Stor konkurranse i Norges minste bransje: Anonyme skattelistesøk

Selvbiografi og Vipps-trøbbel. Guttene bak Norges to dominerende skattesøktjenester har ulike opplevelser av høstens kundekappløp.

b
a

Nylig ble årets skattelister publisert. Dette gir deg muligheten til å se budsjettet til dine venner, kjente, kolleger og fiender. Du kan bruke informasjonen til hva du vil.

Men: Navnet ditt blir registrert og publisert under skattelisten til personen du har sjekket.

To unge konkurrerende gründere fra Oslo har sett sitt snitt til å utnytte dette. Kundeopplevelsen beskrives slik: Du sender penger og navn på personen du vil vite hva tjener til skattetjenesten på Vipps, og får kort tid etter skatteoppgjøret tilbake.

Det er fullstendig anonymt, og operatøren har selvpålagt taushetsplikt. Personen du har sjekket vil derfor ikke ha mulighet til å vite hvem som har snoket, ifølge tjenestene.

Erlend Mørch er 23 år gammel og kommer fra Tveita. Hele livet har han drømt om å drive en egen bedrift. Han har bakgrunn fra både NATT&DAG og Humornieu, og han elsker næringslivet.

– Jeg brenner for anonyme skattesøk og vet ikke hvordan jeg skal utdype det. Anonyme skattesøk er det jeg er.

Det finnes en annen tjeneste som gir samme resultater som Erlends Skattelistesøk, men som tar bare halvparten (50%) av prisen du tar. Altså 20 kroner pr. navn. Hvorfor skal man bruke din tjeneste, og ikke konkurrenten sin?
– Man skal bruke min fordi den er raskest og best. Så enkelt. I utgangspunktet bruker jeg litt under ett minutt på å levere informasjonen. Men Vipps-appen har blitt så treg at jeg sliter. Jeg har ringt til DNB og kjeftet helt til de truet med å anmelde meg.

Når vi ber Mørch om å utbrodere hvorfor tjenesten hans er overlegen er han klinkende klar.

– At denne «konkurrerende» tjenesten tilbyr det samme som meg er bare et rykte. Jeg har testet den. Nå har det gått 4 timer uten svar. Det er ikke den samme tjenesten. Jeg vil gå så langt som å si at det ikke er en tjeneste i det hele tatt. Det er ren tigging. Han mottar 20 kroner og lar deg henge. Jeg vet om mange på Karl Johan som tilbyr samme tjeneste som ham. De kalles sigøynere.

Les også: Hjemme hos en tigger

Hva tenker du om bedriftens fremtid?
– Hvis Vipps ikke skjerper seg må jeg gjøre endringer for at bedriften skal kunne leve videre. Min styrke er at jeg leverer på under ett minutt. I verste fall er jeg oppe i 20 minutter fordi jeg ikke får opp Vipps-samtalen i appen. Det er krise.

Reklameplakat for Erlend Mørchs skattesøktjeneste. Foto og photoshop: Erlend Mørch

Peder Birkelund er den frimodige unge mannen bak den konkurrerende søketjenesten, Anonymt Skattesøk. Han er 25 år og har allerede mange år bak seg som gründer, Humornieu-leverandør og stand up-komiker.

– Jeg har bred, variert og varierende erfaring fra næringslivet. Nå jobber jeg med en ideell stillingsprosent (60%), på Fornebu – Norges Silicon Valley. Min beste gründererfaring er da jeg var PR-ansvarlig for et sjakkbrett laget av papp, sier han til NATT&DAG.

Du er aktuell med ny selvbiografi om livet som skattekremmer. Selg den til meg på nøyaktig ett avsnitt.
– Høsten 2016 ble min skattesøk-annonse på FINN.no nedlagt, fordi den viste seg å stride mot FINNs retningslinjer. Som en reaksjon på kneblingen skrev jeg boka «Anonymt skattesøk 20 kr, vipps til 92697551» – en selvbiografisk roman om skattesøk-fadesen og heksejakten som fulgte. Situasjonen for øyeblikket er som følger: jeg har laget en annonse for salg av boka, men denne er ikke gått gjennom FINNs kontroll. Har FINN latt skattesøks-angsten gå ett steg for langt? Det er tydelig at nettstedets algoritmer ikke bare nekter meg å selge skattesøk, men også å selge min historie. Jeg trodde sensur av den typen var noe som hørte hjemme i land vi ikke liker å sammenligne oss med – men her i Norge, hvordan kan dette skje? (Annonsen er nå ute på finn.no, journ.anm)

peder birkelund skattesøk

Peder Birkelunds selvbiografi

Vi må nesten bare si det rett ut. Du gjorde det dårlig på stikkprøven vår. Det tok samtlige døgn før vi fikk svar på søket vårt. Mørch ga oss en unnskyldning om at Vipps forårsaket forsinkelser i hans egen søketjeneste, og det etter bare åtte minutter. Holder du ikke bransjestandard? Eller står det et forbehold om lang ventetid mellom linjene i den lave prisen?
– Jeg leverte tregt fordi jeg kjenner avsenderne, og antok at det var tullesøk, ettersom søkene var på både tullenavn og på søker selv. Det er ingen unnskyldning, men jeg leverer raskere under normale omstendigheter. Prisen er så vidt meg bekjent Norges beste, og det var noe av grunnen til at jeg ble kåret til testvinner av DinSide høsten 2016.

Birkelund mener den lave prisen er til for å få store volum, og hevder han har avtaler med større bedrifter som Statoil, Tine og Orkla.

Les også: Sugar dating: Den gøyeste delen av delingsøkonomien?

La oss forestille oss at min far skjenker den noe yngre kjæresten sin med dyre gaver hver gang de er i utlandet. Hun er svært glad i pels og dyre vesker, og hun har i det siste spart seg opp en svært omfattende samling. Hun har ham kort sagt rundt lillefingeren. Sist min far var i London kom han hjem med et cheerleader-kostyme av ekte minkpels til henne, og en noe mindre gave til meg; en kjøleskapsmagnet. Jeg har ingen problemer med å ikke få dyre gaver, selv om forskjellsbehandlingen jo stikker litt, men jeg synes han kan prioritere bedre når han sier han ikke har råd til å gi meg penger til kino, Tusenfryd eller godteri til overnatting (jeg skal på fest men det vet jo ikke han). Han og mamma er fortsatt gode venner, og spiser middag sammen ukentlig. Hun bor ikke langt unna, i et lite rekkehus. Hun jobber to deltidsjobber og har barna deres annen hver uke, i tillegg til et barn fra et annet forhold hun har på fulltid. For eksemplets skyld synes jeg det er dårlig av ham ikke å støtte henne økonomisk når hun har det såpass vanskelig. Jeg skulle gjerne visst hvor mye pappa egentlig tjente så jeg hadde hatt harde tall på at han prioriterer feil. Kan tjenesten din hjelpe meg med dette?
– Du peker rettmessig på din fars uvørne pengebruk. Din far lar penga snakke, men penga hans snakker stygt – de neglisjerer familien og er usunne for din mor som menneske og for din emosjonelle utvikling. Nettopp her er det ideelt med et skattesøk. Hensikten er å gi «transparency», vi skal vite hvem som er rike. Kanskje kan det avsløre skattesvindel? Men skattesøket i seg selv er ikke nok til å gjøre at din fars pengebruk blir rettferdig.

Erlend Mørch og Peder Birkelund har tidligere jobbet for NATT&DAG, som skribenter og programledere. 

erlend peder skattesøk