Middelalderballader

Vinn billetter til Kringkastingsorkesterets Middelalderballader på torsdag!

Ahh, middelalderen! Livet var både enklere og vanskeligere på den tiden.

Ingen meta-debatter om reklamebyråer og Facebook-oppdateringer

Ikke noe Black Friday-mas.

Mindre skisport på TV – for de som irriterer seg over sånt.

Men! Det var død og fordervelse; enorme forskjeller mellom fattig og rik; demagoger og tyranner i hver krik og krok av Europa og MASSE folk i skisporene da også (gjerne på truger laget av hendig dyreskinn).

Det er jo den balansen man  ha om man skal lage skikkelig god musikk. Svart og hvitt, mørkt og kaldt, dur og moll. Heldigvis er det fortsatt mulig å få seg en dose middelalderballader, for Kringkastingsorkesteret har inngått et samarbeid med Nasjonalbiblioteket, som i forbindelse med den vitenskapelige publiseringen av norske middelalderballader, slår til med en lanseringskonsert for fullt orkester.

Denne gangen er det folkevisene med opphav i middelalderen som står i sentrum: «Kråkevisa», «Liti Kjersti», «Draumkvedet» … (Du vet! Alle klassikerne!) og ca 250 andre visetyper er transkribert og kommentert, og høsten 2016 lanseres altså de siste bøkene i et storslåtte verk på 10 bind.

I den anledning står flere av Norges dyktigste folkemusikere i kø (ikke bokstavelig talt, de har selvsagt en egen inngang til konsertsalen, og der er det nok ikke veldig mye kødannelse) for å fremføre balladene, flere av dem i orkesterarrangement. Og publikum kan særlig glede seg til en urfremføring: Knut Reiersrud (sist sett i NRKs valg-studio kvelden før Trump-kvelden!) har skrevet en helt ny melodi til den dramatiske balladen om Ivar Elison.

I tillegg får man høre og se Gunnhild Sundli, Kim Rysstad, Kirsten Bråten Berg og Mari Midtli, samt Aslak Sira Myhre som programleder og Christian Eggen som dirigent.

Om ikke dét får deg til å lengte tilbake til et liv som var både enklere og vanskeligere så vet ikke vi. 

Send en mail til konkurranse@nd.no med emnefeltet «MIDDELALDEREN ER MIN FAVORITTALDER» og legg med navnet på en du vil ha med deg, så kan du vinne inngang. Ses!