange bilturer:

— Nå skal vi en uke til Norge, og da kommer det indre av bilen til at bli tapetsert med Harry Potter fra plattformen Storytel.

Storytel-appen finnes til både iPhone og Android.

For et dyptgående intervju med Kim Leine kan du høre hans opptreden på BokPod, hvor han sammen med programleder Hallgeir Opedal går dypere inn i sitt eget forfatterskap.

BokPod følger selvsagt med når du skaffer deg abonnement på Storytel. Der kan du høre intervjuer med flere store forfattere som Dag Solstad, Per Petterson og Agnes Ravatn.