Den 13 år gamle rapperen MachoMayne er et barn som vet at han er et barn

– Det er mest drittsekker som blir populære på ungdomsskolen.

b
a

Han er en 13 år gammel gutt med chain. Hans spytt er hot og hans flow insane. Han drikker Monster (for den alkoen er farlig – og mamma kjører sakte, for den bilen er det barn i) og spiser safarikjeks (stacks on stacks on stacks). Han gjør sine lekser. Damene tekster. Digg og deilig, de må nesten grine. Og han har såvidt begynt å kline.

Guttens navn? MachoMayne. Eller egentlig Kaj Gripsrud Hjelmeland, fra Bergen. Det over her er sånn han presenterer seg selv i låtene «Skrik», «Fidget Spinner» og i Store Ps «Struttar Som En Struts», hvor han feier både Store P, Mats Dawg og Cezinando av banen med et helt utrolig siste vers.

T-t-ti kniver i fuglebrystet/ Rapspiller, min mor e rystet/ Hals med bling og et nebb med gull/ MVP 04-kull

2004, ja. Han har rappet og lagt ut låter på SoundCloud siden han var 7-8. I fjor ble han signet til Full effekt og NMG/G-gjengen. Han har varmet opp for Cezinando og står på scenen på Verftet med Dårlig Vane og andre NMG-artister.

Hva gjorde du da du var like gammel? Da jeg var 13 føltes livet som et TV-spill. Hver skoledag var et nytt level og hvert friminutt et brett jeg måtte finne en vei gjennom uten å krympe eller miste liv. Om å gjøre å komme seg ned trappene, ut og over skolegården, gjennom alle de utallige sosiale utfordringene helt til fotballbanen eller røykehjørnet bak trafoboksen, hvor jeg kunne prøve å forsikre meg selv og de andre om mitt rettmessige statsborgerskap ved å bedrive ulike former for performativ maskulinitet.

En gang ble jeg stoppet av en populær jente utenfor klasserommet som så meg rett opp og ned og så rett inn i øynene og sa: Du har ikke noe stil.

Les også: Eirik Aas er sykt smart og han går i søvne! Se videobevis her.

Tidene har endret seg siden da. TV-spill har ikke levels lenger, de bare flyter, akkurat som trendene og kjønnrollemønstrene. Og kids har det for lett, skal vi tro MachoMayne i bangeren «Født med ski», hvor han forøvrig kan fortelle at han står på ski med «en stil som Lasse Kjus» selv om han bare var ett år gammel da Kjus la opp.

Ja, vi elsker dette landet/ unger født med cruisekontroll/ kaller oss for vikinger/ men sitter still’ med spillkonsoll

Ikke at han ikke spiller litt selv. Vi sitter på Landmark, hvor han har jevnlige møter med NMG-sjefen Girson Dias. I går var han på overnatting hos en kompis som har Fortnite på lerret og surroundsound på loftet («helt utrolig!»). De så litt av en film og snakket om livet, og var ute til midnatt.

– Vi var nede på skolen og møtte noen fra en annen skole. Slappet av, jeg vet ikke. Det var faktisk en fyr der som freestylet. Han satt i rullestol. Han var norgesmester i å stå på hendene eller noe sånn shit.

Norgesmester i å stå på hendene!
– Det er mye rare folk vi møter.

Var han flink?
– Ja. Når man ikke har beat så er det litt vanskelig å holde rytmen, men han klarte seg bra.

Freestyler du?
– Jeg må innrømme at jeg er ikke så veldig god til å freestyle. Men jeg har tenkt til å øve meg litt nå i tilfelle det dukker opp noe. Jeg må jo prøve å øve litt. Det er skikkelig vanskelig.

Ja, jeg skjønner ikke hvordan man får det til.
– Man må ha et veldig stort vokabular. Jeg har jo ikke det enda, jeg går fortsatt på skole liksom.

Både i tekstene og i samtale demonstrerer MachoMayne mer selvbevissthet enn både de fleste 13-åringer og de fleste rappere. Han er et barn som vet at han er et barn.

– Ja, det er jo det MachoMayne handler om egentlig. Det er derfor jeg fant det navnet. Det er ironisk, det er veldig ironisk. Jeg prøver å skrive litt barnslig gangsterrap.

Tenker du på at du er barn når du skriver tekster? At du må skrive barnetekst?
– Nei, egentlig ikke, det bare skjer på en måte. Hvis jeg prøver å skrive om ting som jeg ser som er i livet mitt så bare blir det sånn.

Kommer du til å bytte navn hvis du vil rappe om andre ting?
– Nei, jeg kommer til å fortsette å ha det navnet. Jeg kommer aldri til å bli en fyr som føler meg veldig macho. Jeg følger jo med på skolen og har veldig ordentlige foreldre og sånn. Jeg blir godt ivaretatt, liksom. Jeg bare har det gøy.

Les også: Ikke kødd: Vassendgutane har sluppet låt om #metoo

Men du har veldig harde beats, da?
– Ja haha, men det er jo litt det som er poenget, lage litt sånn gjengstermusikk, men bare innenfor en sånn ramme da, noe jeg kan stå for. Jeg kan ikke stå for noe sånn «ey jeg puller opp glocken» og skyting og sånn. Jeg kan ikke si sånt. Så da skriver jeg om skole og sånne ting.

Har du lyst til å rappe om andre ting etterhvert?
– Ja, jeg holder på å lage en sang som handler om å flytte frem og tilbake mellom foreldrene mine etter skilsmissen. Også prøver jeg å skrive litt ting som ikke bare er sånn «eg er veldig kul».

– Men det er jo en viktig del av hiphop at folk som hører på føler seg litt tøff på en måte. Det er det som er litt av greien. Når man hører på hiphop føler man seg litt kul. Så det er jo greit hvis jeg får til å lage en sånn vibe, men med en annen type tekst.

Du går i 8. klasse nå. Det kan jo skje en del ting i ungdommen, at man begynner å kødde litt med forskjellige ting og eksperimenterer med drugs og sånn. Tror du du kommer til å være bevisst på hvem karakteren MachoMayne er?
– Ja, jeg vil ikke ha et image som er dårlig påvirkning.

Men hvis du begynner å gjøre dårlige ting da?
– Jeg tror ikke jeg hadde begynt å skrive om det hvis jeg hadde gjort det. Selv om det er mye snakk om dop og sånn hos de andre artistene i NMG, så er ikke det noe jeg tenker over. For det er ikke det som er det viktigste.

– Men det er jo det de ser ikke sant. Jeg ser jo ikke det. Men uansett om det er det jeg begynner med, som jeg ikke tror, så tror jeg ikke jeg hadde begynt å skrive om det likevel.

Foreldrene til Macho skilte seg da han var sju år gammel, og nå bor han annenhver uke på Sandviken og Kronstad, på hver sin side av Bergen sentrum. Det er dette den nye sangen hans skal handle om.

– Det er lenge siden, men jeg husker det veldig godt. Men jeg skriver ikke liksom om at jeg var lei meg. Det er mer det der med å flytte frem og tilbake og hvordan det er med venner og sånn.

– Men det funker veldig bra nå liksom, eg pyar ikkje med det. Jeg tar nummer 3-bussen, den går gjennom hele byen. Det er egentlig chill, for da kan jeg sitte og høre på musikk.

Faren Christer jobbet tidligere som musikklærer på Noroff, og moren Silje jobbet med Festspillene. Nå jobber de på henholdsvis Cornerteatret og Den Nationale Scene.

– De har begge vært litt sånn kulturinvolverte. Jeg er veldig heldig som har kommet inn i en så musikkinteressert familie.

Det er det familien din sier at du skal si!
– Nei nei, men broren min, det er egentlig han som har påvirket meg mest. Han har vist meg hiphop og sånne ting.

Storebroren Jonas (21) lager indierock under navnet Jonas Hibiki og hjelper MachoMayne med beats, musikkvideoer og finpussing av låtene. Han lager også beats for andre rappere, da under det rørende navnet Store Bror.

– Det synes jeg er litt morsomt. Han hjelper meg musikk-messig også, men jeg skriver tekstene selv.

Les også: Boy Pablo: – Er under gjennomsnittet lei meg

Det virker som om dere har veldig god kontakt?
– Ja, veldig. Vi har egentlig aldri kranglet noe særlig, men det kan jo ha litt med aldersforskjellen å gjøre.

Er du populær på skolen?
– Nei. Det er jo folk som snakker om MachoMayne og sånne ting, men jeg blir ikke mer populær av å lage musikk.

Ikke litt engang? Damer som tekster?
– Det er mest drittsekker som blir populære på ungdomsskolen, men så på videregående, det sier i hvert fall broren min, da begynner litt mer folk å innse hva som er de ordentlige verdiene.

Hva slags folk på ungdomsskolen er kulere enn deg?
– Du er populær hvis du er pen eller liksom hvis du gjør dumme eller ulovlige ting, folk som gjerne er litt oppmerksomhetssyke. Knuser bilvinduer og sånn. Det er en douche ting å gjøre liksom. De gjør det sikkert for å få adrenalinkick.

– Men det er jo bare teit mot andre. ​

machomayne