RIP Fisk & Vilt: – Tror neppe noen hadde hørt om cava eller blogging i Norge om det ikke var for Fisk & Vilt

Etter åtte år har Fisk & Vilt måttet stenge dørene for godt. Vi spurte noen kjente og kjære Fisk-fjes om deres forhold til stedet med den mytiske bakgården.

b
a

Les også: Utesteder stenges: – En heksejakt på steder som spiller hiphop

Richard Eriksen
Fotograf, manisk psykologistudent

13233173_10156950942265164_1636757014_nHvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– Herregud, på tide. Er ikke sunt at et sted som har definert en utelivsepoke lever for lenge. Det er litt som Hard Rock Café. Nå vet jeg ingenting om historien til det stedet, og orker ikke google det, men det var sikkert et veldig sexy og unikt sted en gang i tiden.

Hva har Fisk betydd for Oslo?

– Tror neppe noen hadde hørt om cava eller blogging i Norge om det ikke var for F&V. Og jenter med mellomrom mellom tennene hadde fremdeles trodd at de var stygge. Og jeg hadde garantert vært førsteamenuensis i sosiologi.

Beste minne?

– Å lure med Maja Casablancas forbi køen. Usikker på om det faktisk har skjedd i virkeligheten, men husker det sto på bloggføring.blogspot.com.

Mira Berggrav Refsum
Rapper, bartender, hestehvisker

1888869_10154628942150534_6125928885082589823_oHvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– Jeg syns det er helt sinnsykt trist. Det er det eneste skikkelig lolle stedet igjen i Oslo, spør du meg. Byen vår blir bare mer og mer polert og boring. De selger Hauskvartalet og knerter den ene klubben etter den andre. En by med kun cocktailbarer, rockebarer og kafeer som serverer øl er ikke en by for meg. En by med blendahvitt, hetero ciss-klientell på alle barer er heller ikke noe for meg. Tror jeg skal tilbringe mye tid på Blitz og hytta i sommer. Eller kanskje prøve å skape en skikkelig undergrunn som politiet kan miste helt kontrollen over. Jeg er fryktelig sur og bitter på både politiet og kommunen om dagen, de har svært lite respekt for alle vi som jobber ræva av oss for å skape et tilbud for festklare folk. Uten utesteder blir det kaos og jobben deres ville vært jævlig mye mer krevende. Nei, fy faen. Jeg kommer til å savne Fisk & Vilt så sinnsykt. Når Fisk & Vilt er på sitt beste og bakgården klikker, full av alle mulige slags folk, i alle mulige slags farger, med alle mulige kjønnsidentiteter og legninger, så er det et av de beste stedene i verden.

Hva har Fisk betydd for deg?

– Jeg har hengt der siden jeg var 20 år og møtt noen av de feteste menneskene jeg vet om der. Jeg tror faktisk Fisk er en av grunnene til at jeg har blitt så frigjort som jeg har blitt. LOL, det hørtes teit ut. Men Fisk & Vilt var nok med på å slette flink pike-greia helt fra hodet mitt. I begynnelsen var det kanskje mer hipt, og jeg gikk der litt for å spionere på hipsterne, men med tiden har det blitt et skikkelig fritt sted, for alle, der ingenting er teit.

Beste minne?

– Kanskje de første Seksuellene? Før det ble så jævla poppis. Da var vi en liten, trofast gjeng som festet til føflekkene våre falt av. Det var så loka, og så sykt mye kjærlighet. Men så er det jo også alle kveldene der drag queens, gangstere, gamliser og babes hopper, danser og kliner om hverandre. De er det mange av, så jeg klarer ikke å peke ut en spesiell kveld. Og da jeg satte på «From Paris To Berlin» en gang og hele crowden elsket den like mye som jeg gjør. Da holdt DJ-bordet på å falle i bakken.

Sturla Haugsgjerd
Pensjonert bytryne

12994560_10153567802488499_4768137110871343489_nHvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– Med et skuldertrekk.

Hva har Fisk betydd for deg?

– Bedre spørsmål: Hva har jeg betydd for Fisk & Vilt? Alt.

Beste minne?

– Da jeg ble kastet ut AV broren min fordi jeg prøvde å komme inn ved å si «broren min eier dette stedet».

Julie Chiku
Matblogger

12949_320672020513_772430513_9963250_5430897_nHvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– Ble ganske lei meg, selv om jeg ikke har vært der på et halvt år eller noe. Selv om jeg ikke har hengt der så mye de siste årene er det kjipt at de må stenge.

Hva har F&V betydd for deg?

– Masse! Har møtt minst halve vennegjengen min der, drukket alt for mye dårlig cava og kødda rundt.

Beste minne?

– Da Maja og Lars klinte for første gang. Og nå er de gift <3

Kjetil Sandlund
Driver klubbkonseptet Seksuell

10985889_10153139724275180_3320608604697623456_nHvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– Jeg blir skremt av en utvikling hvor det offentlige velger kortsiktige løsninger når det kommer til steder med en liten andel vanskelig publikum. Det virker som om noen tror at man kan løse problemet med «sinte unge menn» ved å stenge utestedene de henger på. Som om det skulle være utelivsbransjen sin oppgave å løse dypere samfunnsproblemer. Resultatet er uansett bare at de samme folka lager kvalm på nye steder. Skal politiet få de stedene stengt óg? Hvis det er tilfelle er dette samme geniale planen som de åpenbart har hatt ovenfor rusmiljøet i alle år. Det andre spørsmålet er: Skal vi virkelig ende opp med en by hvor det er politiet som bestemmer hvilken musikk folk skal danse til? Jeg respektere mange sider ved politiet og jobben de gjør, men hadde aldri booket de som DJ’er.

Hva har Fisk betydd for deg?

– Tror det var Smug som, helt tilbake i begynnelsen av Fisk, skrev i en omtale av Mandagsklubben noe sånt som at en bys kulturelle nivå kan måles på mange vis, hvorav ett er hvor mange dager i uka det festes. Det er noe ytterst bondsk over byer hvor man kun kan feste fredag og lørdag. Fisk har bidratt kraftig til mulighetene man har hatt i Oslo for å gå ut å danse og ha det gøy på dager hvor alle andre utesteder kun handler om å sitte i en halvtom bar med en rolig øl. I tillegg var Fisk stedet som tok seg selv såpass lite høytidlig at vi fikk lov til å starte opp Seksuell der. Fem år senere virker ikke det så rart, men der og da var det ikke mye rom for sånt ellers på Youngstorget.

Beste minne?

– Har nok skjedd ganske mange sjuke ting i den bakgården opp gjennom åra. For meg personlig er nesten hver Seksuell-kveld de første åra de beste minnene. Skal man utheve noe må det være da hele bakgården var full av stillaser på grunn av noe byggearbeid. Innovative gjester fant raskt ut at dette fungerte utmerket som strippestenger og bur. Eller hver gang vi sendte Johan Diego ut i folkemengden glad og fornøyd med en diger eske gratis kondompakker til utdeling og fikk han tilbake innsmurt i cava og glidemiddel. Var ikke akkurat classy, men var noen veldig morsomme kvelder.

Les også: Kebaben kastes ut av sentrum: – Vi mister kunder, må si opp ansatte og kaste mat

Maja Hattvang Larsen
Blogger, førtidspensjonert bytryne

_MG_0058-7Hvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– Jeg prøver å synes at det er trist, men egentlig bryr jeg meg minimalt pga går aldri dit lenger.

Hva har Fisk betydd for deg?

– En ganske kort periode fra 2008 til 2009 var det et mytisk sted forbundet med like deler skrekk og fortryllelse der jeg alltid hadde vaktene og sladrete VG-journalister etter meg, men alltid hadde det veldig gøy.

Beste minne?

– Delt førsteplass mellom første gang jeg klina opp mannen min og da jeg fylte 20 og fikk klem av dørvakta fordi jeg endelig fikk komme inn lovlig.

Ragna Solbergnes
Rapper, bartender, nordlending

13245874_10154096809263592_2112074149_nHvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– Jeg ble sint. Jævlig sint. På vegne av alle de fantastiske menneskene som jobber der, og som driver det. For alle oss som har det som stamklubb, spillested og det eneste safe go-to-stedet når du trenger å danse bort alt. For Youngstorget, som nå har mistet sitt eneste upretensiøse og allsidige festested. For Youngstorget, som nå ikke bare må deale med alle de drita, sultne (ref. kebabgate), men nå også alle de som ikke har fått danset og klina fra seg. For meg selv, som aldri mer kan starte dance-offs idét jeg tar av meg jakka når jeg kommer inn i bakgården, eller plukke opp pene 22-åringer, eller kline med hele lokalet for å så dra hjem med en panini og et fornøyd brisen-glis.

Hva har Fisk betydd for Oslo?

– Festgaranti, frihet og inkluderende, lollete stemning. F&V har lært folk å slippe hemninger – tørre å danse, kline, gå i drag, kjøre one-nighters, stå i midten av circle-pits, begynne å DJe, å synge med på E-Type. Videre er det ikke til å komme fra av F&V nok er et av de eneste stedene hvor ALLE kan føle seg hjemme. Queer-folka, drag-folka, kleine sleik-folka, generelt streit-men-NÅ-skal-vi-feste-folka, fetesen hiphop-folka, r&b-folka, kule men-digger-egentlig-90’s-trance-rocke-folka, hipster-folka, upretensiøse hipster-folka, danseglade wierdoes-folka. Poenget er at det finnes ikke noe sted som kan erstatte en slik allsidig og inkluderende og avslappa stemning. Alle er der, forént i den hellige LOL-en, og det kan aldri gjentas. Det er faen meg en tragedie.

Beste minne?

– Det er umulig å velge ett – alle gangene jeg har crowdsurfet i BH til «All I want for Christmas» – på sommeren. Alle circle-pitsene, all klininga, all cavaen, alt glidemiddelet. Seksuell, Girls from Last Night, UGLY, Arrest me or Fuck Off, Olafiaklubben, Soulshock. Alle føflekker som har forsvunnet i stillaser. Alle de idiotiske klubb-konseptene man har vært med å starte. Den gangen vi spilte inn musikkvideo for KUUK i bakgården. Alle gangene jeg har fallt ned fra høytalere, stoler og bord. Alle jeansene jeg har revna opp hele ræva på, på grunn av spagat-optimisme. Hjertet mitt blør.

Kristoffer Borgli
Filmskaper og energidrikk-promotør

12716948_956223557759281_1643763188_nHvordan reagerer du på at Fisk & Vilt måtte stenge?

– ¯\_(ツ)_/¯

Hva har Fisk betydd for Oslo?

– ༼ʘ̚ل͜ʘ̚༽

Beste minne?

– (☞゚ヮ゚)☞ ☜(゚ヮ゚☜)

 

 

PS: Verken Trond Giske eller Ari Behn har svart på NATT&DAGs henvendelser.

Les også: Espresso House og Burger King tar over! Men hvem har skylda?