Smil & Gift møter AUF-leder Ina Libak

Ina Libak mener venstresiden bør være et tydelig alternativ til den konservative regjeringen. Selv vil hun hverken legalisere cannabis eller bombe Island.

b
a

  Er ikke du for gammel til å lede AUF?
– Det gjetta jeg på at dere kom til å si. Nei, jeg synes ikke det. Spesielt siden vi har hatt tre mannlige ledere de siste 12 årene som har vært rundt 31. Jeg er kvinne og 28, så det er ungt nok.

 AUF: Ungt nok

 

 Hva er det mest ungdommelige med deg? Henger på hjørnet og røyker eller krangler med mamma? Memes?
– Jeg er litt glad i memes. Men hvis det blir for mye memes er det slitsomt. Om man er i en samtale med bare memes. Men nå er jo ungdom mye mer som foreldrene sine. Kler seg i samme type klær og mener det samme som foreldrene sine. Så hva er ungdommelig? Kanskje det er det som er å være ungdommelig nå.

 Moren din var ordfører for Arbeiderpartiet. Bør de som har vært involvert i ungdomspartier og er barn av politikere bli politikere? Eliter og dynastier?
– De som har politisk engasjement bør få lov til å gjøre det. Skal man ha en sånn grense om hvem som kan og ikke har man i alle fall satt en for streng grense. Men jeg hadde faktisk en runde med meg selv for å finne ut om jeg skulle engasjere meg, og hva slags parti jeg skulle velge, men da jeg til slutt falt ned på AUF så var det mye fordi jeg følte meg hjemme.

 Tror du det er mange i AUF som ser på dette bare som en karrierevei mer enn et uttrykk for et genuint engasjement?
– Jeg opplever ikke det. Når man faktisk snakker med de som er med i AUF er det helt motsatt, det er et mangfold av ungdommer, noen har droppet ut av skolen og noen fikk 6 i alle fag. Hvis du er langt unna er det kanskje sånn det føles, men når du er i miljøet er det ikke sånn.

 Sosialdemokratiske partier sliter veldig i Europa. Hva gjør dere for at dette ikke skjer her og?
– Jeg tror løsningen er å være et tydelig venstreside-alternativ. Være veldig tydelig på hvilken retning du skal, og ha en drøm om hvor samfunnet skal være om ti år. Hvis du stemmer på sosialdemokratiske partier så stemmer du ikke på det fordi du vil ha samfunnet som i dag, da stemmer du konservativt, det er jo de som vil bevare. Men nå har sosialdemokratiet blitt en kraft som vil bevare. Man må vise at man vil fremover.

Les også: Smil & Gift møter Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa

 Du er kritisk til NATO, imot EU og veldig opptatt av miljø. Hvorfor ikke bare bli med i SV?
– Jeg tenkte at SU kanskje var stedet for meg. Men hele pakka med AUF passet bedre for min del. Og jeg likte at min ville søke innflytelse, prøve å forandre, et lite steg mot forandring er bedre enn å alltid bare mene det riktige. Ha en drøm, men ha langsiktige mål for å ta stegene mot å nå den.

 Å ha en drøm er jo tross alt ikke like digg som makt!

 

 Siden du vurderte SU: Hvor mange øl må du drikke før du snakker om revolusjon?
– Haha, den grensa tror jeg ikke jeg har nådd ennå.

 Hvilket ungdomsparti har de dårligste festene?
– FpU er ikke som de engang var, de drikker nok mye champagne nå. Det liker jeg ikke, jeg er jo fra bygda og liker bygdefest. Jeg ser for meg at det er litt stivt der. Man tenker at Frp bare er rølp, men de er kommunikasjonsrådgivere hele gjengen og tjener godt.

 Bygdefestene som er langt ute og kaksefestene som er langt ute møtes på en måte på midten med hardfylla. Det er som politisk. De ekstreme møtes.
– Haha! Det har jeg ikke tenkt på før. Vi møtes i rusen.

 Har du prøvd å røyke weed?
– Nei.

 Det tror jeg ikke noe på.

 

 Kunne Arbeiderpartiet gjort noe populistisk som å legalisere narkotika eller innføre borgerlønn?
– Borgerlønn synes jeg er en veldig dårlig idé. Å ha en jobb er veldig viktig. Det er åpenbart hull i det trygdesystemet vi har, men å begynne å ha en helt ny modell for det, det tror jeg ikke funker. Jeg har veldig tro på et samfunn hvor folk er i jobb. De unge som faller utenfor arbeidslivet sier de er bekymret for at det ikke er bruk for dem.

 Hva med å legalisere såkalte mykere stoffer?
– Det løser ikke problemet vi er ute etter å løse, det er jo verdighet for alle de som er rusavhengige. Det er jeg like opptatt av. Det tror jeg man løser med avkriminalisering, men jeg tror ikke man løser det ved å legalisere et nytt stoff. Jeg ser at folk sier at cannabis er mindre skadelig enn alkohol. Men det er jo et helt annet type stoff, det gir så utrolig forskjellig virkning.

 Man blir slapp og begynner å gå med joggebukse og…
– Haha. Og når det gjelder cannabis-forskning så er det veldig mye som florerer, og det er ofte fra mange land det er vanskelig å sammenligne oss med også. Det er annen ruskultur, det er annerledes rammer rundt, alt er annerledes. Mitt utgangspunkt er ikke at folk skal være totalt avholds, men jeg har ikke et mål om at folk skal ruse seg mest mulig eller bruke mye alkohol. Det er ikke sånn at jeg synes det er dritkult å være for skjenketider klokka tre heller, liksom. Fordi, det er jo gøy å være ute. Når vi er ute og det stenger på byen er jeg også en av de som er sånn «åhh…tenk at de må slå på lyset nå»…

 DET er din mest ungdommelige side!
– Haha, ja.

 Og så sier du ikke til de andre at du faktisk  har litt makt til å endre det.
– Haha, ja!

 Du står der og sier «Åneei, hadde det bare vært NOEN som kunne gjort noe med dette!»
– I Unge Høyre sa de ofte en vits om at de hatet den følelsen når lyset på byen ble skrudd på også var det ikke dørvakta, men Jonas Gahr Støre som sier at du skal hjem. Den var veldig lame. Da pleide vi å si at de ikke hadde funnet seg et nach osv. Jaja.

 Det ER litt kjipt når Jonas Gahr Støre kommer å sier at jeg må hjem å legge meg.
– Haha.

 Det skjer oftere og oftere.

Les også: Smil & Gift møtte uttalelsene til Erna Solberg

 Jens Stoltenbergs iPad er stilt ut på teknisk museum…
– Er den det?

 Ja. Det var den han styrte landet med da han satt askefast på Island. Er det noen som skal få frysninger av å se det må det jo være deg, som AUF-leder?
– At jeg får frysninger av en iPad?

 Nei, av Stoltenberg sin askefast-iPad! Hvis ikke du synes det er kult, hvem skal synes det er kult da?
– Det tror jeg ikke er så mange som synes er kult.

 Er det mye dumt som blir foreslått på AUF-møter? Er det noen som har foreslått å bombe Island eller noe sånt?
– Å bombe Island?

 Ja, for eksempel!
– Hvorfor skal vi bombe Island?

 Det er på en måte deres feil at iPaden til Stoltenberg ble stilt ut. Uten dem hadde han ikke satt askefast.


Og det er jo Norges land, på mange måter? Det tilhører jo oss.

– Haha. Så, hente Island tilbake?

 Ja, hvorfor ikke?
– Nei, ikke noe sånt. Folk er veldig ansvarlige.

 (Tydelig skuffet) Ja.

 

 Hva er du mest uenig med AP om? De er jo veldig chille med oljeboring og sånn. 
– Ja. Det er olje. Jeg tror det er en generasjonsgreie. Jeg tror de mer voksne folka har vanskelig for å ta inn over seg hvor alvorlig klimaendringene er, mens vi er oppvokst med å leve med det på kroppen. De mer voksne ser ikke noe alternativ til olje.

 Og du er ikke med i SU, men AUF?
– Det jeg er veldig enig med dem i er at vi har et ansvar for at det ikke skal bli arbeidsløshet, og at man har ansvar for levere en helhetlig plan, og hvis man skal utfase olje og gass så kommer det til å være utrolig krevende. Alternativet er jo verre, for alternativet er jo klimaendringene som er sjukt jævlige, men man er nødt til å ta ansvar for arbeidsløshet.

 MDG jobber med klimaendringer fra dag 1. I Arbeiderpartiet har man ikke engang bestemt seg for at man skal slutte med olje. Hvorfor ikke melde seg inn der isteden?
– Det som er bra med MDG er at de har løftet saken på en veldig god måte, som har gjort at alle partier har flyttet seg, det har jeg veldig respekt for. Og det de gjør i Oslo sammen med AP er veldig bra. Jeg opplever at en del av de tingene de går inn for på avgifter, en del av det de går inn for å støtte ikke gir en god fordeling. Jeg er veldig opptatt av at miljøpolitikk ikke skal skape forskjeller mellom by og land, at det ikke skal skape forskjeller økonomisk mellom folk. De tar ikke helt innover seg alvorligheten av arbeidsløshet. Jeg er veldig opptatt av at de folka som jobber i olje og gass i dag er løsningen i det fornybare samfunnet, men de må omstilles. Man skal alltid gi folk trygghet på å ikke miste jobben, for om folk føler at de mister jobben på veien får man ikke folk med på noen ting av det man trenger å gjøre på klima.

 Drømmen om hvor samfunnet skal være om ti år er altså at det ikke er borgerlønn, fortsatt ulovlig narkotika og oljeboring. Det er godt vi har et tydelig alternativ til den konservative høyresiden.

 

 Det beste for folk er jo å gjøre det vi kan for å redusere effekten av global oppvarming. Så om folk mister jobben så er jo det tross alt bedre enn at 100 millioner mennesker slipper å dø?
– Jeg tror det er veldig viktig å holde folk i jobb mens man løser klimakrisa fordi det er folk i jobb som kommer til å skape den nye teknologien vi trenger for å faktisk løse det. Karbonfangst og lagring, bygge vindmøller, alt det krever folk i jobb. Jeg synes noen ganger at det å sette klima opp mot arbeidsplasser er litt kunstig, for da føler folk at man må velge klima eller arbeid, og så tror jeg mange velger arbeid, helt ærlig, for du står opp hver dag, og hva skal du betale regningene dine med? Med MDG, liksom? Du kan ikke gjøre det, du må ha penger. Jeg tror begge deler er mulig å løse i felleskap, og det tror jeg politikere må si, ellers mister man mange på veien.

 Men jobbene i oljebransjen ER jo mindre viktige enn å stoppe global oppvarming? Vi må jo fase ut oljen. Så hvorfor ikke da bare stoppe olja med en gang, og så mister de jobben, så får de finne noe annet etter hvert.
– Men jeg ser ikke hvem andre enn de som jobber i oljebransjen som skal være de beste til å finne de nye løsningene. Hvis vi bare kvitter oss med dem og de skal sitte hjemme, så tror jeg det er en veldig dårlig løsning, for det er de som kommer til å vite hvordan man skal få til offshore-vind, det er de som kommer til å vite hvordan karbonfangst skal lagres.

 Men det kan de jo gjøre fremdeles? Vi skal ikke drepe dem.

 

 Eller…?
– Men det er jo det vi vil, omstille dem. Gi dem mulighet til å ta nye fagbrev. Der jeg vokste opp, i Møre og Romsdal, tok jo alle brønnteknikk. Og da det var oljeprisfall  mista mange jobben. Da må de få mulighet til å vri fagbrevene sine. Problemet nå er jo at man ikke gjør noen ting, ikke begynner omstillingen i det hele tatt. Det fører til at om ti år si sitter vi der også blir det masse arbeidsløshet, så blir det økonomisk krise, og Norge har alle pengene i olje.

 Ikke HELT uenig med Arbeiderpartiet om olja, altså!

 

 Men hvis vi sier at nå er det ikke mer olje så slipper man også at flere utdanner og at man slipper å omstille flere.
– Ja, og det signalet synes jeg vi er for dårlige til å sende ut som samfunn. For norsk olje og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen står å roper at folk må fortsette å jobbe i olja. Det synes jeg er uansvarlig politikk, å si til folk at du kan jobbe her, også vet du at det er en døende næring. Jeg synes det er uansvarlig hvordan Frp og Høyre holder på nå. Med engang vi kom med Oljevedtaket (AUFs vedtekt om avvikling av oljeindustrien innen 2035) så er de ute med skremselspropaganda og sier at vi må omtrent må legge ned Norge hvis vi ikke fortsetter med olja. Å skremme folk på den måten, når det er en endring som du vet kommer til å skje… Jeg skal ikke undervurdere effekten av å slutte med olje og gass, det må vi planlegge for, men skremselspropaganda er ikke veien å gå. Det er ikke politikerens oppgave å spre den frykten, det er politikernes oppgave å løse ting.

 Apropos frykt. Synes du jeg er rasist fordi jeg synes innvandrere snakker mye høyere enn andre? Og er du enig i påstanden?
Haha. Jeg synes generelt, uansett hva slags språk folk snakker, om de snakker veldig høyt på bussen, så kan jeg bli litt sånn… Ikke kjempeirritert, men det kan murre litt etter hvert. Spesielt hvis det varer lenge.

 Men hvis den gjengen er mørkhudede og de snakker for eksempel somalisk eller arabisk, er det en indre Frper i deg som våkner?
– Nei. Det er det ikke.

 Bittelitt? Ikke i det hele tatt?
– Nei, det er jo lettere å ikke høre etter når folk snakker et annet språk du ikke forstår.

 Tror du Letnes elsker Per Sandberg på ekte? Eller er det noe… annet.
– Å uttale seg om folks forhold og sånn fører ingen sted.

 Du sa ikke ja.
– Jeg vet ikke.

 Har du lest boka?
– Jeg har ikke bestemt meg. Det kommer jo endel bøker nå. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal lese Sylvi Listhaug-boka heller.

Les også: Smil & Gift møter Jan Bøhler