Technosted stengt: – Politiet tenker «drugs» med en gang de ser laser

– Wtf, hvordan kan snuten bare bestemme hvilken type musikk som skal bli spilt på et utested, jeg skjønner ikke? Er ikke dette Norge?

Det er David Dajani, DJ på blant annet Naboens Technokjeller (NTK), som spør.

Forrige fredag var den siste kvelden techno- og klubbkonseptet NTK ble arrangert i kjelleren på Naboens Pub ved Birkelunden. Tidligere på dagen annonserte initiativtakerne på Facebook at det var siste gang konseptet ville bli avholdt i kjelleren på Naboens. Årsaken er, skriver de, at politiet ikke ønsker mer techno.

Arrangøren ønsker ikke å uttale seg om stengingen til NATT&DAG.

– Du kan skrive at ingen av oss tør å uttale oss til media fordi vi er redd for konsekvensene.

Nå har de funnet et nytt sted å arrangere konseptet, i Skippergata 9. Arrangøren forteller at han er spent på hvor lenge de får holde på før politiet stenger det også.

En politirapport som N&D har fått innsyn i tegner et bilde av rusfylte scener på Naboens Technokjeller . Politiet var til stede 17. mars og beskriver et fullt utested, folk som drakk medbragt drikke og røyket cannabis i køen og fri flyt av MDMA i kjelleren.

«Flere hadde unaturlige kjevebevegelser, store pupiller, de var urolige og klarte ikke å stå stille, selv om musikken ved et par anledninger ble borte,» står det skrevet i rapporten.

Politiet besluttet å stenge stedet etter hendelsen.

Politirapporten om Naboens Technokjeller: «Flere hadde unaturlige kjevebevegelser»

Heksejakt på techno-stedene

I mai 2016 skrev NATT&DAG om heksejakten på hiphop-stedene i Oslo etter at Fisk&Vilt og Ginger måtte stenge. Ginger-driver Nikolai Eek fortalte den gang at de fikk 13 dager på å komme seg ut av lokalet, og at eiendomssjefen hadde fortalt dem at han følte seg utsatt for massivt press av politiet og næringsetaten.

– Kort fortalt virker det som om det er en heksejakt på steder som spiller hiphop og har flerkulturelt klientell i Oslo, sa Eek i 2016.

Les også: Utesteder stenges: – En heksejakt på steder som spiller hiphop 

Flere vi har vært i kontakt med mener at dette nå er tilfellet for techno, og blant dem er David Dajani.

– Politiet tenker «drugs» med en gang de hører techno og ser laser. Det virker som om at de bare «okei gutta, da åpner vi 96-mappa og der står det jo GHB-OVERDOSER i forbindelse med technofest. Vi rykker ut!». Det er synd at nye steder ikke for lov til å prøve seg pga snutpolicy på techno. Og rap for den saks skyld.

Dajani forteller at NTK var et sted for oslohipstere, øst-europeere i tillegg til stamgjestene fra etasjen over. Ifølge ham ble det en kul synergi av det, og han synes det er synd at politiet ikke lar techno-stedene leve.

– Folk oppførte seg helt kult. Samtidig følte man at man var med på noe litt farlig, det lå en spenning i lufta. Snuten kunne jo stenge festen når som helst liksom. Spør du meg er all snut dumme som brød og ikke skjønner en dritt og at det er derfor de alltid tar dumme avgjørelser, som å stenge NTK.

– Diskriminering av techno-miljøet

Mandag publiserte Austeja Tamaliunaite et blogginnlegg der hun skrev hvor paradoksalt det var at politiet stenger Naboens Technokjeller, en av de få og dermed høyt verdsatte techno-stedene i Oslo, på Den universelle kulturdagen, 15. april.
Til NATT&DAG forklarer hun innlegget slik:
– Det er vel åpenbart ut ifra bloggposten min at jeg synes at stengingen av NTK suger og på galant vis illustrerer den avskaffelseskampanjen myndighetene driver med når det gjelder elektronisk musikk. Det har verken vært klager eller oppstått uønskede situasjoner, noe som gjør stengingen av NTK helt grunnløs.

Les også: – At tollerne varsler politiet når de oppdager test-kits er veldig uheldig

I bloggposten trekker Tamaliunaite paralleller til Berghain, som i fjor ble fritatt fra å betale skatt fordi at techno var å regne som høykultur, sidestilt med teater og andre kulturelle uttrykksformer. Hun mener det er en skam at forsøkene på å utvide musikkscenen møter så mye motstand fra myndighetene.

– Det er diskriminering mot den elektroniske musikkscenen på sitt beste, og det er et maktovergrep. Myndighetene forsøker å stoppe utviklingen av ukonvensjonelle miljøer, fordi de ser på det som en trussel mot premisset for den norske stat: etablerte normer og forventninger.

– Vi lever som technoflyktninger

NATT&DAG har vært i kontakt med enda en som mener at stengingen av NTK er fullstendig grunnløs, og at det er åpenbart at det handler om at politiet ikke ønsker steder som spiller techno. Han ønsker ikke å stille med navn, i frykt for at politiet skal stemple, forfølge og ødelegge fremtidige prosjekter for ham.

– Det er en heksejakt mot techno. Det har vært det lenge, så dette er ingenting nytt altså. Vi er vant med å leve som technoflyktninger.

Hvordan da?

– Politiet sier at miljøet er ganske bra når det kommer til oppførsel, men de mener også at technomusikk er lik rus. Jeg kan være enig i det i noen tilfeller, på enkelte arrangementer.

Har det vært mye rus på NTK?

– Ikke etter min mening. Det har vært mindre enn på etablerte utesteder. I løpet av de månedene NTK har eksistert har jeg sett én som var tura. NTK har ikke hatt tilfeller av bråk eller arrestasjoner, det har bare vært masse glade folk som liker å danse.

Til tross for gjentatte forsøk på å komme i kontakt med politiet, har det etter fire dager med masing ikke lyktes N&D å få en kommentar utover rapporten fra 17. mars.

Arrangørene bak NTK, Grünerløkka Alternatives arrangerer fredag fest på nytt sted, i Skippergata 9. Festen starter 23.00.

X