– Jeg skriver personlige deletekster på artikler for at de skal deles i sosiale medier

Møt en av de raskest voksende yrkesgruppene i den nye digitale tidsalderen.

b
a

Bedrifter ønsker å være synlige på nettet, og dermed åpner det seg opp nye yrker for folk som er flinke i sosiale medier. «Yrket ditt» er spalten hvor NATT&DAG gjør et fiktivt intervju med en slik yrkesklasse, så du kan vite om du skal velge nettopp det som levevei. Tidligere har vi snakket med en forsker som kun forsker på ting som kan deles på sosiale medier, og en megler som lager kreative boligannonser for at de skal deles på Facebook.

Hvem er du?

– Godt spørsmål. Jeg er det jeg-et som skjuler seg bak jeg-et i Facebook-delingene til en rekke klikkbaserte nettsider. Jeg er også deg, i den forstand at jeg forsøker å få deg til å relatere til det jeg – eller jeg-et på Facebook – føler om saken. Grovt forenklet: Jeg skriver personlige deletekster på artikler for at de skal deles i sosiale medier.

Fungerer det?

Joda, joda, det kan du jo si at det gjør. I kommentarfeltet på Facebook har folk en tendens til å enten si seg enige med meg , eller bruke det jeg sier – som for eksempel «jeg rødmer» i deleteksten til en artikkel om norske kvinners særheter i senga – til å ralle av stedet med argumenter om den voksende pietismen i det norske samfunnet eller den skjulte feminismen som gjennomsyrer alt fra journalistikken til politikken. Og så er det bare å sette seg tilbake og la kranglingen begynne.

Det er vel ikke utelukkende for å skape krangling i kommentarfeltet på Facebook?

Neida! En personlig avsender – i denne sammenheng et fiktivt, upersonlig «jeg» – skaper en intimitet mellom leser og avsender, og på den måten blir det enklere for folk å dele sakene videre. Vi er jo nesten venner, den ansiktsløse leseren og det fiktive jeg-et, og det tror jeg alle kan nyte gode av. Jo mere vi er sammen, osv. Jeg pleier å si at du kan ikke skrive jeg uten YEAH! Det passer ikke så godt når man skriver det, men jeg pleier jo å si det … Der har du en av fallgruvene når man jobber med kommunikasjon. Meningsinnhold og forståelse er jo fader ikke det samme i tekst som muntlig.

Er du singel?

Ingen kommentar. Jeg vil gjerne holde privatlivet og arbeid separert.

Tjener du godt?

 – Jeg tjener ok, men satser også på å skreddersy personlige valgmuligheter i quizzer. Der er det penger å hente.

Skjermdump: Buzzit.no

Skjermdump: Buzzit.no