Årets Beste Quiz: Fulgte du med i 2018?

Har du fulgt med i år? Det har vi! Vi har til og med laget quiz om det!

b
a

Quizen stod på trykk i NATT&DAGs desember/januar-utgave

Quizmaster Andreas Dahls tre første ord var «Nilen», «Rhinen» og «Elbe», og allerede som tolvåring var han med i det danske quiz-mesterskapet «Spørreleg på Skagen», hvor han tok en knepen sisteplass grunnet falskt statsborgerskap. De siste årene har han bodd 50% i NATT&DAGs quiz-laboratorium og 75% i et parallelt astralplan hvor prosentregning ikke gjelder.​

Januar: Høgskolen i Oslo og Akershus endrer navn til 
OsloMet og får universitetsstatus. I et forsøk på å fremstå som fremoverlent (rektors eget sitat!) dropper de ex.phil til fordel for et annet fag med endelsen .phil. Hva heter faget?

Det er februar og en kjent figur i hurtigmatmiljøet sovner stille inn, 80 år gammel. Hvem?

​Vi skal til mars (måneden, ikke planeten) og vi skal sende våre tanker til en underart av en kjent pattedyrart som i mars oppnår statusen «funksjonelt utdødd» etter at det siste mannlige eksemplaret dør i Kenya. Hvilken art skal 
vi frem til?

​Jeg velger meg april og jeg velger meg også en en person i ufrivillig sølibat, en såkalt incel, et ord som dukker opp hyppig i norske aviser fra april og utover. Spørsmålet lyder, hva er det tilsvarende kallenavnet på en person som lever 
i frivillig sølibat?

Les også: Når ble mangelen på sex en egen, kvinnehatende voldsideologi? 

​O Foraar! Den varmeste mai-måned noensinne medfører 
en voldsom økning i is-konsumet til både undertegnede 
og det norske folk. Hvilken småis i løssalg ble det solgt 
flest av i 2017?

​Det er juni og statsministrene i Republikken Makedonia og Hellas blir enige om at det er best for alle parter at Republikken Makedonia bytter navn. Hvilket navn blir de enige om?

​Juli: Frankrike vinner VM-finalen. Kan du vise quizpartneren din (ev. en tilfeldig person på t-banen) det korrekte dommertegnet for å anvende videoanalyse (VAR)?

Les også: De gjenværende VM-lagene rangert fra jævlig til jævligst

​Sommeren er over, det er august og en student starter et mislykket spleiselag for å gå til sak mot Universitetet i Bergen. Årsaken er en bachelorgrad UiB tilbyr, som nevnte student har følgende å si om (ikke rettet for skrivefeil, journ.anm): «Dette er den type postmodernisme man står ovenfor, og det er iferd med å deskreditere Universitets-utdanning til i bestefall en latter, og i verstefall en samfunns-destruktiv ideologi som fremmer samfunns-hat og oppfordrer til annarkisme». Hvilken bachelorgrad/studieretning skal vi frem til her?

​September: Orderud-saken blusser opp igjen med dokumentarserie og koselige hjemme-hos reportasjer hos dømte mordere. Spørsmålet lyder: Hvor mange bonusår klarte Lars Grønnerød å anke på seg fra tingretten til lagmannsretten?​Oktober er her og militæroperasjonen «Trident Juncture» ruller i gang. Vi holder oss i militærverdenen og spør: 
Kan du fullføre følgende tekstlinje fra 2001-hiten «Rosa Helikopter»: I en rosa helikopter, ska jag _____ ___ ____ ___»

Les også: Topp ni ting Norge kan gjøre for å forsvare seg mot Russland uten NATO

​Det er november og en liten fransk koloni avholder uavhengighetsavstemning. Hvilken? Ubrukelig hint: her er deres potensielle nye flagg.​​I skrivende stund har ikke desember forekommet enda så jeg velger å frijazze litt her. Vi skal 2000 år tilbake i tid, Jesus er i 20-årene. Vi vet ikke helt hva han drev med på denne tiden (vet noen hva de driver med i tjueårene, si!), men det ryktes at han reiste litt hit og dit. Akkurat hvor han dro vet vi heller ikke, men det finnes en gjeng over dammen som føler seg rimelig sikre på at han besøkte USA etter sin død. Hvilket trossamfunn skal vi frem til her?​​

Scroll videre for svar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fortsett å scrolle.

 

 

 

 

 

 

 

SVAR​

1. Tech.phil. 1p 2. Mr. Lee. 1p 3. (Nordlig) stumpneshorn. Vi godtar også «hvitt neshorn». «Neshorn» blir litt for slapt. 1p. OK da ½ poeng for neshorn. 4. Volcel. 1p 5. Royal trippel. 1p  6. Republikken Nord-Makedonia. 1p 7. Lag et rektangel ved hjelp av begge pekefingre. Start midt på det øverste linjestykket og jobb deg utover og nedover. 1p 8. Kjønnsstudier. 1p 9. 15,5 – fra 2,5 til 18. Jeg godtar både «15 år» og «16 år». 1p. Forresten, jeg har lenge forsøkt å etablere uttrykket «å ta en Grønnerød» – når du forsøker å løse et lite problem, men ender opp med å lage et mye større et, f.eks. hvis du forsøker å tørke bort yoghurt du sølte på gulvet med sokkene dine, men det er for mye søl så du ender opp med både yoghurt på gulvet OG ekle sokker. Fint om dere kan hjelpe meg med å etablere dette uttrykket. Takk. 10. «… Ska jag flyga hem till dej». 1p. 11. Ny-Caledonia. 1p 12. De siste dagers hellige / Mormonere. 1p​

POENGSCORE​

0 til 2½ riktige: «Men 2018 var året jeg virkelig skulle vie tid til skrivingen så jeg har ikke fulgt så mye me…» SLUTT! Du har sittet på Twitter fem timer hver dag, idiot.

3 til 6½ riktige: Dette er den type postmodernisme vi står overfor, i ferd med å
redusere quizzing til en samfunns-destruktiv ideologi.

7 til 10½ riktige: Fremoverlent. Moderne. Innovativ. Deg.

11 til 12 riktige: Mr. Lee, Jesus, Peaches, HiOA, Republikken Makedonia, Havnesjefen. De venter alle på deg der oppe i himmelen. Jeg skal sørge for at de vet hvilken quizzer det er som kommer inn perleporten når du dør.​​