Kommentar: – Kom deg ut på en fuckings gård

– D_myr ranter om «gode råvarer» men er akkurat like fuck all kvalifisert som en annen ignorant rødbetgumlende livsnyter med Ray Bans og Acne-jeans på Grünerløkka, skriver Henriette Stoltenberg.

b
a

Henriette Stoltenberg er koordinator for Natur & Ungdoms prosjekt Grønt Spatak, et tiltak for å bygge bro mellom unge og bønder, for et miljøvennlig jordbruk i Norge. Kommentaren nedenfor er et svar til D_myrs kommentar «Gode råvarer er egentlig et godt markedsføringsknep brukt for å lure IDIOTER».

Jeg er med deg et stykke, D_myr. Ok, det er irriterende med elitistiske hipstere som insisterer på å kjøpe mohair og tror det er fra en kanin, som kjøper vann fra Hawaii for smaken (?!?!), som sitter i leiligheta foreldrene kjøpte til dem og snakker som om alle har råd til å kjøpe alt de spiser på Mathallen. Vi kan godt sutre over dem. Men det forandrer ikke det faktum at det er forskjell på råvarer. ØKOLOGISK BETYR NOE.

Og før du, og hele FpU, kommer trekkende med den inni helvete irriterende rapporten fra  vitenskapskomiteen for mattrygghet og sier at det ikke er bevist at økologisk er sunnere, la det være sagt at jeg driter i mennesker. Jeg driter i om folk får i seg litt mer mangan, selen eller vitamin Q10+ av grønnkål-smudiene de lærte oppskrifta på da de var i New York, og jeg driter akkurat like mye i om det er et gram mer eller mindre C-vitamin i Grandiosa-paprikaen som kanskje er det eneste som så vidt holder immunforsvaret ditt fra å kollapse, D_myr. Hvis en utilsikta øko-jafs gir deg kalium nok til å bli enda litt tjukkere i skallen, er det for meg en bi-effekt.

Hva med at vi myser forskremt opp fra våre egne navler og tar inn over oss at jordbruk tar opp en stor del av jordas overflate og at miljø nettopp er områdene som omgir oss, og alle små og store krek og kryp som kravler og vralter og surrer rundt der.

Hva med at vi tenker litt større, hæ? Hva med at vi myser forskremt opp fra våre egne navler og tar inn over oss at jordbruk tar opp en stor del av jordas overflate og at miljø nettopp er områdene som omgir oss, og alle små og store krek og kryp som kravler og vralter og surrer rundt der. Nesten HALVPARTEN av de utrydningstrua artene i Norge er knytta til jordbruksland! Noen ganger lurer jeg på om NOEN har tenkt på at «økologisk» handler om økologi? Google økologi! Det betyr ikke «sunnere mat», det er større enn det.

Og hva faen er det for babbel om det industrielle landbruket som har redda oss?! Mye av den kjemikaliebruken som du påstår er grunnlaget for #Norge2015 var en total blindgate som har utrydda arter og gitt generøse bidrag til global oppvarming. CO2 kommer ikke bare fra olja – google karbon når du først er i gang. Jord lagrer karbon, om man gidder å legge til rette for det. Det er ignorant å tro at simpelt industrielt landbruk er det eneste som kan fø på en avansert sivilisasjon, det er tåpelig overtroisk å tro at veien verden tok under omlegginga på 60-tallet var den eneste mulige, som om det var vår uunngåelige skjebne. INDUSTRILANDBRUKET ER IKKE SÅ «EFFEKTIVT»! Det er en myte like satans irriterende og seigliva som at det er for lite mat i verden.

Noen ganger lurer jeg på om NOEN har tenkt på at «økologisk» handler om økologi? Google økologi! Det betyr ikke «sunnere mat».

Så det er forskjell på råvarer, og jeg er lei av at både mathallen-snobber og sutrete folk-flest’ere skyter på feil mål når det skal diskuteres. Få dere litt praksis, idioter på alle bauger og kanter! Det finnes bærekraftige bønder i dette landet, oppsøk dem før de er erstatta av Listhaugs jordbruks-konserner. Natur og Ungdom har Grønt Spatak, Oikos har Arbeid på Økologisk Gård, og du trenger ikke dra til Bolivia for å wwoofe. Kom deg ut på en fuckings gård.