KUUK: – Det er et idiotisk spørsmål som vi er lei av å svare på

Går det an å være kvinner som rapper uten å bli stilt til veggs med idiotiske spørsmål basert på at de er kvinner som rapper?

MUSIKK
b
a

TO HABILE KRONIKKFORFATTERE som også bedriver vill selviscenesettelse i badedrakter mens de rapper om hor, har fått det til å rykke i provokasjonsmuskelen til mange. Det har likevel ikke stoppet et hav av festivaler fra å booke Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes i KUUK. Vi huket tak i rapperne som egentlig ikke kan rappe.

Hvor mye har kronikkskriving hatt å si for karrieren deres hittil?

Hvis KUUK var vår eneste karriere hadde vi vært lutfattige og deprimerte. For Mira sin del har kronikkskriving definitivt åpnet opp en del dører når det kommer til skrivinga, som er det hun vil leve av. For Ragna, som stort sett ønsker å jobbe med produksjon og festival har nok ikke kronikker hatt så mye å si. For KUUK som et band har vi definitivt fått mer oppmerksomhet fra Ola Nordmann på grunn av kronikker. Sånn er det å være dødsaktuell.

KUUK går ganske motstrøms sammenlignet med det meste i Norge. Men er dere egentlig motstrøms?

Vi har aldri bestemt oss for å gå mot strømmen, og vi har egentlig aldri kjent på så mye motstrøm, men det er ingen andre i musikk-Norge som gjør noe i nærheten av det vi gjør. Både når det kommer til det musikalske og resten av pakka. Alt vi gjør blir jo litt rart, sikkert fordi vi hoppet inn i det uten å kunne noe og aldri har latt mangel på ferdigheter eller forutinntatte ideer om hva vi skal være eller gjøre hindre oss i å prøve ut nesten alle ideene vi har. Mange blir provoserte av at vi ikke er provoserende nok. Det er lættis, for vi blir fortsatt litt overraska når folk faktisk blir provoserte.

Men ærlig talt: Hadde dere fått like mange spillejobber og ditto mye medieoppmerksomhet hvis dere ikke hadde vært for at dere kvinnelige rappere?

Det er et helt idiotisk spørsmål som vi er lei av å svare på. Vi aner ikke og vi gidder ikke sitte å fundere på det heller. Vi er mye mer enn bare kvinnelige rappere og enkelte vil vel til og med diskutere om vi er rappere i det hele tatt. Hadde vært rått om det hadde kommet en mannlig ekvivalent. De måtte jo eventuelt kommet før oss da, det er liksom ikke plass til to KUUKer. Får NATT&DAG like mye oppmerksomhet nå som redaktørene er menn? Funka det med litt kvinnfolk i toppen?

Det funka strålende med kvinnfolk i toppen. Hvor langt kommer til å KUUK tøye strikken?

Den kan vi vel tøye akkurat så langt vi vil, så kan folk være voksne nok til å finne ut selv om de gidder å følge med på hva vi driver med eller ikke. Vi fortsetter å kose oss med å lage musikk, musikkvideoer og å spille masse konserter så lenge vi gidder og syns det er gøy. Kanskje vi ender opp med å spille i vår egen kjeller på slutten, eller kanskje på Super Bowl. Begge deler funker.

Opplever dere at selviscenesettelsen overlapper med privatlivet?

Nei. Da vi begynte med KUUK hentet vi inspirasjon fra livet vårt på den tiden. Men livene våre har vel aldri vært så lite KUUKete som de er nå. Vi får kanskje ut mye spaca energier når vi jobber med bandet og da blir det mer rom for å ta det litt piano på privaten.

Det bortimot eneste KUUK og de som ikke liker KUUK er enige om, er at det går an å bli bedre på å rappe enn det dere er i dag, hører vi folk si. Når skal dere lære dere å rappe, ‘a?

Vi lærer jo å rappe nå, jo. Da-aw. Hadde vært arrogant å tro at vi ikke kan bli bedre, det kan alle. Vi har blitt mye bedre allerede, samtidig som vi fortsetter å utvikle oss hele tiden. Med det sagt har vi aldri hatt ambisjon om å bli neste Freddie Gibbs og lede 2Pac-revolusjon.

Ved en inkurie har Fjordfest satt dere opp på feil dag og dere må spille et countrysett i stedet.

1) Hva har dere på dere?

Det vanlige! Amerikanske flagg og mye hud. Muligens krydra me no’ frynser.

2)…og hva synger dere om?

Det KUUK og alle andre vanligvis synger om! Kjærlighet, sex, fest og samfunnet.

Hva er å foretrekke:

1) Ikke ha noen fans

2) Finne ut at alle som er fans av dere er ekle 45-årige menn som jobber i såkalt kreative yrker og ikke veit når de skal gå hjem, og synes «dere er inne på noe».

Det spørs hvorfor de er ekle. 45 år gamle menn som jobber i såkalt kreative yrker og som ikke vet når de skal gå hjem, høres jo ut som mange av de fineste folka vi veit om, så basert på informasjonen dere ga oss så sier vi JA TAKK til nummer to. Stor fare for at vi blir 45 år gamle kvinner i såkalt kreative yrker som synes at folk er «inne på noe».

KUUK spiller torsdag 16. juli på Oslo fjordfest.

KUUK