Ketsjup & Sennep på Peloton – en kombinert bar, kafé og sykkelverksted

Vi sendte våre nye utestedsanmeldere Ketsjup og Sennep, to helt vanlige folk, til Peloton i Torggata i Oslo.

b
a

– De har ofte pølser og sånn på sånne nye steder. Kanskje de har det her, sa Sennep.

– Ja, pølser er godt, istemte Ketsjup.

De to stod utenfor Torggatas nyeste tilskudd: Peloton, en kombinert bar, kafé og sykkelverksted. En ok fyr med anonymt ansikt stod bak disken. Et par gjester satt og skumleste sykkeltidsskriftene som lå henslengt.

Ketsjup og Sennep bestilte en øl, og overraskende nok kom den i et vanlig halvlitersglass.

– Grei øl, da. Litt dyr. Og Hansa er dritt, for så vidt, sa Sennep.

EN SUKSESSRIK BOKHANDEL

82 kroner senere tok de to plass ved de store vinduene med utsikt over idylliske Anker Apartments. Sitteplassene var litt grunne i lårlengden, og ryggstøtten var ikke optimal. Interiøret minnet om ansiktet til Stian Barsnes-Simonsen: Det var i besittelse av mange av komponentene som trengs for et sjarmerende resultat, men resultatet var det stikk motsatte.

– Den mest presise måten å beskrive dette på er at det ser ut som en bokhandel som pleide å være overfylt og rotete og særegen, bare at alle bøkene nå er solgt og alt som er igjen er de spinkle møblene, sa Ketsjup.

Sennep så grundig rundt seg.

– Hva mener du?

– Altså, interiøret minner om en altfor suksessrik bokhandel.

– Hva mener du?

– Ok, glem det. Det er litt tomt her, liksom. Tomt uten å være minimalistisk, sa Ketsjup uten noensinne å ha visst en eneste ting om interiør.​

MERKELIGE BORD

En tavle reklamerte for Tour de France på storskjerm, men Ketsjup og Sennep hadde litt å utsette på størrelsen.

– Det er ikke et lerret, og ikke en gang en samling mindre skjermer satt sammen til én stor. Det er bare en TV, sa Sennep.

Midt på gulvet foran skjermen stod to svære, høye bord med hjul. Ti barkrakker stod plassert rundt hver av dem. Ketsjup & Sennep spurte seg hva slags konstellasjon av mennesker som noensinne kunne komme til å sitte på disse.

– En eller annen syk lunsj i en spinnvill bedrift?

Innerst i lokalet lå sykkelverkstedet. Eller, det stod et par gamle sykler på gulvet, men det var hverken verktøy eller annet utstyr der. Reparatøren hadde visstnok gått hjem for dagen.

– Å ta med sykkelen sin hit er så demonstrativt. Fremfor Oslo Sportslager rett borti her, som garantert har mer peiling på sykler, sa Sennep.

– Ja, Oslo Sportslager har god peiling på sykler, tror jeg, svarte Ketsjup, som hadde hørt dette fra noen.​

PELOTONS KONSEPTUELLE RAMMER

Menyen, som naturligvis bestod av masse løse ark med en klype øverst, bar tittelen «Matseddel» og inneholdt en «matfilosofi». «Vi har trua på gode råvarer», kunne man lese. Her skal alle kunne føle seg velkommen, stod det, enten man «sykler til jobb eller drømmer om en etappeseier i Tour de France». Det finnes to typer mennesker i verden, osv osv … Sennep og Ketsjup bestilte ikke mat, selv om menyen fristet med «kortreiste sandwicher».

– Kortreiste sandwicher, betyr det catering? undret Ketsjup.

– Det er at man bestiller mat fra en restaurant i nærheten og tar det med hit, sa Sennep.

Ketsjup og Sennep synes ikke det var spesielt hyggelig på Peloton. Man skulle tro at et sykkelverksted som også er en kafé og en bar ville prøvd å etablere seg som et «hjemmekoselig, nede på hjørnet»-aktig sted, men dette var helt upersonlig og sterilt. Det fantes ikke speil på toalettet. Ketsjup nektet å vaske hendene i protest. Han hadde vanskeligheter med å ta innover seg stedets konseptuelle rammer.

– Jeg tenker at hver gang man skal starte et sted som er såpass dust, så gjelder det å bare … Man bør bare ikke starte, da.

– Ja. Hva skal man gjøre med menyen liksom, ha en vanlig skinnmappe, bare? Det går jo ikke det heller, svarte Sennep.

En av de ansatte fiklet med TV-en. Valget falt omsider på Eurosports «Watts zap», en slags Americas Funniest Home Videos, bare at klippene stort sett er turnere som faller litt, mennesker som heier, eller damer som er pene i fjesene. Det falt i smak hos Ketsjup og Sennep.