Lillith Keogh

Vi møtte Oslos alt-right kunstmiljø (som bare består av én person)

– Pepe fungerer i dimensjoner du ikke forstår. Her snakker vi om tunge, esoteriske dimensjoner, far beyond what we can comprehend.

Partileder i det lille politiske partiet Alliansen (3311 stemmer – 0,1 % ved årets valg), Hans Lysglimt, er i fyr og flamme. Han har plassert seg i hjørnet av det knøttlille galleriet, en leilighet på bakkenivå på St. Hanshaugen. I vinduet henger det et stort, grønt flagg. Det samme flagget henger på utsiden og bryter med den ellers rolige, grå gaten og byggets rene fasade med sine hundre år gamle ornamenter. Flagget er påfallende likt Nazi-Tysklands Kriegsmarine-flagg, bare at hakekorsene er byttet ut med fire K-er og logoen til nettforumet 4chan.

Er ikke du Norges svar på Alex Jones?
– Nei! Han er jo feit og stygg!

Ved inngangspartiet står det to unge menn, én kraftig, lav av vekst, og en annen litt høyere, blek, med høyt hårfeste og tynt, pistrete skjegg. De har høye IKEA-glass i hånden, er begge kledd i blått business casual. De ber om ikke å bli fotografert foran flagget.

Flagget er et symbol for den fiktive staten «Kekistan», og signaliserer tilstedeværelsen av den «ironiske» delen av alt-right-bevegelsen. Provokasjon, humor og flørting med autoritær høyreideologi, samt memes, holder den digitale delen av bevegelsen sammen.

Muslimhat og memes

En journalist fra det nyoppstartede, «alternative» nyhetsnettstedet Ekte Nyheter er tilstede, samt amatørkryptografen Petter Amundsen, kjent fra NRK-serien Shakespeares skjulte koder. Han var tidligere aktiv i Alliansen, men trakk seg for å ta avstand fra «utskjelling ved å kalle homser og politikere for svin, jevnlig bruk av ordet «neger» og unødvendig mas om undergravende jøder».

– Jeg er interessert i slike kulturytringer, særlig når de er i nabolaget, sier han om utstillingen.

Etter at Trump i 2015 retweetet en Pepe-meme har den uskyldige stoner-frosken blitt et kjent symbol for ytre høyre, etter mange år som internt kjennetegn på høyreradikale sider som 4chans /pol/. Nå har Pepe også inntatt kunsten.

Uavhengig av hva man skulle mene om bildene er det i hvert fall ingen tvil om at vi befinner vi oss på en vernissage: Det er bobler i glassene, bilder på hvite vegger og ukomfortable mennesker som prøver å si intelligente ting.

Lilith Keogh er kvinnen bak «Norges første alt-right-utstilling», og ønsker oss velkommen til sin egen stue.

– Lysglimt kom på en sammenkomst jeg arrangerte for Trumps inauguration, forteller hun.

– Jeg havnet i en brainstorm med ham om mulige kunstprosjekter, og han kom med ideen om å lage en Pepe-utstilling. Jeg tenkte på det i en måneds tid, gjorde litt research om Pepe, lagde en meme som ble retweetet av Martin Sellner (østerriksk, høyreekstrem aktivist, journ.anm), og tenkte at ideen var god.

Keogh sto selv på Alliansens lister under Stortingsvalget, men har senere trukket seg og meldt seg ut av partiet.

Finnes det et «alt-right»-kunstmiljø i Oslo eller er du den eneste?
– Alt-rightere i Norge er stort sett det man vil kalle ukultiverte folk. I kunstmiljøet er det en uskreven lov at man må innordne seg for å komme opp og fram, som alle følger, unntatt meg. Jeg er en gambler: high risk, high reward.

– Jeg fikk høre av folk i kunstmiljøet at det ikke var noen vits i å spørre gallerister, og da jeg fikk beskjed om at jeg var nazist av en som kunne leid meg et høl i veggen, bestemte jeg meg for å ikke kaste bort mer tid. Utstillingen er i stua mi fordi jeg ikke gidder å lete etter en nål i en høystakk.

– Virkeligheten, bitch.

At alt-right-bevegelsen også kan mobiliseres IRL ble tydelig i Charlottesville i august i år, da noen hundre demonstranter samlet seg for den såkalte Unite The Right-rallyen, hvor én motdemonstrant ble drept og 19 ble skadet totalt. Pepe figurerte da på en flyer i forkant av demonstrasjonen, sammen med sørstatsflagget og en Reichsadler-ørn. Keogh avviser derimot hardnakket at hun er nazist.

– Jeg lider av nazi-tendenser rundt hver fullmåne. Ellers er jeg helt normal. Neida. Men seriøst, jeg skulle likt å vite hva Hitler hadde syntes om kunsten min. Jeg liker å fantasere om å lage politisk propaganda og holde hypnotiserende folketaler. Men jeg fantaserer om mye rart.

Lysglimt er heller ikke enig i at det er noen sammenheng mellom alt-right og nynazisme.

– Nazister slik vi tenker på dem i dag, med uniformer eller barberte hoder, er en slags Hollywood-greie. Et slags «Hollywood-meme». Jeg setter spørsmålstegn ved hvorvidt de engang eksisterer i virkeligheten. Jeg har personlig aldri sett en nazist.

Donald Trump nøler derimot ingen av dem med å trykke til sitt bryst.

– Trump er fenomenet som gjorde at alt-right bevegelsen oppstod, sier Keogh. Uten Trump, ingen Pepe. Jeg tror ikke at Trump og hans apparat hadde regnet med at Pepe skulle oppstå på grunn av deres valgkamp. Jeg elsker Trump for at han er den ufrivillige katalysatoren for det jeg gjør nå. Takk, Trump!

Så du er alt-right, ikke nazist, og mener at nazister er malplassert i alt-right. Hvis du har en klubb og alle nazistene vil være med, sier ikke det noe om klubben din?
– Jeg har ikke studert nazisme, men så vidt jeg vet var det et ekspansivt diktatur. Globalisme er også et ekspanderende diktatur. Alt-right er i sin essens anti-globalisme. De som er nazister og kaller seg alt-right har ikke forstått hva alt-right er. At nazisme omtales som høyreekstremt, er også noe jeg stiller meg spørrende til. Den politiske aksen går fra totalitær stat til ingen stat. Nazismen ligger på venstresiden sammen med alle andre big-government-ideologier.

Du har tidligere vært aktiv i Natur og Ungdom. Hvordan gikk du fra miljøvernaktivist til alt-right-tegner? Litt av en radikalisering!
– Via miljøaktivisme fikk jeg kjennskap til politikkens sanne ansikt. Noen år etter at jeg hadde avsluttet all politisk aktivitet, ble jeg introdusert for faglitteratur, blant annet David Icke (full blown konspirasjonsteoretiker, journ.anm) og Per Aslak Ertresvåg. Jeg lærte bla. at CO2 har mikroskopisk effekt på klimaet (de fleste klimaforskere mener karbondioksid (CO2) er den viktigste, langtidsvirkende årsaken til drivhuseffekten og dermed økende temperaturer på jorda. CO2 får ytterligere «hjelp» av lollegass (N2O), metan (CH4) og vanndamp (H2O), journ. anm.) På det tidspunktet var jeg tankesettsmessig allerede alt-right, selv om det er 10 år siden og betegnelsen ikke fantes.

Hva er norske verdier?
– Jeg anser norske verdier å være identisk med det norrøne. Jeg hadde egentlig tenkt å lage et motiv der Pepe og Trash Dove (en meme, journ.anm) går holmgang, men tiden strakk ikke til.

Utstillingen består av totalt fire bilder, hvor Pepe i alle er iscenesatt som protagonist. Pepe i rollen som Sigurd i kampen mot dragen Fafnir (som her representerer muslimene, illustrert med kufi og skjegg), Pepe som skåler mens immigranter entrer Auschwitz (med «REFUGEES WELCOME» over inngangen og homoflagget hengende på hver side) og Pepe som stikker en batong opp i rumpa til en innvandrer, en referanse til en sak fra tidligere i år der fire franske politimenn angivelig skal ha voldtatt en mann på samme måte. Keogh mener denne hendelsen er en perfekt illustrasjon på hva som skjuler seg under overflaten.

– Utstillingen handler primært sett om hva som bobler under overflaten. Dessuten, hadde flere immigranter som motstilte seg politiet blitt voldtatt i rassen, ville vi kanskje ikke hatt så mye problemer med dem. Uansett, det beste hadde vært om immigrantene ble hjemme, sier Keogh.


Du forstår vel at vi cucks og snowflakes blir bekymret av sånne uttalelser?
– Til det sier jeg: Dette er virkeligheten, bitch.

Hva er tankene dine om Auschwitz-bildet?
– På et punkt vil immigrantene måtte bli fjernet. Så dette er da en metaforisk illustrasjon på den kommende avgjørelsen om «fjerningsmetode». Det vil da på et punkt bli spørsmål om folk vil gjøre det på gamlemåten, eller med en human deportasjonsaksjon, føyer hun til.

Og med «gamlemåten» så mener du…?
– Med gamlemåten mener jeg utryddelse. Alternativet er deportasjon.

Og med utryddelse mener du folkemord?
– Du vet hva som skjedde i Auschwitz? Med gamlemåten mener jeg det som skjedde i Auschwitz. Vi kan gjøre som Hitler eller vi kan gjøre som Saladin (militær leder fra 1100-tallet, grunnlegger av Ayyubide-dynastiet, journ.anm). Saladin fikk korsfarere hjem ved å utvise dem. Poenget er jo at vi helst vil slippe å ta den diskusjonen.

Originalskissen til Auschwitz-bildet er solgt for 18.000 kr. Kjøpet er anononymt. Spørsmålet om hva slags type kunstsamler som investerer i kunsten hennes besvarer Lilith klokkeklart.

– En kunstsamler med nese for kvalitet.

– Vi har aldri sett noe så ille utenfor USA.

Skaperen av figuren Pepe i sin opprinnelige sammenheng, Matt Furie, opprettet nylig et juridisk team som følge av økende antall brudd på hans opphavsrett det siste året. Det er blitt sendt ut ordrer og advarsler til en håndfull alt-right-nettsider, det patriotiske Reddit-brettet /r/The_Donald, og et par apper der Pepe medvirker.

Mest fremtredende er situasjonen med Eric Hauser, forfatteren av den høyreekstreme barneboken The Adventures of Pepe and Pede. Han gikk med på å stoppe all produksjon og salg av boken.

– Vi forklarte Hauser at vi kom til å opprette søksmål. Hauser valgte å gå med på en oppgjørsavtale der han ville gi fra seg overskuddet og avslutte salget.

Louis Tompros er en av advokatene som jobber med Matt Furie. Han sier kunstutstillingen til Lilith Keogh er et verre tilfelle enn det meste de jobber med.

– Matt ble opprørt da han så bildene dere sendte oss. Både av krenkelsen av hans eiendom, og selvfølgelig av selve konteksten. Det er amerikanere som har gjort lignende ting. Det har vært en håndfull apper, inkludert den fra Baked Alaska, som har med Pepe og er problematisk når det gjelder hatytringer.

Dere har ikke tidligere jobbet med brudd på opphavsrett utenfor USA?
– Riktig. Matt har latt være å ta i bruk opphavsretten før for et par måneder siden da jeg ble ansatt på dette prosjektet. Vi begynner å se utenfor landets grenser, og denne utstillingen har definitivt fanget oppmerksomheten vår. På dette tidspunktet har vi ikke bestemt oss for om vi skal ta noen grep, og i så fall hvilke, men dette tilfellet føyer seg helt klart inn i rekken av misbruk av Pepe. Om vi har rettigheter til å gå til sak i Norge er noe vi ennå jobber med å finne ut av.

– Opphavsrett fungerer naturligvis forskjellig fra land til land, noe som gjør prosessen vanskeligere, men det er ikke umulig, og vi er på saken.

Tompros sier imidlertid at situasjonen blir en annen med en gang Keogh gjør et salg i USA.

– Det ville vært noe den amerikanske opphavsretten ville dekket. Det samme gjelder for andre land, også Norge. Vi trenger en mer konkret analyse så vi har mer informasjon om hvor salgene gjøres før vi bestemmer oss hva vi bør gjøre med det.

Keogh forteller NATT&DAG at hun har solgt en katalog i USA. Den amerikanske kjøperen ønsker å være anonym.

Menns rettigheter

En av de mest snakkesalige på Keoghs utstilling er en selverklært «Men’s Rights Activist» som gjentatte ganger spør oss om vi kjenner til fjorårets Cassie Jayes-dokumentar The Red Pill. For ham handler utstillingen også om menns rettigheter. Han ønsker å være anonym.

– Likestilling og menns rettigheter er veldig kontroversielt i dagens Norge. 46.000 barn ser ikke pappaen sin en vanlig måned, og det er ingen som skriver om det.

– Du kommer garantert borti problemstillingen senere. Om 10 år så er du der. Jeg tipper at om 10 år så ringer du meg, desperat, og har akkurat disse problemene selv.

Tenker du at menn har trukket det korteste strået?
– Menn faller ut av skole og utdanning. Å snakke om dette er veldig politisk ukorrekt.

Han er ikke uenig i at kvinner historisk sett har vært undertrykket, men mener at det finnes områder i dagens Norge der menn har en ulempe.

– Poenget mitt er at enkelte steder har kvinner en fordel, og andre steder har kvinner en ulempe. Hvorfor er det sånn at Norge sikter på å sikre kvinners likestilling, når man i andre land tar sikte på begge kjønn? I Norge har kvinner en helt spesiell fordel.

Hva synes du om Mannegruppa Ottar?
– Jeg var aldri med i den selv, men jeg ble litt provosert av at alle skulle hive seg over dem for noen uheldige formuleringer. Det finnes jo tusenvis av kvinner som også sier stygge ting på nettet.

– Vi hadde faktisk ett minutts stillhet på en appell for ikke så lenge siden, fordi det var en av oss som drepte seg selv. 70% av de som tar sitt eget liv er unge menn.

Er det en likestillingssak? At menn må bli flinkere til å snakke om problemene sine?
– Nei, det tror jeg bare er sånn vi er. Kjønnene kommer ikke til å bli like.

Reflekterer ikke norske forhold

John Færseth, medieviter og forfatter, var også tilstede, utsendt av tidsskriftet Humanist. Han biter seg merke i utstillingens provoserende egenskaper.

– Siden 50-60-tallet har det vært noe av et dogme at kunsten skal provosere, samtidig som provokasjonen ofte i praksis har fremmet feminisme, seksuell frigjøring, støtte til palestinerne og andre ting som gjerne forbindes med venstresida.

Han understreker at alt-right som subkultur her i Norge er ganske liten og at dette bare er én utstilling, men mener den reiser interessante spørsmål om politisk tilhørighet i kunst.

– Om vi tenker oss at utstillingen rent hypotetisk ble starten på en bølge kunne det være interessant å se om dette dogmet vil endre seg, slik at kunstetablissementet for eksempel i stedet går over til å mene at kunsten skal være progressiv, og tjene «saka».

– Eller blir dette som når nordmenn skal importere andre fenomener fra USA, som Occupy Wall Street eller Black Lives Matter? Det reflekterer ikke norske forhold, og blir som regel veldig kleint. For eksempel er ikke frosken Pepe noe nordmenn flest har noe forhold til, så bruken av ham provoserer ikke i seg selv.

Hans Lysglimt

For Lysglimt er imidlertid ikke dette noe hinder. Han ser heller ikke ut til å anerkjenne at Pepe startet med Matt Furies tegneserie.

– Pepe har dype esoteriske dimensjoner, helt tilbake til oldtidens Egypt. Den opprinnelige Pepe er 4000 år gammel. Du tror at det er du som har kommet til Pepe, når det egentlig er Pepe som har kommet til deg.

Så det du sier er at… Pepes veier er uransakelige.
– Ja, nettopp.

X