ENDELIG: 39 (!) Lil B-mixtapes lagt ut på strømmetjenestene

Men hvor skal man starte? Lil B-entusiast Eirik Kjøs Usterud gir sine tips.

b
a

Å høre på musikk i 2018 er digg. Og enkelt. På Spotify har man tilgang til over 30 millioner låter. Det har bare vært ett problem: Kun et fåtall av disse har vært Lil B-sanger.

Skjønt, det var frem til mandag.

Da ble over 900 (!) Lil B-låter, fordelt på 39 (!) mixtapes, gjort tilgjengelig på de store strømmetjenestene. Vi snakker en saftig godtepåsa som inneholder mixtape-godbiter som 6 Kiss, I’m Gay, God’s Father, Red Flame, Blue Flame, den 101-spor lange 05 Fuck Em og ikke minst det utrolig rare new-age inspirerte prosjektet Rain in England. 

Og alle raphjerter gleder seg :-)

Det virker som at The BasedGod sjøl også er litt smågira:

LES OGSÅ: Rapport fra samtiden: Ung kultur + dyre snobbete matvaner = Sant :-)

Hiphop i 2018 er (heldigvis) ikke som hiphop i for eksempel 2001, og det er i stor grad Lil Bs fortjeneste.

Han var en av de første som forkastet den tradisjonelle hiphopverdien å være kul til fordel for dagens ideal: å være rar. I tillegg er han kjent for å foretrekke kvantitet over kvalitet. Den mangslungne diskografien hans består av omtrent 3500-4000 låter, og han har trolig verdensrekord i lengste mixtape: I 2012 slapp han en med 855 spor (!!)

«Han brøt alle reglene, sa ting ingen andre sa, med uortodoks eller sågar ingen flow, over samples ingen andre ville brukt.»

Han har vært innom alt fra cloud-rap og meme-trap til new age-aktig slampoesi-lignende eurohåp. Samtidig har han oppnådd kultstatus på sosiale medier ved å utrettelig spre glade og positive budskap med en småironisk undertone som har inspirert artister som Yung Lean og Yoguttene  – og egentlig også alle oss andre som desperat klorer oss til jordskorpa i SoMe og selviscenesettelsens tidsalder.

I tillegg har han vært en pioner i arbeidet for å bryte ned kjønnsstereotypier i hiphop-kulturen.

FOR en fyr!

Men hvordan skal man angripe dette overveldende kunstnerskapet? Vi oppsøkte en med peiling.

Les også: Tidens ånd: Desperate bloggere

KULTURARV: Lil B har videreført en viktig del av hiphopkulturen: Pen&Pixel-estetikken

– Lil B er nok rappens fremste eksempel på en vaskeekte outsider artist som med tiden ble ekstremt innflytelsesrik.

Eirik Kjøs Usterud fra hevnrockbandet Trist Pike er kanskje Norges største Lil B-fan. Etter eget utsagn har han hørt ALT rapperen ga ut mellom 2009 og 2014, noe som er ganske imponerende tatt i betraktning at det bokstavelig talt dreier seg om flere tusen låter.

Les også: Spilleliste: Nye låter fra Angelo Reira, Sleep, Snow Boys, Orions Belte, TØFL, Smeke Reven +++

HEVN ROCK: Eirik Kjøs Usterud på scenen. Beglomeg-Raymond med cameo (Foto: Marit Enny Gismarvik)

Hva er det som gjør Lil B så bra? 

– Hvor skal man begynne? Han brøt alle reglene, sa ting ingen andre sa, med uortodoks eller sågar ingen flow, over samples ingen andre ville brukt. Det var spesielt moro å følge ham i 2012 da han ga ut minst én fullengde mixtape i måneden og det samtidig allerede var et digert arkiv å dykke i. Fyren ga jo ut nesten 700 låter via MySpace før han i det hele tatt ga ut tapes! BasedWorld er et enormt og spennende sted å utforske, og det er kult å oppdage i ettertid hvor langt ahead of the game han var.

Hva er dine favorittlåter av Lil B?

– Det er mye å ta av her, ass. Den aller beste låten hans er vel «I’m God», som var gjennombruddet for både ham og Clams Casino, også har du «Wonton Soup», som satte presedens for moderne sprengt-bass-trap mange år før det ble en Soundcloud-greie. Men det som gjør Lil B virkelig spesielt er den bunnløse katalogen av spinnville «deep cuts»  – ta for eksempel «Beat the Cancer» der han spytter oppmuntrende meldinger til en kreftsyk fan over en oppspeedet sample av Metallicas «Fade to Black» (!). Katalogen hans er stappfull av denslags fullstendige sinnsyke øyeblikk for den som er villig til å lete. Også er det veldig mye utrolig fint på de populære tapene I’m Gay og God’s Father, da.

Tror du på The BasedGod? 

– For å si det sånn, The BasedGods Curse er det eneste overnaturlige fenomenet jeg har sett 100% håndfast bevis på at finnes. Vær forsiktig.