Rapport fra samtiden: Ung kultur + dyre snobbete matvaner = Sant :-)

Etter oljen skal vi tydeligvis leve av å høre på DJ-basert musikk mens vi spiser gourmet og ser på kunst. Her er forslag til flere artige blandinger av tøff ungdomskultur og snobbete voksengreier :-)

b
a

Den eviglange vinteren 2017-2018 har ikke bare gitt oss store mengder mørke, kulde, snø og is. Den har også gitt hovedstaden et nytt, merkelig fenomen, som både lokker og irriterer der det til stadighet dukker opp i Facebook-feeden.

Snobbete kulturinstitusjoner har begynt med hiphoparrangement (!).

Munchmuseet har gitt oss «LATE NIGHT — Vin&rap» mens Theatercafeen arrangerer «BEATS&BRUNCH» med hiphop-DJ hver søndag i mars. Flere av Oslos gamle og ærverdige kulturinstitusjoner har tydeligvis innsett at de i flere tiår har satset på en kundegruppe som i økende grad «berøres» av dårlig helse, død og generell fordervelse: Gamle Folk.

Men dødens uunngåelighet er ikke et uløselig problem. Ikke så lenge det finnes DJer.

LES OGSÅ: Jakob Ogawa kommer på N&D- og Roskilde-slippfest 5. april på Blå!

For hva er bedre enn gamle, døende publikummere? Du gjettet riktig, din sjuke faen: unge, virile, kulturinteresserte spradebasser. Og hva kjennetegner disse? Jo, de har kulturell kapital i form av kule joggesko, intellektuelle briller og en utømmelig appetitt for DJ-basert musikk. Og finansiell kapital i form av penger.

HVORFOR skjer dette nå? Er dette bare et utslag av snobbete institusjoner som søker legitimitet hos unge publikummere på sedvanlig «Hello, fellow kids»-vis? Er det hipsterne som hang på Fisk&Vilt 2009-2014 som har blitt voksne og byttet ut drugs med gourmet?

Eller skyldes trenden at folk som liker hiphop i dag er 23-33 år, har fast inntekt, god døgnrytme og forøvrig er støgge i trynet? 

En ting er i alle fall sikkert:

Så lenge gamle folk fortsetter å dø, og unge priviligerte mennesker fortsetter å like DJ-basert musikk er det ingen grunn til at trenden «Kul DJ-basert Ungdomsting blandet med Dyr og Snobbete Identitesmarkør» skal stoppe med det første.

Her er våre forslag til nye konsepter som blander høy- og lavkultur, ung og gammel, kul musikk og dyp refleksjon.

LES OGSÅ: RIP Fisk & Vilt: – Tror neppe noen hadde hørt om cava eller blogging i Norge om det ikke var for Fisk & Vilt

«DJ&DØD» på Holocaustsenteret

Holocaust var forferdelig. Men hva har det med unge folk å gjøre? Du sier vi bør lære av holocaust? Øh ….det blir litt for skole, ass. Sleng inn en DJ som spiller no’ Detroit-inspirert koreansk house så skal vi vurdere å stikke innom.

Rave på Ibsenmuseet

Det er vanskelig å tenke seg en bedre måte å hedre Norges største dramatiker gjennom tidene på enn å ta narkotika og danse i huset han bodde de siste 11 årene av sitt liv. Hvorfor dette ikke har blitt arrangert allerede er vanskelig å forstå. Det må enten skyldes mangel på respekt eller kreativitet. Trolig begge.

612 på Emanuel Vigelands Museum

Emanuel Vigelands Museum er en skjult perle blant Oslos ærverdige kulturinstitusjoner. Og vet du hvem som er glad i perler og andre ting som glinser? Legg sammen 2 og 2 så får du 612 ;)

LES OGSÅ: Baosj, benzo og badesaker: Ting har skjedd raskt for rapperne i 612

Autotune-kveld på Topphem

Nyoppstartede Topphem er en av Oslos aller beste restauranter, men hadde trolig appellert mer til ungdom om de arrangerte autotune-kvelder et par ganger i måneden. Tenk å spise gourmet mens man hører på Young Thug, da!

Dette skal skje, det vil skje, det MÅ skje!

Sørstatsuke på Jacobs på Holtet

Jacobs på Holtet er kanskje Norges keegeste matbutikk. Kjøp og salg av kostbar kost er vel og bra det. Men synes unge det er kult? News flash: Nei. Vi som er unge liker å gå med caps og høre på hiphopmusikk fra den sørligste delen av USA: sørstatene.

Gucci Mane-kveld på Tronsmo

Joda, bøker er bra. Men vi som er unge synes bøker kan bli litt kjedelig i lengden.

Derfor burde bokhandelen Tronsmo arrangere Gucci Mane-kveld. Vi kan få høytlesning fra selvbiografien hans, intervjuer med hiphop- og afrobeat-elskende litteraturvitere fra Blindern og drikke masse hvitvin — samtidig som vi står inne i en ekte bokhandel. Vi får frysninger av mindre.

LES OGSÅ: Vi har hørt Mannegruppa Ottars podcast så du slipper å gjøre det selv

Mikrodosering av LSD på Nobels Fredsprissenter

Dette høres ut som en god idé.

Stick-and-poke hos Kirkelig Fellesråd i Oslo

Stick-and-poke-tattoveringer, er det fortsatt in? Jaja, Kirkelig Fellesråd i Oslo wouldn’t know uansett. Over hele verden hører tatoveringer og religion liksom sammen — bare ikke i kjip norsk pietistisk dritt-kristendom.

Arranger kvelden og bli ferdig med det. Interessert-knappen på dette Facebook-arrangementet hadde fått kjørt seg.

DJ-Kveld på Nasjonalgalleriet 

Vi er unge. Vi går med CAPS og vi skulle ønske at Nasjonalgalleriet var litt mer tilpasset VÅRE BEHOV.

Behovene våre er: høre på hiphop og/eller elektronisk musikk.

Det er åpenbart for sløvt at man ikke kan leie en DJ som følger etter deg og spiller musikk fra mobilen sin mens man titter på Tidemann og Gud-vet-hva når man først har tatt med Tinder-daten til Tullinløkka. Skjerpings.

LES OGSÅ: NATT&DAGs generiske bar-generator

Acid House i Operahuset

For å lokke unge til Den Norske Opera og Ballett bør alle forestillinger kanselleres og erstattes av DJ-sett. Litt smågrov Acid House i ærverdige marmorbekledde lokaler? Ja takk! Dop er bra i Opera ;)

Å faktisk dra til Operaen for å se Opera? Wtf.

Kulturhuset presenterer: «TheBeats&Debatt»

Mennesker er sosiale vesener. Vi liker prating. Vi liker å gjøre det — og vi liker å høre på det. Men HVEM liker vi å høre prate? Svaret på det er: Nils August Andresen, Hilde Sandvik, Mímir Kristjánsson og folk i 20-åra som har gitt ut én roman. Hvor liker vi å gjøre det? Steder der ølen koster 90 kroner.

Enda bedre blir det om det kombineres med noe vi unge liker: at en DJ spiller enten hiphop eller elektronisk musikk.

«GELT på GALT»

Osloprisen-nominerte GALT fikk nylig Michelin-stjerne. Lokker det oss? Nei. Vi er unge. Vi går med CAPS og hører på elektronisk musikk og hiphop. Er det for mye å be om at en ung bergensrapper står og roper oss i øret mens vi nyter god mat? Det er jo ikke det. GALT vil få enda flere gjester om de tilbyr dette, la oss si én kveld i måneden.