Kommentar: – Intimkirugi bør være straffbart på lik linje med kjønnslemlestelse

I følge loven kan den som «forsettlig utfører et inngrep i en kvinnes kjønnsorgan som påfører det varige forandringer, straffes for kjønnslemlestelse». Hvorfor rammes ikke intimkirurgene av denne lovbestemmelsen? spør Ellen Støkken Dahl

b
a

Ellen Støkken Dahl studerer medisin ved Universitetet i Oslo og driver bloggen underlivet.blogg.no sammen med Nina Dølvik Brochmann.

Hvis du ikke er fornøyd med hvordan du ser ut mellom beina, finnes det råd hos plastiske kirurger. Du kan få hjelp til å designe din egen vulva med ulike former for intimkirurgi, og populariteten er økende i Norge. Intimkirurgi tilbys ved flere kirurgiske poliklinikker, og noen har nettsteder med lange menyer over tilbud og tilhørende prislapper. I Oslo kan du for eksempel bli kvitt flaggermusen for 15 500 kroner og oppover. Fint at ungdommen får så mye penger til konfirmasjonen, tenker du kanskje, men her er det noe som skurrer.

­­­­

«Den som forsettlig utfører et inngrep i en kvinnes kjønnsorgan som skader kjønnsorganet eller påfører det varige forandringer, straffes for kjønnslemlestelse.»

Sitatet er hentet fra Loven om forbud mot kjønnslemlestelse. Slik jeg forstår det burde intimkirurgi være straffbart på lik linje med kjønnslemlestelse. Likevel praktiseres intimkirurgi uten konsekvenser. Hva er det egentlig som gjør det ene greit og det andre straffbart når loven er formulert som den er?

Slik kjønnslemlestelsesloven er formulert ser jeg ingen grunn til at estetisk motivert intimkirurgi ikke skal være straffbart

Først vil jeg understreke at det selvfølgelig er forskjeller mellom inngrepene. Kjønnslemlestelse utføres ofte av ufaglærte uten sterilt utstyr, med påfølgende grusomme komplikasjoner. Intimkirurgi forgår på strøkne privatklinikker med skinnende overflater og alt av moderne medisinsk utstyr. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at også intimkirurgi kan føre til skade. Det er alltid risiko for skade knyttet til operasjoner, og det er derfor leger ikke skal operere uten tilstrekkelig god grunn. Videre er hele poenget med intimkirurgi å skape nettopp «varige forandringer» i en kvinnes kjønnsorgan.

Noen vil kanskje si at forskjellen ligger i spørsmål om frivillighet og eget ønske. De som velger intimkirurgi ønsker det selv, og alle kvinner har tross alt rett til å bestemme over egen kropp. I utgangspunktet kan man absolutt gjøre hva man vil med kroppen sin, men videre i Loven om forbud mot kjønnslemlestelse står følgende: «Samtykke fritar ikke for straff». Samtykke er nemlig et nøkkelord når vi snakker om kjønnslemlestelse, fordi mange kvinner ønsker å bli omskåret. Det kan være vanskelig å forstå, men det å bli omskåret står sentralt i mange kulturer. Det er snakk om veletablerte, gamle tradisjoner som holdes i live av myter som er ment å kontrollere kvinners rolle i samfunnet. Eksempler på disse mytene kan være at omskjæringen kontrollerer en sterk seksualdrift, det kan handle om en jomfruelighetsgaranti, slik andre kulturer lener seg på jomfruhinnen, eller det kan være rent estetiske årsaker.

Det er lett å tenke at det er noe galt med kulturen når vi snakker om kjønnslemlestelse, så hvorfor tenker vi ikke det samme om intimkirurgi?

Det er med andre ord ikke en stor forskjell på årsaken til inngrepene, slik jeg ser det. Det finnes medisinske årsaker til å ønske intimkirurgi, men mange av operasjonene er estetisk motiverte. Når målet med operasjonen er å endre utseendet handler også intimkirurgi om kultur, det er bare snakk om en annen kultur.

Det er lett å tenke at det er noe galt med kulturen når vi snakker om kjønnslemlestelse, så hvorfor tenker vi ikke det samme om intimkirurgi? Norske kvinner er usikre på om de er normale og tror det er noe galt med dem, fordi de ikke ligner på det jeg velger å kalle idealvulvaen; det flate, hårløse underlivet med indre kjønnslepper som ikke stikker frem fra de ytre. Idealvulvaen er et reelt ideal, skapt av mainstream porno, media og populærkultur, men det er en myte at «alle kvinner» eller «kvinner flest» ser sånn ut nedentil. Det sanne er at alle kvinner er forskjellige. Vi har ulike kropper og vi har ulike underliv.

Oslo plastikkirurgi beskriver grunnlaget for å velge ulike typer intimkirurgi på sine nettsider. Dette er hva de skriver om labiaplastikk: «Formen på labia minor [de indre kjønnsleppene red.] kan være avvikende og dermed skjemmende.»

Det at klinikken bruker ord som «avvikende» og «skjemmende» er ikke bare kritikkverdig, det er med på å bekrefte myten om hvordan kvinner og jenter «skal» se ut nedentil. Det er ikke noe «avvikende» eller «skjemmende» ved deg om høyre kjønnsleppe er lenger enn venstre. Det er faktisk helt normalt.

Det er vanskelig å se forbi den usunne kulturen og bli trygg på seg selv og sitt eget utseende når kroppen har blitt et statussymbol. Utseendepresset er mer detaljfokusert enn noen gang. Du skal ha sånne armer, sånn mage, sånne legger og sånn vulva. Kvinner finner mye av sin egenverdi i kropp og utseende, og kroppen har blitt et prosjekt som stadig må forbedres. Dette er et problem som må tas på alvor.

Det at klinikken bruker ord som «avvikende» og «skjemmende» er ikke bare kritikkverdig, det er med på å bekrefte myten om hvordan kvinner og jenter «skal» se ut nedentil

Det er helt reelt at kvinner får psykiske plager når de tror at de er «avvikende» eller at underlivet deres er «skjemmende». Jeg vil likevel ikke tillegge den positive psykiske helseeffekten man får av intimkirurgi noen større tyngde enn den positive effekten en kvinne som ønsker omskjæring får når hun får sitt inngrep. I begge tilfeller handler det om et ønske om å passe med et krav til hvordan en kvinne skal være og hvordan en kvinne skal se ut, og det er ikke positivt. De positive psykiske helseeffektene bør heller nås med informering og normalisering, fremfor varige kirurgiske endringer.

Dessverre vet ikke jenter og kvinner hvordan en «normal» vulva ser ut. Det er ikke rart at tenåringer tror det er noe galt med dem når de indre kjønnsleppene deres endrer form i puberteten, for det er ingen som har fortalt dem at det skjer. Det er ikke rart at jenter tenker «det er bare jeg som ikke passer inn» når ingen forteller dem hvordan andre jenter ser ut nedentil. På ungdomsskoler dusjer jenter i bikini, med lyset av, eller en og en. Kropp er ikke bare kropp lenger, kropp er alltid seksualisert, kroppen skal alltid vurderes, og vi må skjule oss med mindre vi er helt perfekte.

Kropp er ikke bare kropp lenger, kropp er alltid seksualisert, kroppen skal alltid vurderes, og vi må skjule oss med mindre vi er helt perfekte.

Slik kjønnslemlestelsesloven er formulert ser jeg ingen grunn til at estetisk motivert intimkirurgi ikke skal være straffbart, og jeg vil understreke følgende: Intimkirurgi er ikke en gammel tradisjon, men det er en kulturelt begrunnet praksis som opprettholdes av myter om kvinnens rolle i samfunnet, akkurat som kjønnslemlestelse.

Skal vi ikke endre kulturen før vi endrer på underlivet?