Oslobandet Predikant vil ikke være Kollektivet-Sebastians band – gir ut vertikal #some-video

Når du ikke trodde noen kunne ta sosiale medier mer på kornet før helgen var over.

b
a

Hvordan klare seg som band i Norge i dag? Hvilke triks kan man bruke for å skille seg ut i mengden av sirlig utførte pressemeldinger, Snapchat-lanseringer og et  offentlig og samtidig møte med veggen og en ivrig featurejournalist?

Én mulighet kan være å ha et  kjent fjes i bandet. En annen kan være å lage en musikkvideo som tar sosiale medier på kornet.

ALLE elsker å ta sosiale medier på kornet – bare se på fredagens Aftenposten-oppgjør med Facebook, og hvor fort de klarte å snu oppgjøret til deilig profitt i Schibsted-kassa bare ved å klippe vekk det Vietnam-bildet:

skjermbilde-2016-09-09-kl-17-42-08

Vel, nok om det, for det relativt nye Oslo-bandet Predikant gjør begge deler: De har Sebastian Brynestad fra TV2s humorprogram Kollektivet på bass, og en dagsfersk, korntagende sosiale medier-video som oppleves best i YouTube-appen på smarttelefon. Moderne! Var ikke rocken død likevel? Uansett, hvordan unngå å bli et nytt Span? NATT&DAG spurte Kollektivet-Sebastian Brynestad og vokalist Andreas Kjelstrup.

Hvor gira er dere to og trommis Arne Olsen Harsheim på at Predikant ikke blir Kollektivet-Sebastians band?

Kollektivet-Sebastian: – Vi er ikke så redd for at bandet skal bli Kollektivet-Sebs band, jeg tror det snarere er en fordel. Bare se på Matprat-Frdtjofs Span, de lagde jo knall låter, for ikke å glemme solokarieren som fulgte for «Matprat-Fridtjof Jarle Bernhoft». Uansett tror jeg ikke det er noen fare, «Matprat» var mye mer kjent for gud og hvermansen enn Kollektivet. Men subjektivt syntes jeg Kollektivet var litt morsommere.

Kjelstrup: – Jævlig gira!

Hva var tanken bak den vertikale «sosiale medier på kornet»-videoen?

– Når man har null kroner i videobudsjett og kun én kveld til å filme, blir man kreativ. Vi hadde lyst til å fortelle en historie om hva en dude tar seg til på en lørdagskveld på byen, fra vorset hjemme i sin egen stue, via feilslått Tinder-date, filterpreget #nofilter-selfie på Instagram, juks på pubquiz, fyllesnaps (av den digitale sorten), til han ender opp aleine og pengeløs kl. 03:20. Vi har alle vært der!

Etter noen runder dukka idéen om å lage en vertikal video opp, og litt senere kom idéen om å gjøre hele videoen som en «screen capture» av en mobiltelefon. Mobilbruk forteller jo veldig mye om hvem vi er usminket. Vi er jo hyklere hele gjengen, er vi ikke?

Følg NATT&DAGs Spotify-liste med den beste nye musikken

Mobilen er din beste venn som kjenner alle hemmelighetene dine, og denne gangen tystet mobiltelefonen på hovedpersonen «Endre». En slags Snowden-skandale fra Oslo øst, dette.

Brynestad: – Vi ville ta sosiale medier på kornet, tror jeg, men på akkurat det manusmøtet hadde jeg en viktig eventjobb på en teip-messe i Lillestrøm med Matprat-Fridtjof.

Vi har gått flere runder, men ingen på NATT&DAG-kontor forstår albumtittelen Du er alltid aleine, for du er aldri à jour. Forklar?

Kjelstrup: Albumtittelen er en linje som går igjen i plata. For å forstå den, må du først vite hvem predikanten er:

Predikanten er en slags personifisering av det presset som legges på unge mennesker i post-oljens Norge. Det er forventa at man skal finne seg en partner, kjøpe leilighet og elbil, trene fire ganger daglig, være best i alt man driver med, få god utdannelse, selvrealisere seg, ha et perfekt utseende og minst tusen følgere i sosiale medier.

Vi bor i «verdens beste land» der alt ligger til rette for deg, så dersom du ikke oppfyller disse kravene er det kun din egen feil. Predikanten er den abstrakte djevelen som henger over deg og forteller deg hvordan ting skal være, og vi som «misjon» kan ikke gjøre annet enn å ydmykt bøye oss for predikantens ord og stille oss i kø.

Du vil derfor altså alltid stå aleine, dersom du ikke er á jour med predikantens retningslinjer for hvor du skal være i livet til enhver tid.

Kollektivet-Seb: – Det er viktig å presisere at Ajour ikke er navnet til en fyr med mange venner, men snarere fransk for «oppdatert», eller «ikke bakpå».

LES OGSÅ: De beste fra Kollektivet (RIP!)

Det er lett å savne litt skikkelig temperatur i norsk rock, så om dere er 2016s svar på Gluecifer, hvem er da erkefiende Turboneger?

Sebastian: – Turboneger.

Kjelstrup: – Er ikke 2016 året alle skal være venner, da? Saklig spørsmål!

Albumet Du er alltid aleine, for du er aldri à jour (ikke det franske navnet!) slipper 10. oktober med slippfest på Hvaskjer på Torshov i Oslo 14. oktober. Billetter kan kjøpes på predikant.net.

Predikant