Anja Breien: – Jeg vil ikke si for mye om en eventuell «Hustruer 4»

Vi huket tak i Anja Breien på Filmfestivalen i Haugesund for å avklaring i ryktene om en mulig oppfølger.

b
a

Anja Breien, en av Norges mest betydningsfulle filmskapere gjennom flere tiår, får endelig behandlingen hun fortjener. For å hedre 75-års-jubilanten har Nasjonalbiblioteket satt sammen en boks med tre mesterverk som tidligere har vært utilgjengelige på dvd: Den allvarsamma leken (1977), Arven (1979) og Forfølgelsen (1981).

Breien blir imidlertid oftest forbundet med den såkalte Hustruer-triologien (den har vært å få tak i på dvd en stund). Hun har ikke regissert en langfilm på nesten tjue år, men ordet på gata er at en Hustruer-film kan være på vei.

Breien i samtale med Nasjonalbibliotekets Eirik Frisvold Hanssen. (Foto: Haakon Nordvik/Den norske filmfestivalen)

Breien i samtale med Nasjonalbibliotekets Eirik Frisvold Hanssen. (Foto: Haakon Nordvik/Den norske filmfestivalen)

Det har vært mye snakk om deg i det siste, samtidig som man kikker tilbake på karrieren din. Hvordan føles det for deg, som sitter midt oppi det?

– Det har vært veldig merkelig, for selv ser du jo stort sett fremover, du ser ikke gamle filmer. Men det er filmer som jeg er glad for å ha fått laget. Men du vet, jeg ante ikke at det å bli 75 tydeligvis er noe man feirer. Så jeg var litt overrasket. Og imponert over at de nå gir ut disse dvd-ene. Jeg må si at siden Arven var den siste [norske] filmen, inntil nylig, som hadde vært i hovedkonkurransen i Cannes, var det jo sprøtt at den ikke var på dvd. Så jeg er veldig glad for innsatsen Nasjonalbiblioteket har gjort, og takknemlig for det. Det er liksom det store ved å bli feiret.

Du har antydet at du jobber med å få til en fjerde Hustruer-film? 

– Det er lite konkret foreløpig. Vi har hatt noen møter det siste året, og jeg har noen notater – senest i morges våknet jeg og skrev en setning i en liten bok jeg har. Men det er jo langt derfra til at man får stablet en film på bena. Men jeg har lyst til å prøve, og jeg har lyst til å gå inn i det av en annen dør enn sist, så det ikke bare blir en slags oppfølger. Men det har gått mange år, og jeg vil hvert fall gi meg tid til å teste ut om dette kan bli til noe.

De tre hustruene i Hustruer (1975).

De tre hustruene i Hustruer (1975).

Hustruer (1975) er en dramakomedie som i korte trekk handler om tre gifte kvinner (spilt av Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe og Frøydis Armand) som drar på fylla i et slags opprør mot kjønnsrolleboksene de har blitt plassert i. Breien vendte tilbake til trioen i Hustruer – ti år etter (1985) og Hustruer III (1996) og viste oss hvordan kvinnenes livssituasjon hadde endret seg i takt med alder og andre omstendigheter. En eventuell fjerde film vil nødvendigvis skille seg fra den forrige på ulike områder – det er lenge siden sist, og kun to hustruer er igjen, ettersom Medbøe gikk bort i 1996.

Hva vil innfallsvinkelen bli denne gangen?

– Jeg vil ikke si for mye nå. Jeg tror jeg har sitert dette i et tidligere intervju, og det er vel Faulkner som sier det: «The stories you tell, you don’t write». Så jeg er litt redd for å snakke for mye.

Men Otters er jo 70 år, ikke sant. De er eldre, de har barnebarn, og det blir en annen innfallsvinkel. Så er det det at Katja er død. Det gjorde at vi ikke lagde en ny film for ti år siden. Jeg kan ikke røpe for mye, men jeg driver og baler med hvilken vei vi skal gå. Også opptaksmessig, faktisk.