Je suis ferdig med «jeg er»-trenden

Nå kan vi godt gi oss med «je suis/jeg er»-grepet i kronikker, overskrifter og leserinnlegg.

b
a

I NATT&DAGs journalistikk-utgave (ute nå!) står det i spalten Tidens Ånd at to ting alle kan slutte med snart er å lage «Je suis …»-vitser eller bruke det som retorisk grep, samt si at noe eller noen er eller ikke er Charlie. Det er/var selvsagt forståelig og fint en stund etter terroren i Paris, men da kun når det var direkte relatert til terroren mot Charlie Hebdo. Så tok det litt av, og «Je suis/Jeg er»-tropen og Charlie-begrepet ble et grep som ble mer tømt for mening.

Da virket som det toppet seg tidlig i februar da parlamentarisk leder i Frp Harald T. Nesviks skrev den sutrete kommentaren «Skriv mer Marie!» om Marie Simonsens påståtte «valgkamp for Jonas og Arbeiderpartiet». Ikke bare skrev Nesvik «Hun er ikke, og har aldri vært Charlie», men Dagbladet trakk også poenget opp i bildeteksten og vridde det om til at Simonsen «aldri har vært noe Charlie». Ikke engang litt Charlie!

Så har det toppet seg litt her og der med ujevne mellomrom, og i dag toppet det seg igjen med Carl-Erik Grimstads «Jeg er Vår Staude»-kommentar. Først: Morsom URL! Jeg-er-var-staude. Er eller var? Bestem deg, Grimstad! Dernest, uten å kommentere på innholdet i kommentaren: Vi kan ikke bruke «Je suis/ Jeg er» hver gang vi skal skrive en kommentar. Du er ikke Vår Staude, Carl-Erik Grimstad, og det er egentlig litt nedlatende og slapt at du antyder det. Du er Carl-Erik Grimstad, og selv om Carl-Erik Grimstad ikke er alene om å være noe eller noen andre, kan vi godt roe litt ned på akkurat det.

Skjermdump Journalisten.no

Skjermdump Journalisten.no

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 11.46.49

Skjermdump Dagbladet.no

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 11.46.59

Skjermdump BT.no

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 12.13.50

Skjermdump KS.no

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 12.17.58

Skjermdump Aftenposten.no

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 12.31.45

Faksimile Romerikes Blad

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 12.32.35

Faksimile A-magasinet

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 12.18.58

Skjermdump Aftenposten.no

Skjermdump Bergens Tidende

Faksimile Bergens Tidende

Skjermdump Avisa Nordland

Faksimile Avisa Nordland

Skjermdump Rom

Skjermdump Romerikes Blad

Skjermdump Stavanger Aftenblad

Faksimile Stavanger Aftenblad

Skjermdump Tidens Ånd

Faksimile Tidens Ånd

Skjermdump Journalisten.no

Skjermdump Journalisten.no

Skjermdump iPhone, Siri på fransk

Skjermdump iPhone, Siri på fransk