Ben Sand: – Folk er litt late når det kommer til å sjekke ut nye band

Ben Sand påpeker en ond sirkel i Oslos bookingkultur, men mener seff at det finnes en vei ut. Fortjener han prisen for årets navn?

b
a

Les begrunnelsen for nominasjonen og stem på din favoritt til Årets navn her.

Meld deg på Årets Beste Fest (Osloprisen etterfest) her! 

Hvorfor er du nominert til årets navn?

– Det var et sjokk, for å være helt ærlig. Men hvis du prøver gjennomført å gjøre noe bra i løpet av noen år, så begynner folk å legge merke til det til slutt.

Hvem takker du for at du er kommet dit du er i dag?

– James Lawly gav meg min første jobb som booker på Garage Oslo. Jeg ble også hjulpet av Jonas Thire med å takle alt arbeidet. De fortjener med andre ord tommel opp. Og selvfølgelig Dan Nordhagen som gav meg bookingjobb på Revolver da Garage stengte. I tillegg var det Jan Johansen som ba meg være manager for bandet hans seint på 90-tallet, og Emil Nikolaisen som spurte meg om å være turnésjef for Serena Maneesh, som fikk meg inn i musikkmiljøet i det hele tatt.

Hva er det beste og det verste med Oslo?

– Mengden musikk som spilles rundt forbi er veldig bra, men folk har en tendens til å være litt late når det kommer til å sjekke ut nye band. Man går gjerne og ser et nytt band først når det besøker Oslo for andre eller tredje gang, og det innebærer at mange små steder taper en del penger på de første konsertene. Neste gang prøver promotørene å få bandene inn på større scener i stedet for å gi de mindre stedene en sjansje til  tjene litt penger på risikoen de tok i utgangspunktet. Sånn er det å drive buisness, men det er likevel irriterende.

– Hva kjennetegner musikk-Oslo etter din mening?

– At folk spør om gjestelisteplass.

Hvordan kan Oslo bli en bedre by?

– Hvis de stedene som prøver å pushe fresh og ny musikk hadde fått bedre finansiering hadde de ikke behøvd å si nei til så mange fantastiske artister. I dag må de si nei fordi de vet at de kommer til å tape penger. Vi må sørge for at Oslo forblir en toppdestinasjon for livemusikk, og det skjer ikke ved at forskjellige scener booker de samme fem bandene hver helg.

Hva er det folk flest ikke vet om deg?

– At jeg har flyttet over 50 ganger i løpet av livet og bodd i åtte forskjellige land.

Hvem har vi glemt? Hvem BURDE vært nominert til årets navn i Oslo, og hvorfor?

– Sten Ove Toft for hans vedvarende solide bookinger på Blå. Tommy Lørdal for hans evigvarende kamp for å bringe Oslo International Film Festival til en kino nær deg.

Hvem har imponert deg mest i 2014?

– Alexis Sanchez

Og hvem bør skjerpe seg i 2015?

– Hans Erik Dyvik Husby

Du har vært flink i 2014. Hva skal du gjøre i 2015?

– Prøve å booke et par band som alltidavlyser eller av andre grunner er vanskelige å booke. I tillegg blir Oslo Psych Fest bedre enn noen gang i år. Følg med.

Hva var årets beste…

…Fest?

– Dødt løp mellom seks dagers anarki i Seoul, én natt i Kenting, Bar 23 i Bangkok, Beat Cafe i Tokyo og The F******** Place i Taipei.

…Låt?

– Barbarian Kings – Morgan Delt.

…Måltid?

– Kiraku Ramen i Shibuya og Green Curry på Taksura i Bangkok.

…Lesning?

The Sheltering Sky – Paul Bowles.

…Investering?

– En Kindle

Hvem mener du bør få Osloprisen for årets navn? Stem på dine favoritter her.

Se også de nominerte til Bergenprisen, Trondheimprisen og Stavangerprisen.

osloprisen2014