Kommentar: NRK vil helst at vi skal lolle hele veien til kommunevalget

Det er trist for både lokalpolitikere og lokalbefolkning som gir av sin tid at NRK velger å legge en ironisk hinne over valgsendingene.

b
a

Vilde Sagstad Imeland, debattredaktør i NATT&DAG

I forkant av høstens kommunevalg har NRK lagt ut på turné. Lokale politikere og representanter for befolkningen møter toppolitikere til debatt i byer som Arendal, Lillehammer og Karasjok. Vi får innblikk i tilværelsen til engasjerte personer som ønsker å påvirke, og som blir påvirket av politikken som føres sentralt.

Kanskje har følgende scenario funnet sted da en NRK-workshop skulle planlegge høstens debattsending:

«Folkens! Ingen gidder å se på kjedelig politikk lenger. Hvordan kan vi sprite opp demokratiet? Hvordan kan vi få kommune-Norge til å lolle?»

Noen navn kastes ut: «Raske menn?» «Johan Golden?»

«Eh… Alex Rosén?»

«For gamle, vi må tenke nytt!»

18-20 årsverk senere sitter jeg foran dataen og ser min første NRK-valgsending. Det er en ubestemmelig men uhyggelig følelse som brer seg i kroppen, bare sekunder inn i sendingen, som har tema landbruk. Først etter å ha sett den korte innledende sekvensen fire eller fem ganger går det opp for meg:

NRK vil ikke at jeg skal ta demokratiet seriøst.

Programlederjobben – ansvaret for å «ta tempen på det politiske Norge», er av NRK tildelt morrogutta Niklas Baarli og Mathias Nylenna. Sammen har de to til vanlig radioprogrammet Verdens rikeste land på p3. For de som ikke er kjent med konseptet er det – ikke ulikt p3-konsepter flest, et program der voksne mennesker «undrer seg» over «rare» nyheter, eller driver «gravejournalistikk» rundt spørsmål som hvorvidt kjente personer liker eller ikke liker ananas på pizzaen sin.

Veien fra fjollete radio til valgdebatter på riksdekkende fjernsyn har blitt underlig kort, når Baarli og Nylenna nå sammen med Atle Bjurstrøm (Dagsrevyen), alle iført mørk dress, stikker hånda ned i en bolle før de synkront fører en neve med potetgull inn i kjeften og tygger med åpen munn mens de ser inn i kamera og introduserer kveldens tema:

«Hvis Norge er et pottitland så er vi i hjertet av det nå. Her krrryyyr det av bønder»

«Men hva skjer med landbruket hvis det blir lettere å selge jorda? Blir det flere kjøpesentre og mindre pottit?»

Med et lite håp om at denne sendingen utgjør et unntak fra regelen blar jeg meg tilbake til den første valgsendingen (17.august). Det første som møter meg er Baarli og Nylenna som ser inn i kamera mens de ramser opp stikkord. «Kommunesammenslåing», «rrrrrobustgjøring», «høøøyre», «veeenstre». Seansen etterfølges av en musikkvideo fra Stortinget. «Demokrati for the win. […] Så gi det du har å gi. Til vårt deilige…. demo…kra….ti!»

Screen Shot 2015-09-08 at 4.50.12 PM

Det er ingen som angripes eller parodieres i disse sekvensene. Det er heller ingen som ler.

Det verste med dette er hvordan politikerne selv tar etter. Høstens store valgsnakkis har ikke vært innholdet i debattene, men hvordan Knut Arild Hareide gav alle de andre politikerne lættis på direkten. Politikere som prøver å være morsomme er ganske pinlig i seg selv. Men verst er det at politikerne selv slutter å ta politikken på alvor. De later til å tenke: ok, hvis ingen andre skal ta dette seriøst, er det vel ikke noe poeng at vi skal gjøre det? Og velger i stedet å bli med på NRKs patetiske forsøk på å være ungdommelig og relevant.

Eventuelt ser de ikke noe annet valg.

NRK har, med god hjelp fra Baarli og Nylenna lagt seg på en slags uangripelig og subtil form for humor, der budskapet i det som sies, gjennom en dårlig skjult ironi egentlig er «viktig tema folkens, hehehehehe».

Den liksomseriøse formen er langt ifra ukjent. Komikere elsker sketsjer som har form av seriøse nyhetssettinger. Raske menn, 5080 Nyhetskanalen og Kjendiskveld med Magnus Devold er alle kjente eksempler på humorkonsepter som benytter seg av nyhetsformen. Nå også de virkelige nyhetene, altså. Hva blir neste skritt? Atle Bjurstrøm tilbake på Dagsrevyen som skal rapportere om syriske flykninger i Norge og med et lite snev av ironi ramser opp stikkord mens han rynker på nesa: «kjipe boforhold, lang ventetid, vanskelig språk».

Landbruk er ikke det hotteste og mest engasjerende tema vi finner i kommunepolitikken. Likevel er det trist for både lokalpolitikere og lokalbefolkning som gir av sin tid at NRK velger å legge en ironisk hinne over valgsendingene. Det er som om NRK sier til seg selv, og til oss som ser på, at lokalpolitikk først og fremst er humor og glimt i øyet. En form for humor som godt kan overses, men som samtidig bidrar til å undergrave alvoret som tross alt er tilstede, også i kommunevalget.