Razika: – Følg med i timen, musikkjournalister!

At lokalavisene fremdeles skriver konsertanmeldelser er en god ting, men da bør det i så fall gjøres skikkelig, skriver Marie Amdam i Razika.

b
a

Razika er for tiden på en omfattende turné sammen med Honningbarna. Lørdag avsluttet vi første del av turnéen med en utsolgt konsert på Hulen. Siden utsolgte konserter på Hulen er en ganske sjelden vare her i Bergen var begge lokalavisene, BA og BT, tilstede for å anmelde konserten.

Faksimile: BA

Faksimile: BA

BA er nødt til å gjøre jobben bedre enn anmeldelsen som ble publisert i avisen i dag. For det første er anmeldelsen full av faktafeil. Anmelderen skriver at vi startet med «Faen ta deg» som første låt. Det gjorde vi ikke. Det var en av konsertens aller siste låter. For det andre er det et helt avsnitt om blåserekken vår som også er full av faktafeil. Anmelderen spekulerer i om vi har lært litt av Honninbarna sin cello og derfor har med en på «saksofon og trompet» i bandet. Vi har hatt med oss egen blåserekke siden 2012. De spiller saksofon og trombone, ikke trompet som BA skriver. Dette kan kanskje oppfattes som småting, men i en konsertanmeldelse bør man kunne klare å skrive hvilke låter som spilles og hva slags instrumenter som brukes på scenen.

Avslutningsvis skriver BA: «Man kan definitivt si at Razika er inne på noe. Verden går nemlig aldri tom for jenter som forelsker seg i gutter i dongerijakker og har vondt i hjertet.»

Selv om BA vil trekke frem at fansen vår i hovedsak består av unge jenter, skal det sies at det stort sett var guttene som sang høyest på «Vondt i hjertet». Guttene forelsker seg de óg.

Da vi ga ut vår nye plate Ut til de andre i januar, publiserte BA anmeldelse samme ettermiddag som de hadde fått tilsendt platen. Det betyr at de sannsynligvis ikke har rukket å høre gjennom platen mer enn et par ganger, og baserer anmeldelsen på dette.

Ønsket om å være først ute med anmeldelsen er tilsynelatende viktigere enn innholdet i teksten. Dette holder ikke mål og det bør stilles høyere krav til musikkjournalistikk, når det pinligheter som dette blir publisert. Når en liten avis som BA faktisk bruker ressurser på å skrive konsertanmeldelser bør vi som musikere kunne stille krav til at det gjøres av oppmerksomme og konsentrerte journalister. Det fortjener vi.

Til slutt skal det sies at BA har vært inne og rettet på faktafeilene og fjernet hele avsnittet om blåserekken vår. Verden går fremover.

Les også:

Marie Amdam og Maria Råkil fra Razika: Første gangen vi så hverandre var vi null dager gamle