Bydel Grorud kutter i ungdomsarbeidet: – Det fører til mer faenskap, kriminalitet og rus

Bydel Grorud foreslår store kutt i ungdomsarbeidet til neste år. Nå har ungdommen i Grorud arrangert det som sannsynligvis er verdens første demonstrasjon på en Bislett Kebab-filial.

b
a

Hva gjør ungdom som ikke har noe å gjøre? Bortsett fra å kjede seg foran PCen eller TVen mens de blir stadig feitere, mer deprimerte og mer ensomme? Loke og reke rundt er tidløse klassikere, en type lediggang som 90-tallet lærte oss er roten til vonde ting som hærverk, skadeverk, rusbruk, banning og store, skumle ansamlinger av niendeklassinger ved inngangen til kjøpesenteret.

Og nei, vi trenger ikke noen SKUP, Pulitzer eller nobelpris i journalistikk, for å ha funnet ut dette, men: på Oslos østkant er det flere unge som vokser opp i lavinntektsfamilier enn på Oslo vest. I bydel Grorud vokser 89 % av unge opp i familier med lav eller middels sosioøkonomisk status.

Det tilsier litt færre kjellerstuer, litt større behov for steder å være.

– Hadde det ikke vært for Hiphop 101, kunne jeg stått der ute og pushet pakker. Jeg hadde iallfall ikke drevet med musikk, sier skuespiller og artist Kristian Nuñez Frantzen til Dagens Næringslivs livsstilsmagasin D2, i en sak om hvordan musikktilbudet Hiphop 101 på Stovner har ført til en ny generasjon norske artister.

LES OGSÅ: Hkeem: – Karrieren min starta ikke med «Fy Faen», den starta etter

Hiphop 101 mistet støtte fra Bydel Stovner og hører nå til på Lørenskog. Nå trues også tilbud for unge i Bydel Grorud av kutt. Tidligere leder for Grorud Ungdomsråd, Enis Kastrati er en av de som reagerer.

– Vi hørte noen rykter i forkant, men vi hadde aldri trodd det skulle bli såpass ille. Forslaget kom som et sjokk. De kutter på så mange arenaer samtidig, noe som påvirker ungdom i bydelen på en veldig negativ måte.

I budsjettforslaget for 2019 foreslår bydelsadministrasjonen i Grorud en rekke kutt i ungdomsarbeidet. Musikkverkstedet Fyrhuset legges ned. En annen fritidskklubb, Raven, får færre åpne dager. I tillegg fjernes etterskole-tilbudet på alle klubbene, samt et generelt kutt på 300 000 i gruppevirksomhet. Samtidig foreslås det å kutte i Salto-kordinator-arbeidet, som er et forebyggende samarbeid mellom Oslo Kommune og Oslo Politidistrikt.

Den 20. desember, samme dag som bydelsutvalget skal vedta neste års budsjett, arrangerer Grorud Ungdomsråd demonstrasjon ved Bislett Kebab på Kalbakken. Det aller viktigste for dem er klubbene. 

Hvorfor er klubbene så viktige?
– Det handler om tilhørighet. Det er et sted å henge, være med venner, danse … det er et tiltak som hindrer at unge loker rundt i gatene.

Kastrati mener at svekket tilbud til ungdommen i bydelen vil føre til mer kriminalitet, rus og … sånn.

– Se på nabobydelen vår, Stovner, som for et par år siden la ned klubben The Planet. Det fører til mer faenskap.

Enis Kastrati (Foto: Privat)

I fjor arrangerte ungdomsrådet konferansen UngMed der 1300 ungdommer deltok. Der ble fire forslag vedtatt og sendt til politikerne.

– For eksempel fikk vi til en ekstra dag på ungdomsklubben Raven. Raymond Johansen var med på åpningen av den ekstra dagen og greier. Nå kutter de.

Hvor burde bydelen kuttet i stedet, da?
– Det er vanskelig å si, men dette er korttenkt og kommer til å gå ut over alle ungdommene i bydelen.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Jan Bøhler

Kastrati sier at ungdommene forstår den økonomiske situasjonen til bydelen, men at det likevel føles som at de unge får svi for tabbene administrasjonen har gjort.

– Grorud og Stovner blir alltid svartmalt i media. Så når vi får til så mye bra som nå, er det synd at det kommer kutt.

Bydelsdirektør i Grorud, Øystein Eriksen Søreide, forteller at de egentlig ønsket å kutte opp mot 60 millioner, men at de av hensyn til de unge bare kutter 40 millioner.

–  Selv om det ikke føles sånn akkurat nå, så prioriterer vi ungdomsarbeid i bydelen vår. Vi bruker mer penger enn det byrådet har gitt ramme for. Vi har tre ungdomsklubber som vi foreslår å opprettholde, mens andre bydeler nettopp har fått sin første.

Av de 40 millionene som bydelsadministrasjonen foreslår å kutte i neste års budsjett, kommer i underkant av 1,3 av de innenfor ungdomsarbeid. 

I 2018 hadde bydelen store underskudd på budsjettet. I tillegg kommer et kutt i rammebeløpet fra bystyret på om lag 15 millioner kroner.

– Det i seg selv var et beløp vi måtte spare inn, i tillegg til at vi over flere år har brukt for mye penger. Før hadde vi overskudd å tære på, men nå er det borte. Da må man kutte. Skulle vi brukt mindre før, hadde vi også måtte brukt mindre på ungdomsarbeidet.

LES OGSÅ: Fra masseslagsmålet i Oslo: – Å sparke unge er ikke en del av politiets jobb

I mai bevilget byrådet 49 millioner til forebyggende strakstiltak etter en vinter preget av mye uro i enkelte bydeler i Oslo, deriblant i Groruds nabobydel Alna. Dagsavisen skrev at marerittvinteren ble til en drømmesommer.

– Det kom ungdom i vår bydel til gode òg, for eksempel ved at vi fikk muligheten til å gi sommerjobb til flere ungdommer.

Når det går bra med unge kan man kutte, når det går dårlig får man ekstra penger. Skjønner du at det føles urettferdig?
– Jeg er ikke helt med på premisset. Bydel Grorud har over mange år prioritert ungdomsarbeidet høyt, og det gjør vi fortsatt. Selv om vi dessverre foreslår noen kutt nå.

– Det er heldigvis ikke sånn at det er en direkte sammenheng mellom et kutt og at ungdom blir kriminelle. Vi skulle selvfølgelig opprettholdt musikktilbudet på Fyrhuset, men da måtte vi kuttet for eksempel en million i barnevernet i stedet. De som går i fakkeltog må kanskje være litt ansvarlige og si hvor vi heller skulle kuttet. Hvis man er enig i at vi ikke kan bruke mer penger enn vi har, da.

LES OGSÅ: Kenneth Engebretsens topp åtte ting å gjøre i Groruddalen

Kastrati sier at de unge har massiv støtte fra folk i bydelen.

– Unge, voksne, eldre, vi er klare til å kjempe.

Blir dette tidenes første demonstrasjon som starter på en Bislett Kebab?
– Hehe! Det er den mest offentlige plassen vi har.

NB! I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at Kalbakken Fritidssenter og Ammerud Aktivitetssenter skal samlokaliseres. Det stemmer ikke. Kommunikasjonsrådgiver i Bydel Grorud, Hege Paulsen, vil også understreke at de ikke kutter i oppsøkende team, men at tre av de prosjektfinansierte stillingene utløper ved nyttår. Søknadsfrist for nye midler er 2. februar. Dette er derfor strøket.