Er Derren Brown verdens mest uetiske programleder?

Den britiske magikeren og illusjonisten Derren Brown har gjort karriere av å lure folk til å rane pengetransporter og drepe kjendiser.

b
a

Den 27. februar slapp Netflix The Push, en slags underholdningsdokumentar hvor Illusjonisten (!), magikeren (!) og programlederen Derren Brown prøver å overbevise en (tilsynelatende) helt vanlig person til å utføre det personen tror er et ekte drap.

Brown bruker et stort repertoar av overtalelsesteknikker, sosialpsykologi og imponerende nøye planlegging for å sette opp liksomdrapet i løpet av det om lag en time lange programmet.Om han lykkes eller ikke, og hvorvidt det er en
twist til slutt, nei det skal vi ikke si noe om! Men vi kan si noe om at det er ikke første gang Derren Brown bruker skuespillere, nøye planlagte scenarioer og enorme mengder psykologiske triks for å få folk til å gjøre helt utenkelige ting.

Les også: «Lady Bird» er en utrolig velspilt coming of age-perle

Her er fire andre ekstremt uetiske sprell du kan ta en titt på om du likte The Push.

1– Apocalypse (2012)

I programmet finner Derren frem til Steven, en lat gutt i 20-årene, som trenger et lite dytt for å ta seg sammen. Derfor bestemmer Derren seg naturlig nok for å overbevise Steven om at verden har gått under, og at han er en av få mennesker som har overlevd uten å bli en zombie.

Steven må ikke bare overleve selv, han må også hjelpe et lite barn gjennom verdens undergang, og underveis kanskje få et mer positivt syn på livet.

Det hele blir selvsagt filmet med skjulte kameraer og serien skal visstnok ha over 200 skuespillere. Selv om det er vanskelig å tro, påstår fremdeles både Steven, Derren Brown og Channel 4 at Steven virkelig trodde verden hadde gått under mens innspillingen foregikk.

Uansett hvor uetisk det høres ut å utsette noen for dette, er det utvilsomt veldig god TV. Ikke at det vanligvis er to motsetninger.

2– The Heist (2006)

I The Heist prøver Derren ved hjelp av stadig eskalerende psykologiske eksperimenter å få en fire mennesker til å gjennomføre det de tror er et ekte ran av en pengetransport, uten å rett ut be dem om å gjøre det. Ved å sakte men sikkert flytte terskelen for akseptabel oppførsel håper Brown på å tilslutt få deltakerne til å krysse en veldig stor grense.

Les også: «Utøya 22. juli»: – Pinlig dårlig omgang med subtile virkemidler og klisjeer

Programmet inneholder passende nok en ny versjon av det berømte Miligram-eksperimentet, hvor omtrent halvparten av personene i eksperimentet var villige til å gi dødelige støt til det de trodde var ekte mennesker så lenge en autoritetsperson ba dem om å gjøre det.

3– Miracles for Sale (2011)

Derren Brown er som alle andre smartinger selvfølgelig ateist.

Han lager derfor et program hvor han forsøker å vise hvor lett det er for religiøse ledere å manipulere personer i kirker og andre trossamfunn til å gi dem penger. Det gjør han ved å lære opp en britisk dykkeinstruktør til å bli en vekkelsespredikant som kan helbrede folk, for så å sende han til en kirke i Texas for å se om amerikanerne lar seg overbevise. 

4 – The Experiments: The Assassin (2011)

I den første av de totalt fire episodene i TV-serien The Experiments prøver Brown å få noen til å drepe noen, denne gangen ved hjelp av hypnose. Meningen er ifølge Brown å se om det virkelig er mulig å drepe noen uten å huske det, slik som Robert Kennedys drapsmann Sirhan Sirhan, eller Bennet Marco fra The Manchurian Candidate.

Målet for attentatet er en kjendis, Stephen Fry, som skal drepes under et foredrag på et teater. 

Om ikke annet er det betryggende å se at de aller fleste mennesker lett kan lures til å gjøre forferdelige ting, eller er det kanskje vi som blir lurt til å tro at programmene er ekte? Ikke vet jeg.

Derren Brown lager i det minste god underholdning.

Les også: Dokuserien «First Team: Juventus» er bra — hvis du liker å ikke føle noen ting