Et forsvar for sober omtale av sobert uteliv

Med jevne mellomrom dukker det opp saker i norske og internasjonale medier om uteliv uten alkohol. Det er tilsynelatende trendy å feste uten alkohol så å si hvert år. En jevn buzz av trend, altså, fra januar til desember, og så starter det hele på nytt.

La oss være ærlige: Det blir helt feil å si at utesteder satser på alkoholfrie kvelder eller at såkalt sober clubbing er på fremarsj. Det blir også feil å si at massene higer etter å dra på byen uten mulighet for å kjøpe seg en øl eller at paneldebattister i grende- og kulturhus landet over kjemper om å definere den sobre kulturen som en viktig del av utelivslandskapet under den norske kulturparaplyen. Når paraplyer er involvert er det stort sett vått, og sånn er det stort sett i det norske utelivet også.

Det hender likevel at det skjer. Annenhver måned holdes for eksempel klubben «Sober» i Stockholm, og tidligere i år arrangerte tenketanken (!) Soundmind en såkalt «Sober Club» i Oslo «som et sosialt eksperiment og et alternativ til de som ønsker en edru kveld på byen». Ifølge Soundmind kom det cirka 100 personer «til et velkjent utested i Oslo for å danse, omgås, drikke ingefærshots og ha det gøy uten alkohol». Kristiansand-utstedet Frk. Larsen «kastet seg også på bølgen» og arrangerte en kveld med kun alkoholfri drikke.

Det er vel og bra. Flott at tilbudet i ute- og kulturlivet utvides! Det er det ingen som taper på. Nederlaget skjer først når disse kveldene kvernes gjennom mediekverna og dukker opp på den andre siden som det mest trendy siden ironisk bruk av crocs. Sober clubbing pakkes altfor ofte stemoderlig inn i båser som «den nye trenden» eller «den enkleste og fresheste (og mest trendy!) måten å trene», samtidig som det på ingen måte tiltrekker seg et miljø som søker å være trendbevisste treningsnarkomane (pun!).

Problemet er ikke at festing uten alkohol ikke fungerer, men at mediene kappes om å overforklare et fenomen som egentlig er såre enkelt: Folk vil bare droppe alkoholen nå og da. Enhver som har vært full på byen vet at edruelighet utvilsom har sine fordeler, men enhver som har vært på byen i et for trend- eller treningsinspirert miljø vet at det utvilsomt har sine fordeler å være et helt annet sted.

Si det som det er: Sober clubbing er en vanlig greie, for vanlige folk, som har lyst til å ha en vanlig kveld. Det vinner nok alle på.

X