UiO svarer: – Det er første gang vi begir oss ut i et slikt terreng

UiO legger seg flate etter reklamekritikk.

b
a

Per Gunnar Røe

Instituttleder ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo.

På redaksjonell plass i Natt&Dag omtaler debattredaktør Vilde Sagstad Imeland to rekrutteringsfilmer om Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS) ved Universitetet i Oslo under overskriften «Et blendahvitt samfunn på UiO?».

Imeland skriver at filmene har «evnet å gi en ikke alt for klein eller glorifisert versjon av hva det vil si å studere samfunnsfag», for å ta det positive først.

Målsettingen med filmene har vært å nå ut til potensielle studenter og gjøre dem klar over hvor mange yrkesmuligheter studier ved ISS åpner opp for. Siden filmene ble ferdigstilt av kommunikasjonsbyrået Gambit, som har produsert dem, har de blitt sett av tusenvis av potensielle studenter. Filmene ble bestilt nettopp for at vi skulle nå fram til ungdom på en måte vi ikke har gjort tidligere. Nå håper vi selvsagt at noen av dem som har sett filmene vil velge å studere hos oss.

Dette burde Gambit og vi ha tenkt på.

Så til kritikken fra Natt&Dag, som debattredaktør Imeland har invitert oss til å svare på. Hun synes det er et paradoks at det benyttes bare hvite skuespillere i filmer som har til hensikt å rekruttere studenter til samfunnsfag i år 2015.

Særlig ille synes hun det er at dette gjøres «i en ramme der man blir oppfordret til å studere temaer som integrering, diskriminering, marginalisering og inkludering».

Her vil vi gi Natt&Dags debattredaktør langt på vei rett. Dette burde Gambit og vi ha tenkt på. Det er første gang vi på ISS begir oss ut i et slikt terreng. Universitetet i Oslo har laget flere rekrutteringsfilmer, som speiler den stadig økende andelen av studenter med minoritetsbakgrunn i studentmassen.

Neste gang vi på ISS skal få laget en film, eller på andre måter profilere oss overfor potensielle studenter, vil vi ta kritikken fra Natt&Dags debattredaktør med oss. Vi takker derfor for påminnelsen.

Foto: Skjermdump, YouTube