Intervju med en voldtektsmann

– Med fare for å bli for politisk [latter] er det ingen hemmelighet at det norske rettssystemet er opphengt i forholdet mellom skyld i voldtekt og vold. Resten av verden fokuserer på samtykke. Skjønner dere hva jeg mener? Uten vold, ingen voldtekt.

b
a

Amnesty International mener Norge står til stryk når det gjelder å forhindre og straffe seksuelle overgrep og voldtekt, ifølge NRK. Amnestys kritikk retter seg blant annet mot det norske lovverket, der voldtekt fortsatt er definert som seksuell omgang ved bruk av vold eller truende atferd. «Vi har i flere år påpekt at voldtektsbestemmelsen i straffeloven ikke er i overensstemmelse med internasjonal rett,» sier rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty International Norge til NTB.  I et forsøk på å påpeke det spesielle ved det norske lovverket (og nyansere bildet av hvem som er voldtektsmannen), publiserte NATT&DAG følgende tekst i 2009:

Vi møter X en stille oktoberdag på kafé et sted på Oslo vest. Han er halvveis ned i en flaske avkjølt Sancerre og ser opp på oss med et smil i det vi ytrer navnet hans spørrende. Han slenger ut en verdensvant håndhilsen før han peker mot flaska. “Skal det være et glass?” Vi får lov til å skrive at han er 30,2 år gammel (X poengterer at det er gjennomsnittsalderen for overgripere), jobber med finans og er mye ute rundt Solli plass. Som en selvproklamert voldtektsmann og ekspert, lurer han systemet til sitt eget forgodtbefinnende og utnytter jenter på det groveste. Han snakker med oss på én betingelse – dette er den uredigerte sannhet.

– Som med det aller meste av kriminalitet i Norge [X markerer ordet kriminalitet i gåsetegn] er jo sannsynligheten for å bli tatt veldig liten. Kjernen av hvorfor voldtekt fungerer i 2009 er fundert på et avgjørende moment i den norske justisen vedrørende sånne typer utskeielser. Det er nemlig VOLDEN i VOLDtekt som kanskje, om maks uflaks, domfeller deg. Unngår du den, går du fri. I de aller fleste tilfellerer er det asylsøkere og slikt som, totalt ødelagt av krigsminner, fattigdom, idioti, whatever, tyr til den unødvendige porsjonen av knyttnever, blått øye og truende kjøttkniver. For oss andre er det bare å spille kortene riktig, så skjer ingenting annet enn det du hadde planlagt i utgangspunktet.

Wow. Tipper hatten for tidenes kynisme. Hva mener du med “volden i voldtekt”?

– Med fare for å bli for politisk [latter] er det ingen hemmelighet at det norske rettssystemet er opphengt i forholdet mellom skyld i voldtekt og vold, og trusler om vold. Resten av verden fokuserer på samtykke. Skjønner dere hva jeg mener? Uten vold, ingen voldtekt. Uten vold, ingen tydelige medisinske bevis. Det man må forstå er at undersøkelsen av levende ofre har lav status i Norge sammenlignet med andre land. Dama må basically være død om noen skal gidde å ta en titt på henne. [latter] Tro meg, du trenger ikke kjappe knyttnever og maskingevær for å takle en drita liten 17-åring. Et fast grep og noen hyppige kommandoer om å holde seg i ro holder lenge.

Dama må basically være død om noen skal gidde å ta en titt på henne. [latter]

Fast grep? Du får ikke damer uten tvang?

–Det handler om kontroll ikke sant. Overvinne. Å sette seg i en maktposisjon. Jenter liker at mannen bestemmer. Om de ikke kysser deg eller tar deg på pikken, eller om de holder igjen når du penetrerer, betyr ikke det at de ikke vil. Sånn er det bare. Og i de tilfellene er det bare å holde hardt, presse hodet hennes ned i puta, og komme med et par raske, bestemte irettesettelse som forteller henne at hun skal holde kjeft og la det skje.

Sensitiv type. Vi har lest at antallet ofre som utsettes for voldtekt i bevisstløs tilstand, fordi de er dopet ned,ruset eller sover, ifølge politiet er markant økende. Er det dette du sikter til?

– Dere kan vel si at det er her vi kommer inn. Det er ikke verre. Klisjé eller ikke: hun sa kanskje nei,men hun mente ja. Maktdimensjonen er reell, det er utgangspunktet for ethvert seksuelt forhold.

Du mener du vet hva som er best for henne?

–[latter] Ikke for henne, men for meg.

Vi snakker med deg fordi under én prosent av antatte overgripere i Norge blir domfelt. De seneste fem årene har tallet på voldtekter også steget. Du antyder at sjansen for å bli tatt er så liten…

–I de fleste tilfeller trenger du jo ikke engang et fast grep. Jenter heller i seg alkohol. Sleng på det norske rettssystemets degradering av samtykke og det er bortimot fritt frem for de som skulle ha særskilte behov, kall det hva dere vil. Rusen er mellommannen –høyrehånden din – som sikrer dealen. Den cava-flasken er din aller beste venn søta, dytt det ned, slurk etter slurk til du ligger bevisstløs på sofaen. Norge har den mest tilbakestående alkoholkulturen i verden. Den fostrer nær-døden-drita småjenter hver eneste helg. Jeg bare plukker opp restene. Selv drikker jeg aldri for mye og holder alltid hodet kaldt. Dette er det praktiske aspektet.

Kall det mørketall, jeg kaller det heller hvitetall!

Så det er flere aspekter?

– Tallene taler min sak.Her er litt fristende fakta: bare én prosent blir tatt og over nitti prosent anmelder aldri. Utviklingen peker én vei. Når spillereglene er så tydelige fatter jeg ikke at ikke flere tar sjansen. Det er da som all annen perifer aktivitet. Tror dere noe i nærheten av en brøkdel av all økonomisk kriminalitet blir tatt? Akkurat som med voldtekt er sakene for kompliserte, politiet har ikke en sjanse. Og så skader det heller ikke at hovedvekten av de som blir tatt er innvandrere. Hele Norge står på hodet for å kaste dem ut. Alt fokuset er rettet mot dem. Ikke bare er de mer brutale, de passer også etter hvert perfekt som idealtypen av en voldtektsmann. Spiralen begynner å spinne. VG og Dagbladet smeller opp førstesidesaker, juryen affekteres,politiet affekteres, venner affekteres, foreldre affekteres, Norge affekteres. Det gir oss andre muligheten til å holde på i det stille. Cool, calm and collected. Kall det mørketall, jeg kaller det heller hvite tall!

Nå skjønner vi hva justisministeren mener når han karakteriserer voldtekt som ”nesten-drap”. Takk Storberget, masse nye fine “nesten-drap”! Sitter vi overfor en morder?

– Tallene er spillereglene, jævler. Motstanderen spiller poker med åpne kort, jeg vinner alltid! Hør på meg og lær. Det eksisterer en fantastisk dobbeltsidighet i det norske samfunn. Et uintendert paradoks om dere vil, men som fortsatt er like reelt. På alle de jævla FN-kåringene Norge med verdens beste levekår. Vi er verdens rikeste, snilleste, peneste, mest edruelige og skikkelige folk. I Norge implementerer man tanken om det egalitære fellesskapet i alle, det at vi skal være så liberale og inkluderende. Den egentlige effekten av dette – her kommer kjernen i argumentet – er et Norge jager mot en smalere og smalere virkelighet. Det er konformitetens tyranni. Fusjonen mellom uendelig mye penger og perifer bondementalitet. Norge er faktisk et – for mange – meget utfordrende samfunn i så forstand. Faller du utenfor den avgrensede malen blir du kraftig ekskludert. Den jevne nordmann synes Sand-brødrene representerer et utagerende, men tålelig prosjekt. Et friskt pust i hverdagen! [X lager tullestemme] Jeg blir kvalm. Samfunnet er bygget opp for de ulike klassenes ensidige utfoldelse innenfor visse rammer, og disse blir etter mine begreper bare snevrere. De som faller utenfor tyr til umoralske handlinger fordi de befinner seg i et mer eller mindre amoralsk landskap av samfunnet. Jeg og hun fulle, deilige lille jenta som danser hedonistisk på Osloklubbenes bord, har paradoksalt nok mye til felles; begge blir vi uglesett av nordmenn flest som outsidere [latter].

Så du identifiserer deg med ofrene dine?

–Nei, nei, for all del. For det første er de ikke ofre, de er deltagere! Jeg bruker ordet offer når jeg tegner bildet av situasjonen for dere, for å unngå unødvendige misforståelser. Det var det dere ba om. Jeg skisserer kunnskapene mine. Det er systemets ordlag. For det andre handler det ikke om identifisering. Tror dere jeg identifiserer meg med dem? Det er realisering som er essensen. Tilfredsstillelsen av å gjennomføre. Erobring om dere vil.

Du nevnte outsider tidligere, men ser ut til å passe i profilen av halvparten av alle norske menn, som mener kvinner er fullt eller delvis ansvarlige for overgrepet om dersom de åpenlyst flørter. Flørter!?

– Jeg tenker det bare understreker hva jeg forteller dere. Ta dyreverdenen. Dyr har en oppførsel som ligner på voldtekt hos mennesker,kombinasjonen av sex med voldelig angrep. Dyreverden er full av seksuelle overgrep uten samtykke [X drar opp kaninørene]. De gjør motstand og prøver å flykte. Stikk til Akerselva og se på endene, mannen tvinger seg til sex med damene!

Som maur på et stykkehenslengt bløtkake skulle alle menn aller helst gomla i seg alt det søte.

Så du likestiller deg med en and? Donald-rape?

– Fuck you! Det er animalske behov. De undersøkelsene du viser til over bekrefter den animalske oppfatningen av kvinner hos norske menn. Denne oppfatningen er uaffektert av samfunnets kuende konvensjoner. Så å si all sex i dyreverdenen er overgrep. Det finnes ikke verbal aksept eller consent. Ingen dialog, bare naturlig handling. Den sterkestes rett, eller supermennesket om du vil. [latter] Som maur på et stykke henslengt bløtkake skulle alle menn aller helst gomla i seg alt det søte. Det er bare ikke alle som er cut out for it.

Når øynene hennes treffer dine, så kjenner du det. Sier du noe annet så lyver du for deg selv.

Så du neglisjerer all form for menneskelig moral? Skal vi gjennomføre handlinger bare fordi vi kan?

– Nei nei, NEI! Nå må dere høre hva jeg sier! Jeg snakker ikke om alle som i at alle kan. Men alle som i at det ligger en underliggende lyst der. En naturlig drift til å ta for seg. Men langt ifra alle kan gjennomføre, selv om de kjenner det på kroppen når de ser en 16 år gammel jente med babyhud, struttende pupper og tettsittende klær riste på den fantastiske faste og fyldige rumpa. Det er i oss alle. Når øynene hennes treffer dine, så kjenner du det. Sier du noe annet så lyver du for deg selv. Og det driter jeg i egentlig. Men forskjellen er hva som skjer etter at øynene møtes. Ikke alle klarer å holde blikket hennes. Skjønner dere hvor jeg vil nå? Ikke alle klarer å gå hele veien. De fleste stopper opp, moraliserer seg selv, maler bilder i hodet og tenker konsekvenser. Det er her forskjellen ligger. Som i business. Til syvende og sist handler det ikke om kunden, men om deg. Og om du klarer å gjennomføre.

Betyr det at nordmenn aksepterer voldtekt?

– Nei, men vi lukker øynene og hvisker ja.

Hva skal det bety?

–Den jevne nordmann kan ikke fordra voldtekt. Det er en stygg rift i det vakre bildet vedkommende har kreert rundt det sørgelige livet sitt. Hun kan ikke fordra voldtekt som et fenomen, hun kan ikke fordra voldtektsmenn og hun kan ikke fordra kvinner som blir voldtatt. Få det bort! Jeg vil leve livet mitt uaffektert av samfunnets realiteter! Mens middelklassen i Sør-Afrika er omringet av heftige sikkerhetsgjerder har den jevne nordmann like store mentale sikkerhetsgjerder. Alt det grumset skal liksom ikke affektere meg og mitt. Norge skal være et foregangsland for kvinnefrigjøring. Vi skal kvotere kvinner til styrer, gi makt til kvinner [latter]… nordmenn er egentlig enige med meg. De tør bare ikke innrømme det. Hvor populære blir dere med dette intervjuet for eksempel?

Du nevner “hun”. Hvem er hun?

– Jeg snakker om den vanlige nordmann. De vet hvem de er.

-…

– Jeg gir vel blanke faen. Prøver bare å skissere for dere, som jeg sa innledningsvis, hvor lett det er. Om en jente er kjent for å knulle mye rundt kan du være sikker på at dama i juryen kommer til å dømme henne nord og ned. Den jenta faller utenfor normen. Hun fortjente det. Og det er meget beleilig for oss. [latter] Dette vet jentene, derfor gidder de ikke en gang anmelde. Eller de anmelder alt for sent. Vanntett system.

Vanntett system?

– Det er det samme over alt. På landet kan pappa ha seg med datteren, mens lensmannen puler sauer. Jeg kom på en morsom greie på nach her om dagen. Tenk dere! Send RAPE til 1880 og få en oversikt over hvor det er drita jenter. [latter] Det er ikke rent få som hadde hengt seg på den tjenesten der. Måtte kanskje vært send FEST eller noe annet så det ikke ble for tydelig, men tendensene er definitivt tilstede.

Du fikk gratisreklame nå. Kanskje du skulle satt det i gang, så vi vet hvor du er til enhver tid.

–Det hadde dere likt! [latter] Jeg vasser jo rundt i drita barn hver helg, så tjenesten er kanskje overflødig uansett. I tillegg er det bare å velge seg jenter fra mer marginaliserte grupper. De er jo overalt. Ikke at de er like deilige som de unge velduftende, men er du i nød kan du jo alltids ta deg fore et stykke etnisk minoritet, et eller annet tilbakestående, horer… dere skjønner tegninga…Hvem faen bryr seg? Jævla avskum uansett.

Jesus Kristus! Du er en fanatiker, du vet det? Øynene dine oser av selvtilfredshet.

– Ikke faen om jeg kan sammenlignes med de skitne bondefittene der. Hvem tror dere dere er? Jeg kunne kjøpt den lille bedritne papirbedriften deres for en månedslønn. Mye fine damer i “kultur”-miljøet eller? Dere vet faen ikke hva dere snakker om.

Hva skal vi kalle deg da?

–Kall meg hva faen dere vil, det var vel ikke jeg som ba om et intervju!

Ok ok. Vi lar den ligge. La oss komme tilbake til tema. Du har vært innom rettssystemet og standard bevisførsel tidligere. Hva tenker du om politiet oppi alt sammen? Du må være redd for å bli tatt?

–Politiet er vår beste venn. [latter] Altså, alt avhenger av politiets etterforskning, og voldtekt er utvilsomt nedprioritert. Ingen av guttene gidder å ta tak i det. De jobber heller med bankran, narkotika, mord og økonomisk kriminalitet. Ordentlige greier. Saker som frembringer konkrete oppklaringstall. Hør her jævler! Politiet er selvsagt like implementert i tanken om at tøsa til en viss grad fortjente det. De aller fleste voldtektssaker har to hovedkarakteristikker: det er sjelden vitenskapelige bevis og det er sjelden vitner. Vi hadde sex og det var frivillig, hva faen skal hun si?

At prioriteringene og strafferammene til politiet er skammelige kan vi alle si oss enige i. Når en halvkilo pot likestiles med en brutal voldtekt er det noe som ikke stemmer. Posttraumatiske sinnslidelser skader et menneske for livet, men du bryr deg ikke?

–Hvorfor skulle jeg det? Jeg er mer verdt enn dem. Det som betyr noe er at mulighetene ligger der.

Det har vi vanskeligheter for å tro på. Du kan ikke mene at du ikke bryr deg det minste om du har ødelagt en jente psykisk for livet?

– Nå misforstår dere igjen. De reagerer ikke sånn. De reagerer med beherskelse. I en avhørssituasjon er dette selvsagt gunstig for oss, fordi politiet ser en jente som på ingen måte passer inn i profilen av den stereotype hysterisk og gråtende jenta som har blitt utsatt for overgrep. De tviler med en gang på om hun snakker sant. Hvorfor gråter hun ikke? Hun lyver!Dette er ikke reaksjonene på en ekte voldtekt, et ekte offer! [X markererekte i anførselstegn] Det er det samme med juryen.

Avhør? Heller bare å bli hørt.

Beherskelse? Det du viser til nå er en psykologisk reaksjon, en fornektelse. At de holder igjen på følelser med en kald fasade viser vel hvor traumatiserte de er? Hun må med andre ord spille rollen som offer til fingerspissene? Bli skuespiller, øve på rollen? Har du selv vært i avhør? Har du erfaring med hvordan det er å bli avhørt i en voldtektssak?

–Avhør? Heller bare å bli hørt.

Hva mener du?

–Akkurat det. De bare hører på historien din. Kom velkledd og nybarbert i avhør, skru på sjarmen og skissér et bilde av deg selv som en kvinnebedårer og henne som enkåt liten tøs. Det var frivillig, hun bare angret dagen derpå. Hun prøvde å suge meg på dass. Jeg har masse kompiser som husker hvor hun var. De vitner gjerne. I bare halvparten av sakene gjør de mer enn ett avhør! Ett usselig lite avhør. Du sitter med all makten. Hun er handlingslammet. Hold hodet kaldt. Det er et spill vi enkelt vinner.

Tror du ikke halvparten av aktoratet sitterhjemme og runker til Gangbang My Face 5?

Fortsett.

–Jeg mener det ligger en undertone her. Voldtekt er så vanskelig å bevise fordi det ligner så mye på den sexen folk digger uansett! Tror du meg ikke? Tror du ikke halvparten av aktoratet sitter hjemme og runker til Gangbang My Face 5 straks de er hjemme fra jobb? Søk på rape på Google, om dere ikke tror meg! Etter et par sider er samtlige av bildene konstruerte overgrep for folks nytelse. Porno og annet. Det ligger i oss alle.

Fantasierer vel noe ganske annet enn gjennomførelse.

– I’m a doer, not a dreamer. Om jeg har en fantasi og er i posisjon til å gjennomføre den, hvorfor skal jeg da holde igjen?

Hvem er de til å si nei til meg?

Kanskje fordi jenta sier nei?

–Se på meg! Jeg får hva jeg vil. Har alltid gjort det. Og om en ny innflyttet slut fra Tromsø, eller et lite Bygdøy-barn av en sexy nittenåring, sier nei for å state et eller annet poeng, hvorfor skal jeg bry meg? Hvem er de til å si nei til meg?

Denne teksten sto først publisert i NATT&DAG i 2009, og førte til debatt om journalistenes metode. Intervjuet er fiktivt, men er basert på gjennomgang av politirapporter, statistikker, akademiske undersøkelser og samtaler med ulike hjelpesentre, voldtektsofre og personer som har blitt anmeldt for voldtekt.